Ένας μήνας φρίκης στη Γάζα: Πάνω από 10.000 νεκροί, εκτός λειτουργίας το 60% των ιατρικών υποδομών (Photos)

Ένας μήνας φρίκης στη Γάζα: Πάνω από 10.000 νεκροί, εκτός λειτουργίας το 60% των ιατρικών υποδομών (Photos)

Υπό ασφυκτικό κλοιό συνεχίζει να τελεί η πόλη της Γάζας, έναν μήνα μετά τη φονική επίθεση στο φεστιβάλ σουπερνόβα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου των αιματηρών συγκρούσεων. Όλα αυτά ενώ ο IDF, ο ισραηλινός στρατός, δηλώνει έτοιμος να επιχειρήσει εντός 48 ωρών εντός της πόλης ενώ ο Νετανιάχου υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι. Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε 200 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.

Δείτε επίσης:  Αμπάς σε Μπλίνκεν: «Διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα» – 4.800 παιδιά νεκρά

Στο μεταξύ, ισραηλινό χτύπημα έπληξε την οροφή του νοσοκομείου Σίφα στη Γάζα, σκοτώνοντας έναν αριθμό εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο στον τελευταίο όροφο του και καταστρέφοντας ηλιακούς συλλέκτες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής όλων των νοσοκομείων στη Γάζα.

Δείτε επίσης: ΟΗΕ- Γκουτέρες: Η Γάζα μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών»

Ένας μήνας φρίκης

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από την επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές σκότωσαν 1.400 ανθρώπους και έπιασαν 240 ομήρους, το Ισραήλ βομβάρδισε τον θύλακα σε μια επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους. Πάνω από το 70% των νεκρών στη Γάζα είναι παιδιά (4.100), γυναίκες και ηλικιωμένοι, ενώ περίπου 24.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν απορρίψει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για διακοπή της μάχης. Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν. Η Χαμάς λέει ότι δεν θα τους απελευθερώσει ούτε θα σταματήσει να πολεμά όσο είναι η Γάζα υπό πολιορκία.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μια γενική κατάπαυση του πυρός θα εμπόδιζε την πολεμική προσπάθεια της χώρας του, αλλά η διακοπή των μαχών για ανθρωπιστικούς λόγους, μια ιδέα που υποστηρίζεται από τον κορυφαίο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεχίσει να εξετάζεται με βάση τις περιστάσεις.

“Όσον αφορά τις μικρές τακτικές παύσεις – μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί – τις είχαμε και στο παρελθόν. Υποθέτω ότι θα ελέγξουμε την τις περιστάσεις προκειμένου να μπορέσουν τα ανθρωπιστικά αγαθά να εισέλθουν, ή οι όμηροί μας, μεμονωμένοι όμηροι, να φύγουν“, δήλωσε ο Νετανιάχου στο ABC News τη Δευτέρα. “Αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει γενική κατάπαυση του πυρός” σημείωσε.

Νέες επιδρομές στη Γάζα: Πάνω από 10.000 οι νεκροί, εκτός λειτουργίας το 60% των ιατρικών υποδομών

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, 10.022 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 4.104 παιδιά.

Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα – Πάνω από 10.000 οι νεκροί

Εκτός λειτουργίας το 60% των ιατρικών υποδομών

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα βίντεο με τανκς που κινούνται σε βομβαρδισμένους δρόμους και ομάδες στρατευμάτων που κινούνται με τα πόδια. Λέει ότι έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, αποκόπτοντας τα βόρεια τμήματα της στενής παράκτιας λωρίδας από το νότο.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιπτέραρχος Ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι τα στρατεύματα κυνηγούσαν διοικητές της Χαμάς. “Η εξουδετέρωση της διοίκησης πεδίου της Χαμάς σημαντικά υπονομεύει τις δυνατότητες της Χαμάς να πραγματοποιεί αντεπιθέσεις“, δήλωσε ο Χαγκάρι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Γάζα μετατρέπεται σε “νεκροταφείο για τα παιδιά“, καλώντας για μια επείγουσα κατάπαυση του πυρός.

“Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχείς βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τζαμιά, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής“, δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. “Την ίδια στιγμή, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως προς το Ισραήλ“, είπε.

