Εναλλακτική κοινότητα προσφέρει στους πυρόπληκτους φυτά χαρουπιάς που «αντέχουν στη φωτιά»

“Μετρά” πάνω από 20 χρόνια δράσης για τη διάδοση (και διάσωση) παραδοσιακών ποικιλιών της Ελλάδας μέσω πυρήνων και σημείων ανταλλαγής, αυτή τη φορά όμως ενεργοποιήθηκε άμεσα σε σχέση με τα γεγονότα της Ανατολικής Αττικής και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. 

Ο λόγος για το “Πελίτι”, την εναλλακτική κοινότητα, που έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή μια διαδικασία με στόχο να ετοιμαστούν φυτά κάθε τύπου, όπως και ποικιλίες του δέντρου του χαρουπιού, προκειμένου να διανεμηθούν στους πληγέντες.

“Αυτό που θα αρχίσουμε να κάνουμε σε σχέση με τους πυρόπληκτους είναι να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν από την αρχή τους κήπους τους με παραδοσιακές ποικιλίες και έτσι μέσα στο φθινόπωρο του 2018 σχεδιάζουμε μια διανομή σπόρων από τις παραδοσιακές ποικιλίες”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του “Πελίτι”, εξηγώντας πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της συλλογής των σπόρων.

“Ήδη έχουμε ενεργοποιήσει τις ομάδες του ‘Πελίτι’, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές και τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές μας για να έχουμε το μεγαλύτερο απόθεμα σπόρων και τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία”, σημείωσε ο κ. Σαϊνατούδης.

Παράλληλα, όπως είπε, το “Πελίτι” θέλει να προσφέρει στους πυρόπληκτους φυτά χαρουπιάς, που ευδοκιμούν στη Νότια Ελλάδα καθώς, όπως εξήγησε, είναι ένα φυτό που “αντέχει στη φωτιά”.

Ήδη, λοιπόν, το Πελίτι” ξεκινά και την καλλιέργεια φυτών χαρουπιάς που επίσης θα διανεμηθούν στους κατοίκους της Αττικής “με σκοπό να τα φυτέψουν σε κήπους, αυλές και άλλους ιδιωτικούς χώρους για την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους”, ανέφερε ο ιδρυτής του “Πελίτι”.

“Είναι φυτά με αντοχή στη φωτιά, υπάρχει δημοσίευμα από πολίτη που μετέφερε πως η φωτιά πέρασε από διπλανά κτίρια και το δικό του κτίσμα σώθηκε γιατί υπήρχαν χαρουπιές μέσα στο κτήμα του”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαϊνατούδης εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινούν αυτές τις ημέρες δεκάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα.

Η ενεργοποίηση της κοινότητας των εθελοντών είναι εντυπωσιακή, με την ανταπόκριση να υπερβαίνει τις προσδοκίες. “Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα ήδη μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουμε και την κοινότητα www.peliti.gr όπου ζητάμε από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές και οποιονδήποτε άλλο που έχει χαρουπιές στο σπίτι του να μαζέψει και να μας στείλει σπόρους. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι σπόροι θα μπουν σε διαδικασία υδρονέφωσης “έτσι ώστε σε έναν μήνα περίπου οι σπόροι της χαρουπιάς να πιάσουν και αφού μεγαλώσουν λίγο με την πρώτη ευκαιρία να μοιραστούν σε γλαστράκια σε όσους μας το ζητήσουν”, κατέληξε ο κ. Σαϊνατούδης.

Η δημόσια διανομή υπολογίζεται πως θα γίνει στην περιοχή της Αττικής περί τον μήνα Οκτώβριο με τα φυτά της χαρουπιάς να ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- και για το γεγονός ότι έχουν μικρές απαιτήσεις συντήρησης μόνο στα τρία πρώτα χρόνια της ανάπτυξης τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες