Ένα βήμα κοντύτερα στην επίλυση του του ζητήματος του Κοσόβου βρίσκονται Βελιγράδι και Πρίστινα, καθώς αποδέχθηκαν το ευρωπαϊκό (επί της ουσίας γαλλογερμανικό) σχέδιο για την επίλυση στις συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, στη συνάντηση που είχαν με το ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον ειδικό απεσταλμένο για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την υλοποίηση του σχεδίου.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων και το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν λεπτομερώς, με την αποκαλούμενη “διαμεσολαβητική διπλωματία” (shuttle diplomacy), τα επόμενα βήματα» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζοζέπ Μπορέλ.
President @predsednikrs Vucic and Prime Minister @albinkurti have today agreed that no further discussions are needed on the EU Proposal – the “Agreement on the path to normalisation between Kosovo and Serbia”.
We have made some progress today, but more work is needed. pic.twitter.com/RNe12QDqrF
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 27, 2023
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Πίτερ Στάνο ανέφερε από πλευράς του ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο, με δεδομένο ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας αποτελεί σήμερα την μοναδική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο του, επίσημα, δεν έγινε γνωστό, υπήρξαν ωστόσο διαρροές σύμφωνα με τις οποίες προβλέπει την αποδοχή, αμοιβαία, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας Κοσόβου και Σερβίας και τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας όπου όλες οι διαφορές θα επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και χωρίς την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας.
Η Σερβία δεν υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, δεσμεύεται ωστόσο ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη του στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Πηγή: AFP, Reuters
Διαβάστε επίσης:
Σερβία – Κόσοβο: Κρίσιμη συνάντηση Βούτσιτς και Κούρτι στις Βρυξέλλες