Πάνω από το 60% των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής Μάι αλ-Κάιλα. Ο Αλ-Κάιλα είπε ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία και τα 51 από τα 72 ιατρικά κέντρα δεν λειτουργούν πλέον λόγω των ελλείψεων καυσίμων και ιατρικών προμηθειών καθώς και των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Κεράκια στο Τείχος των Δακρύων

Τριάντα ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου, 1.400 κεράκια άναψαν μπροστά από το Τείχος των Δακρύων, τον πιο ιερό τόπο του Ιουδαϊσμού στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστησαν οικογένειες θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αργά το απόγευμα, σχεδόν 40 οικογένειες ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του πιο ιερού χώρου προσευχής για τους Εβραίους, που βρίσκεται στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όσοι συμμετείχαν στην τελετή άναψαν σχεδόν 1.400 κεριά που έφεραν τα ονόματα των θυμάτων, απήγγειλαν την προσευχή Καντίς για τους νεκρούς και ψαλμούς πριν τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ.

Το μέλος του κυβερνητικού πολεμικού συμβουλίου, ο Μπένι Γκαντς, προηγουμένως ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ήταν επίσης παρών.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τις αρχές, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της Χαμάς, η οποία επίσης απήγαγε περισσότερους από 240 τους οποίους κρατεί σε ομηρεία.

Η εβραϊκή παράδοση προβλέπει μια σειρά τελετουργικών για το πένθος, του οποίου το τέταρτο στάδιο τελειώνει την 30ή ημέρα.

“Ανάβουμε αυτά τα κεριά στη μνήμη των θυμάτων, στην μνήμη των ψυχών τους”, δήλωσε ο Μορδεχάι Ελιάς, διευθυντής του Ιδρύματος κληρονομιάς του Δυτικού Τείχους, που διαχειρίζεται τον χώρο.

Ο Γιόσι Ρίβλιν, 26 ετών, απήγγειλε έναν ψαλμό στη μνήμη των αδελφών του Γκιντεόν και Αβιάντ, που σκοτώθηκαν στο ρέιβ πάρτι Tribe of Nova, όπου δύο άλλοι αδελφοί του επέζησαν.

“Δεν έχουμε άλλα μέσα για να τους αποτίσουμε φόρο τιμής παρά μόνο με προσευχές, ανάβοντας κεριά, και έχοντάς τους στην καρδιά μας”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Είναι μια φρικτή περίοδος. Ελπίζω μόνο να μην ξεχάσουμε και να μην γυρίσουμε στη ρουτίνα μας”, πρόσθεσε.

Όρθιος μπροστά από μια τεράστια ισραηλινή σημαία και το τείχος, ο επικεφαλής της χορωδίας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Σάι ‘Αμπραμσον απήγγειλε μια προσευχή του εβραϊκού ταφικού τελετουργικού για τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Η απαγγελία του περιελάμβανε προσευχή για τις δυνάμεις ασφαλείας που “πληρώνουν με τον θάνατό τους την προστασία της ισραηλινής γης”, δήλωσε.

Απομεινάρι του αρχαίου ναού, το Τείχος των Δακρύων βρίσκεται κάτω από την Πλατεία των Τζαμιών, η οποία χτίστηκε πάνω σε αυτό που οι Εβραίοι αποκαλούν το Όρος του Ναού, τον πιο ιερό τόπο του Ιουδαϊσμού.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι εντάσεις είναι πολλές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, η οποία είναι έρημη από τουρίστες.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο πόλεμος μετρά ήδη περισσότερους από 10.000 νεκρούς σε αυτό το έδαφος, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν άμαχοι.

People light candles in memory of the 1,400 victims who were killed in the bloody Oct. 7 cross-border attack by Hamas militants, in front of the Western Wall, the holiest site where Jews can pray, in Jerusalem’s Old City, Monday, Nov. 6, 2023. The militants also kidnapped 240 people, mostly Israeli citizens, triggering a war that has raged for the past month. (AP Photo/Leo Correa)
People react next to candles lit in memory of the 1,400 victims who were killed in the bloody Oct. 7 cross-border attack by Hamas militants, in front of the Western Wall, the holiest site where Jews can pray, in Jerusalem’s Old City, Monday, Nov. 6, 2023. The militants also kidnapped 240 people, mostly Israeli citizens, triggering a war that has raged for the past month. (AP Photo/Leo Correa)

 

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter