Οκτώβριος 2018. Στο βήμα του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος θα ανέβαιναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νίκη Κεραμέως για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την ανώτατη παιδεία. Κάτω από το σύνθημα «Τι ανώτατη παιδεία θέλουμε;» θα τους προλόγιζε ο Γεράσιμος Σιάσος. Φέρελπις –τότε– πανεπιστημιακός, εμφανιζόταν ως σύμβουλος παιδείας του εν αναμονή πρωθυπουργού και συν-συγγραφέας του πολυδιαφημισμένου πρώτου νομοσχεδίου της ΝΔ για τα ΑΕΙ, υπογράφοντάς το μαζί με τη μετέπειτα υπουργό Παιδείας, τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη και τον γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ Γιώργο Στεργίου.
Λίγους μήνες αργότερα, παραμονές ευρωεκλογών του 2019, ο Γερ. Σιάσος θα βρισκόταν στο επίκεντρο μιας σκιώδους ιστορίας αναξιοκρατίας, οικογενειοκρατίας, συγκάλυψης και πολιτικών παρεμβάσεων. Υποψήφιος για τη θέση του επίκουρου καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο ΦΠΨ του ΕΚΠΑ εμφανιζόταν να λαμβάνει την έγκριση της εισηγητικής επιτροπής, η οποία τον κατέτασσε πρώτο ανάμεσα σε 38 υποψήφιους, παρότι οι αρμόδιοι καθηγητές, το εκλεκτορικό σώμα και το τμήμα ήταν πλήρως ενήμεροι ότι η διδακτορική διατριβή του αποτελούσε προϊόν λογοκλοπής από αρκετές πηγές.
Η καταγγελία αρχικά δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό και ακολούθως έγινε σχετική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε από τον υπογράφοντα στο The Press Project, με τα ευρήματα και τον απόηχο να προκαλούν έντονες εντυπώσεις, αποκαλυπτικά συμπεράσματα και εκκωφαντικά ερωτήματα.
Οικογενειακή υπόθεση αναξιοκρατίας
Ο φερόμενος ως λογοκλόπος ήταν ο Γεράσιμος Ρεντίφης, πρώτος ξάδελφος του Γερ. Σιάσου. Ενας εκ των καθηγητών-μελών της τριμελούς επιτροπής που εισηγήθηκε την εκλογή του ήταν ο Λάμπρος Σιάσος, θείος του υποψηφίου. Ο καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Πέτσιο ομονοούσαν ότι ο υποψήφιος είναι ο ιδανικός. Ωστόσο διαφοροποιήθηκε ο καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας του ΑΠΘ τότε και μετέπειτα του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Θανασάς, ο οποίος σε ξεχωριστή εισηγητική έκθεση απέρριπτε τον Γερ. Ρεντίφη.
Το ρεπορτάζ τότε κατέγραφε ότι «τα νήματα για την εκλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου και όχι μόνο κινεί “κύκλωμα” της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με σημαντικές πολιτικές διασυνδέσεις» δείχνοντας τον Γερ. Σιάσο. Η δημοσίευση πάγωσε τη διαδικασία –ενώ επέκειντο και εκλογές–, χωρίς ωστόσο άλλες αντιδράσεις.
Το καλοκαίρι του 2020 δημοσίευμα της «Καθημερινής» χωρίς την παράθεση ονομάτων των πρωταγωνιστών καταγράφει «πιέσεις και απειλές» για την επιλογή του πανεπιστημιακού, όπως και την επιστολή «προέδρου τμήματος του ΕΚΠΑ» που ενημέρωνε την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως ότι «πολλοί εκλέκτορες μου μεταφέρουν ότι τους ασκούνται αφόρητες πιέσεις και απειλές, τόσο εκ μέρους γνωστών καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου μας όσο και από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς παράγοντες, προκειμένου να αγνοήσουν τις διαπιστωμένες λογοκλοπές και να ψηφίσουν υπέρ του».
Η ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας στην υπόθεση υπήρξε ανύπαρκτη. Μάλιστα για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25, με την απάντηση του υπουργείου Παιδείας να αποφεύγει να μπει στην ουσία.
