Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον διάσημο συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ, με τις αρχές να προσπαθούν να βρουν το κίνητρο που κρύβεται πίσω απο την επίθεση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.
Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η αστυνομία ανέφερε ότι διερευνά και το σενάριο ο δράστης να μην λειτουργούσε μόνος του.
Ο δράστης ανέβηκε στη σκηνή και μαχαίρωσε τουλάχιστον μία φορά τον Ρούσντι στον λαιμό και άλλη μία στην κοιλιακή χώρα, ανέφεραν οι αρχές. Το προσωπικό και μέλη του ακροατηρίου όρμησαν στον ύποπτο και τον έριξαν στο έδαφος προτού ένας στρατιώτης συλλάβει τον δράστη, ανέφεραν επιπλέον οι αρχές.
Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του.
Παράλληλα, η αστυνομία στο Fairview απέκλεισε ένα δρόμο όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται μια οκοία που συνδέεται με τον ύποπτο. Αργότερα επετράπη στους κατοίκους η είσοδος και η έξοδος, αλλά η τοπική αστυνομία παρέμεινε σταθμευμένη έξω από το σπίτι. Όπως αναφέρει το CNN, τουλάχιστον δύο αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα αλλά και δύο αστυνομικοί του Fairview εθεάθησαν στο σημείο.
Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.
Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.
Ο συγγραφέας παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, και έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού και στο ήπαρ μετά την επίθεση που υπέστη, ανέφερε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, ο Άντριου Γουάιλι.
«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι· τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν· και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε ο κ. Γουάιλι σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Το ίδρυμα που είχε αναλάβει την εκδήλωση του συγγραφέα είχε απορρίψει προηγούμενες συστάσεις για βελτίωση της ασφάλειας, ανέφεραν δύο πηγές του CNN.
Όπως ανέφεραν υπό καθεστώς ανωνυμίας, συστάσεις για βασικά μέτρα ασφαλείας, όπως έλεγχοι τσαντών και ανιχνευτές μετάλλων, απορρίφθηκαν επειδή η ηγεσία φοβόταν ότι θα δημιουργούσε ένα χάσμα μεταξύ των ομιλητών και του κοινού και θα άλλαζε την κουλτούρα του ιδρύματος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα είχαν αποτρέψει την επίθεση στον Ρούσντι με βάση όσα είναι γνωστά επί του παρόντος για το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένου του όπλου που χρησιμοποιήθηκε.
Το CNN μάλιστα επικοινώνησε με το ίδρυμα αλλά δεν έλαβε κάποιο σχόλιο.
Σημειώνεται ότι ο ύποπτος για την επίθεση είχε “πάσο για πρόσβαση στους χώρους”, όπως δήλωσε ο Δρ Μάικλ Ε. Χιλ, πρόεδρος του Ινστιτούτου, στη συνέντευξη Τύπου. Οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν αυτό το πάσο για να παρακολουθήσουν προγράμματα, πρόσθεσε.
Ο Hill υπερασπίστηκε τα μέτρα του ιδρύματος, λέγοντας: “Αξιολογούμε για κάθε εκδήλωση ποιο πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο επίπεδο ασφαλείας και αυτό ήταν σίγουρα ένα που θεωρούσαμε σημαντικό και γι’ αυτό είχαμε παρουσία στρατιωτικού και σερίφη εκεί”, είπε.