Το να στέκεσαι ενάντια στην κοινωνία εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων, είναι προφανές ότι, στο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον που κινούμαστε, σου εξασφαλίζει προνόμια που αλλιώς (υπερασπιζόμενος τους πολλούς) δεν θα μπορούσες να απολαύσεις…
Δεν μπορεί να εξαχθεί διαφορετικό συμπέρασμα από τις εξαμβλωματικές τοποθετήσεις της τοποθετούμενης, το 2017, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μαρίκας Φραγκάκη σε σχέση με το νέο πτωχευτικό κώδικα.
Για την κα Φραγκάκη, που τοποθετήθηκε για τον υπό συζήτηση νέο πτωχευτικό κώδικα ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας (και όλα όσα φέρνει το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο που λειτουργούν για να αρπάξουν ακόμη και την πρώτη κατοικία των κόκκινων δανειοληπτών) είναι μία ορθή νομοθετική πρωτοβουλία!
Ενάντια στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται για τοποθέτηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζει μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια φαλκιδεύει την προσπάθεια που κάνει η Εφη Αχτσιόγλου ως τομεάρχης οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ευρισκόμενους σε αδυναμία πληρωμής δανειόλήπτες. Καθόσον γνωρίζουμε η κα Φραγκάκη παραμένει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως φαίνεται εφαρμόζει τη μέθοδο του ρεσάλτο στις νεοφιλελεύθερες αγκάλες οι οποίες, είναι προφανές τούτο, παραμένουν ιδιαίτερα στοργικές…
Οι φορείς αντιτίθενται, οι τράπεζες και η κα Φραγκάκη επιχαίρουν
Μάλλον η κα Φραγκάκη δεν άκουσε τα όσα έσουραν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο όλοι οι φορείς των πολιτών (ΕΚΠΟΙΖΩ, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ΓΣΕΒΕΕ, Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, ΕΣΕΕ) αλλά έτεινε ευήκοα ώτα στους λίγους και ισχυρούς (Ένωση Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών) (link: https://www.documentonews.gr/article/titloi-teloys-sthn-prostasia-prwths-katoikias-sfodrh-antidrash-apo-daneiolhptes-emporoys-kai-biotexnes).
Ωστόσο η κα Φραγκάκη δεν αρκέστηκε στον χαρακτηρισμό ορθή νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά υιοθέτησε όλα τα επιχειρήματα των τραπεζών αφού μίλησε για κακοπληρωτές δανειολήπτες, για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (για την κα Φραγκάκη προφανώς το μείζον δεν είναι η κατοικία των ευρισκομένων σε αδυναμία πληρωμής πολιτών αλλά ο κίνδυνος για τα κεφάλαια των τραπεζών) ακόμη και για τη Δικαιοσύνη.
Δεν της αρέσει ούτε η Δικαιοσύνη!
«Σε άλλες παρατηρήσεις μας και πάλι θα συμφωνήσω με την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το θέμα των προσφύγων στη δικαιοσύνη. Η εμπειρία μάς λέει ότι είναι χρονοβόρες διαδικασίες και, τελικά, μπορεί, να έχουν και το αντίθετο αποτέλεσμα και για τους οφειλέτες και για το σκοπό της τακτοποίησης του θέματος. Θέλει μεγάλη προσοχή και εκεί».
Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι γνωστή η αποστροφή των διοικήσεων των τραπεζών προς τη Δικαιοσύνη είτε όσον αφορά τις οικονομικές ατασθαλίες των στελεχών τους είτε αναφορικά τη δυνατότητα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους από τους πολίτες. Προφανώς η κα Φραγκάκη καθίσταται υπέρ των συμβάσεων προσχωρήσεως (τύπου take it or leave it) που προσφέρουν οι τράπεζες ως το ισχυρό μέρος στις συναλλαγές με τους δανειολήπτες.