Αδιάβροχος και στον συστημικό Τύπο
Ενα χρόνο αργότερα, την άνοιξη του 2021, διαδοχικά δημοσιεύματα γίνονται από το «Ποντίκι», το iefimerida.gr, το newsit.gr, έως και την «Καθημερινή», και μάλιστα με εκτενές ρεπορτάζ, με δηλώσεις των πρωταγωνιστών καθηγητών, καθώς και κατονομάζοντας τον Γερ. Σιάσο στον «ρόλο υπέρ της εκλογής». Στο εν λόγω δημοσίευμα η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου επιβεβαίωνε επωνύμως την εκτεταμένη λογοκλοπή και την ομολογημένη συγγένεια του καθηγητή Λάμπρου Σιάσου με τον υποψήφιο καθώς και «διάφορες ισχυρές πιέσεις» σε συναδέλφους της να αγνοήσουν τις διαπιστωμένες λογοκλοπές και να ψηφίσουν υπέρ του Γερ. Ρεντίφη, αλλά και «απειλές για μήνυση και δικαστικές διώξεις» στο πρόσωπό της.
Ακόμη πιο αποκαλυπτικός για τις απειλές ήταν ο καθηγητής Π. Θανασάς, που δήλωνε στην εφημερίδα, μεταξύ άλλων, πως «όταν βρέθηκα στο εκλεκτορικό σώμα έγινα και εγώ δέκτης πιέσεων, με παρεμβάσεις, μάλιστα, που επικαλούνταν ακόμη και τον νυν πρωθυπουργό». Συμπλήρωνε ωστόσο ότι «όπως στο μεταξύ μπόρεσα να επιβεβαιώσω, δεν έχει (και δεν θα μπορούσε να έχει) καμία εμπλοκή και κανένα ενδιαφέρον για το ζήτημα». Σημειώνεται πως, κατά τον καθηγητή, «ήδη η προκήρυξη της θέσης, τον Δεκέμβριο του 2017, συνοδεύτηκε από φήμες πως προορίζεται για συγκεκριμένο υποψήφιο, τον οποίο φερόταν να υποστηρίζει κάποια ομάδα της Ιατρικής Σχολής, μέλος της οποίας συνδέεται συγγενικά μαζί του». Δηλώνει μάλιστα ότι σε πρώτη φάση θεώρησε τις φήμες υπερβολικές, μέχρι που βρέθηκε στο εκλεκτορικό σώμα. Στο ίδιο δημοσίευμα τις πιέσεις επιβεβαιώνει με γραπτή αναφορά και η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και πρόεδρος στο τμήμα υποβολής της υποψηφιότητας Μαρίζα Φουντοπούλου: ο Γερ. Σιάσος «άσκησε παρεμβάσεις υπέρ της εκλογής του προτεινόμενου υποψηφίου».
Η απάντηση Σιάσου στο δημοσίευμα ήρθε διά εξωδίκου. Ο υποψήφιος τότε πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αρκούνταν να δηλώσει ότι «ουδέν επιλήψιμο γεγονός προκύπτει στην υπόθεση αυτή» ως προς τον ίδιο, ζητώντας παράλληλα από την εφημερίδα να ανακαλέσει φράσεις περί παρεμβάσεών του, απειλώντας με κάθε νόμιμη ενέργεια. Παράλληλα, ερμήνευε τις αποκαλύψεις σε βάρος του ως «οργανωμένη προσπάθεια δυσφήμησής» του ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Ιατρική Σχολή.
Η ιστορία που χάθηκε στη σιωπή
Τα μισά από τα παραπάνω θα ήταν αρκετά για να ελεγχθεί οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης από τις αρμόδιες αρχές. Στα καθ’ ημάς η διαδικασία εκλογής καθηγητή παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, με τη θέση μάλιστα να προορίζεται σήμερα για σημαίνον πρόσωπο. Λοιπές πειθαρχικές διώξεις και διαδικασίες δεν έλαβαν χώρα. Η υπόθεση δεν φάνηκε να δυσκολεύει τον εκλεκτό του Κυρ. Μητσοτάκη. Στις εκλογές της Ιατρικής Σχολής εκλέχθηκε με το εντυπωσιακό 76%.