Έναντι «πινακίου φακής» η εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα

Έναντι «πινακίου φακής» η εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα

Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Π. Μυλωνά, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικάνικο fund, CVC Capital Partners, έναντι «πινακίου φακής».   

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που έχουν γίνει γνωστοί, το CVC θα αγοράσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 415 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό είναι χαμηλότερο ακόμη και από το ήμισυ της καθαρής θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία ανέρχεται σε 1.08 δις ευρώ και αντιστοιχεί μόλις στο 6πλάσιο των εκτιμώμενων ετήσιων καθαρών κερδών της ασφαλιστικής θυγατρικής της ΕΤΕ, τη στιγμή που άλλες εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με πλέον πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαγορά της γαλλικών συμφερόντων ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την ιταλική Generali, γίνονται σε τιμήματα που αντιστοιχούν σε 12 ως 13 φορές τα καθαρά ετήσια κέρδη της πωλούμενης εταιρείας. 

Το ΔΣ της Εθνικής δεν ήθελε να την επικυρώσει

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπό αυτούς τους όρους είναι ασύμφορη για την Εθνική Τράπεζα, το Δημόσιο που έχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ και των δεκάδων χιλιάδων μικρομετόχων της Εθνικής. Για το λόγο αυτό, αν και η συμφωνία ανάμεσα στο αμερικάνικο fund CVC και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, φέρεται να έχει κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έμεινε «παγωμένη» για τρεις ολόκληρους μήνες, λόγω της άρνησης κάποιων μελών της ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας να την επικυρώσουν. 

Η λύση που βρέθηκε, προφανώς μετά από συνεννόηση ανάμεσα στον διοικητή της Εθνικής, τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ζαββό και το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η επικύρωση της συμφωνίας να γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της ΕΤΕ. Επειδή όμως και τα μέλη του ΤΧΣ αρνούνταν να επικυρώσουν μια ασύμφορη για το Δημόσιο συμφωνία αν δεν είχαν πλήρη νομική κάλυψη, η κυβέρνηση έφερε το νόμο για τις αλλαγές του ΤΧΣ, που μεταξύ των άλλων θέσπισε ειδικό ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΧΣ, όποια ζημιά κι αν προκαλέσουν στο Δημόσιο με τις αποφάσεις τους. 

Ακόμη και με νομική κάλυψη, το ΤΧΣ δυσκολεύτηκε να την εγκρίνει

Ακόμη κι έτσι όμως χρειάστηκαν δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, την Τετάρτη και την Πέμπτη 24 και 25 Μαρτίου αντίστοιχα, για να δοθεί το πράσινο φως στην εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ξένοι τραπεζίτες φαίνεται να είχαν ενστάσεις λόγω του πολύ χαμηλού τιμήματος που προσφέρει το CVC.  

Τέλος πάντων η έγκριση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ δόθηκε χτες, οπότε σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον διοικητή της ΕΤΕ Π. Μυλωνά, κατά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων έτους 2020. 

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι εν όψει της μισοτιμής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα είχε ήδη περάσει μεγάλη ζημιά στα βιβλία της στη χρήση 2019, κατόπιν οδηγιών της ελεγκτικολογιστικής Price Waterhouse Cooper, που είχε προσλάβει ως σύμβουλο για την πώληση, κι ας ήταν ήδη σύμβουλος του αγοραστή. Υπάρχει όμως και πρόσθετη ζημιά την οποία θα περάσει στο τέταρτο τρίμηνο 2020. 

Documento Newsletter