Έναν Βουκεφάλα για τον Σαμαρά

Ο «αποστάτης» του πατρός έγινε στυλοβάτης του υιού με τη σιωπή για Πρέσπες και ελληνοτουρκικά

Σε ερινύα μετατρέπεται το πολιτικό παρελθόν του Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας την εντύπωση ότι τον κυνηγά πάνω στον Βουκεφάλα. Ο άγρυπνος φρουρός της «μίας και μοναδικής Μακεδονίας» καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις μάχες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία και τις δικές του από το μακρινό 1992 ή από τα συλλαλητήρια της ξεθωριασμένης χλαμύδας. Το πολιτικό απόσταγμα που θα καταγράψει ο περιβόητος ιστορικός του μέλλοντος είναι ότι ο «αποστάτης» του πατρός ανέλαβε στυλοβάτης του υιού Μητσοτάκη για να τηρηθεί και να τιμηθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο το σχοινί τον κρεμασμένο.

Στη στενωπό της κύρωσης των τριών μνημονίων κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς. Η κυβέρνηση μπορεί να πάγωσε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξαιτίας της ομοβροντίας που προκλήθηκε σε μιντιακό επίπεδο, όμως αργά ή γρήγορα η επισφράγιση της πολιτικής υποκρισίας θα έρθει. «Δεν έχω να πω τίποτε» είναι η απάντηση συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά στο Documento αναφορικά με την επικείμενη στάση του πρώην πρωθυπουργού ενόψει των κυρώσεων. Ωστόσο, μέλη της σαμαρικής πτέρυγας φαίνεται να περιμένουν διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με το μνημόνιο που επιταχύνει τις ενταξιακές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. «Πρέπει να εξηγηθεί αν τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα βέτο» υπογράμμισαν.

«Να αποδεσμευτούμε από τη συμφωνία των Πρεσπών»

Το τελευταίο χτύπημα του Αντ. Σαμαρά ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών διατυπώθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει αποδέσμευση της κυβέρνησης από τη συμφωνία, βάλλοντας κατά των βόρειων γειτόνων.

«Φάνηκε πια πως είναι μια πολύ επιζήμια, μια απαράδεκτη συμφωνία, όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή. Και εμείς και άλλα κόμματα. Η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή –όνομα, αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας– ενώ τα Σκόπια υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον, αν και εφόσον προχωρήσει η ένταξή τους στην Ευρώπη. Που δεν εξαρτάται όμως ούτε από εμάς ούτε από τα Σκόπια. Αλλωστε μπορεί άλλες χώρες να θέσουν βέτο. Κι αυτό έγινε. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία άσκησαν βέτο. Ενώ και η Βουλγαρία θέτει σοβαρά προβλήματα για την αναγνώριση της λεγόμενης “μακεδονικής γλώσσας”» είπε και συμπέρανε ότι «παρέμειναν μόνο οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις, που είχαν γίνει εξαρχής. Ενώ οι σκοπιανές μελλοντικές δεσμεύσεις είναι στον αέρα. Κάποιοι μας έλεγαν πως αν βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, θα τα σταθεροποιήσουμε. Εδώ όμως, αφού μπήκαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, άρχισαν οι αμφιβολίες… για το ίδιο το ΝΑΤΟ!».

Η κυβίστηση της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τη δεξιοτεχνική κυβίστηση του Αντ. Σαμαρά με αφορμή τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Ο πρώην πρωθυπουργός υπερψήφισε τη συμφωνία που αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια ακόμη και στην Κρήτη, ασχέτως αν δύο μήνες νωρίτερα έβαζε «τελεία και παύλα» στο αδιαπραγμάτευτο κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

«Το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει απερίφραστα ότι τα νησιά έχουν πλήρη επάρκεια σε αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ. Που σημαίνει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και για τη στεριά. Τελεία και παύλα» είχε δηλώσει τον Ιούνιο στα «Νέα». Να σημειωθεί ότι πολλοί ερμήνευσαν την ανακολουθία λόγων και έργων ως απόρροια όσων έχουν συμφωνηθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη για την πορεία διερεύνησης της «σκευωρίας Novartis».

«Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς»

Παρόλο που στην ίδια συνέντευξη παρουσιαζόταν ανένδοτος για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού διαλόγου, προτιμά την οδό της εκκωφαντικής σιωπής ακόμη και τώρα που η έναρξη των συζητήσεων θεωρείται θέμα χρόνου. «Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς. Οποιος γνωρίζει σοβαρά τον διάλογο θυμάται το εξής: ότι πριν κάτσεις στο τραπέζι ο απέναντι πρέπει να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος. Γι’ αυτό με πειρατές δεν διαπραγματεύεται κανείς» διαπίστωνε στα «Νέα», με τον Στέλιο Πέτσα να τον «αδειάζει» λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

«Ο πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό τονίσει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ιδίως σε περιόδους κρίσης. Γι’ αυτό είχε και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε διαύλους επικοινωνίας» είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν λίγο προτού ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί. Απαρατήρητη δεν έχει περάσει ούτε η αφωνία του Αντ. Σαμαρά όλο αυτό το διάστημα που το «Ορούτς Ρέις» παραβίαζε συστηματικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ετικέτες