Ο επιθεωρητής Κάλαχαν παραμένει μια δυσερμήνευτη κινηματογραφική περσόνα.
Ο ήρωας που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην ομώνυμη ταινία του Ντον Σίγκελ το 1971 ένιωθε αποπνικτικά μέσα στο νομικό πλαίσιο.
Ο Κάλαχαν δεν επισκέφθηκε τον ψυχαναλυτή του προκειμένου να δώσει λύση στην αντινομία που τον βασάνιζε. Ο εκπρόσωπος του νόμου –στην πραγματικότητα φύλακας της καθεστηκυίας τάξης– αποφάσισε εκτός από τη φύλαξη των πολιτών να αναλάβει και την απόδοση της δικαιοσύνης.
Η σκευή του αξιομνημόνευτη: ένα Μάγκνουμ και ατάκες πιο θανάσιμες από το όπλο του. Αυτόκλητος δικαστής λοιπόν ο Κάλαχαν, αυτόκλητος εκτελεστής της ποινής, αυτόκλητος τιμωρός τελικά. Το απόλυτο του κήνσορα ο ήρωας του Ντον Σίγκελ, ασφαλώς προάγγελος του λαϊκισμού της Δεξιάς, μια υπερβατική μορφή που ίπταται πάνω από την κοινωνία των πολιτών και απλώνει προστατευτικό δίχτυ κατά το δοκούν.
Αρχετυπικός ο «βρόμικος Χάρι» και παράδειγμα προς μίμηση όχι απαραίτητα στο πεδίο που τον αφορούσε. Γιατί δεν χρειάζεται να σκοτώνεις δολοφόνους και να τους αρνείσαι το δικαίωμα να δικαστούν σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο δυτικός νομικός πολιτισμός για να είναι εμφανές ότι ξεσηκώνεις τον τρόπο του Κάλαχαν.
Ας πούμε ότι σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη –κι αν δεν είναι γίδα, μπορεί να είναι ένα κανόνι ή μια αρχαία άγκυρα, όπως έγινε στην περίπτωση του Πάνου Λασκαρίδη– κι εσύ στρέφεις τη συζήτηση στην έλλειψη τρυφερότητας του βοσκού απέναντί της.
Οπως, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε ο Πάνος Λασκαρίδης όταν κοινοποιήθηκε ότι ανέλκυσε χωρίς άδεια μια αρχαία άγκυρα από τον κόλπο του Φάρου στις Απολυτάρες και ένα κανόνι από τον κόλπο του Ποταμού των Αντικυθήρων.
Αυτός δεν χρειαζόταν άδεια αφού, κατά τον ίδιο, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ευθύνεται για αμέλεια, έλλειψη ευαισθησίας, αποτυχία στην αποστολή της κ.λπ.
Οπότε, σαν τον Κάλαχαν, παίρνει τον νόμο στα χέρια του θεωρώντας πως όχι μόνο δεν πρέπει να κατηγορείται, αλλά επιπλέον να επιβραβευτεί για την πράξη του. Γνώμη του.
Οπως έλεγε και ο αυθεντικός Κάλαχαν, «Οι γνώμες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες: όλοι έχουν από μία».