Ένα βάρβαρο έθιμο στα Νησιά Φερόε: Σκότωσαν εν ψυχρώ 1.428 δελφίνια (Video – Photos)

Τα αυτόνομα Νησιά Φερόε που ανήκουν στη Δανία παραμένουν το τελευταίο έδαφος στην Ευρώπη στο οποίο επιτρέπεται το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Εκατοντάδες δελφίνια δολοφονήθηκαν στα Νησιά Φερόε με βάση ένα «έθιμο» που χρονολογείται εδώ και αιώνες και παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται κατά καιρούς, εξακολουθεί να τηρείται πιστά κάθε χρόνο. Φαίνεται πως το έθιμο έφτασε εκεί από τους Βίκινγκς, εδώ και περίπου 1200 χρόνια.

Το παραδοσιακό κυνήγι, με την ονομασία «grindadráp», πραγματοποίησαν φαλαινοθήρες που σκότωσαν εν ψυχρώ τα αγαπημένα και φιλικά δελφίνια. Αρχικά το έθιμο αφορούσε την εξασφάλιση της τροφής μεταξύ των κατοίκων.

Φέτος η σφαγή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην ιστορία και συνολικά 1428 δελφίνια «πέρασαν από τη λεπίδα» των κατοίκων των νησιών. Η αμέσως μεγαλύτερη σφαγή δελφινιών εξαιτίας του εθίμου αυτού ήταν το 2013, όταν είχαν δολοφονηθεί 430 θηλαστικά.

YouTube video player

Το αποκρουστικό έθιμο χρειάζεται συνεργασία των ψαράδων αλλά και των «κυνηγών» των ανδρών δηλαδή που περιμένουν τα δελφίνια στην ακτή με γάντζους, λόγχες και μαχαίρια. Οι ψαράδες με τα αλιευτικά σκάφη τους εντοπίζουν τα θηλαστικά στα ανοιχτά και τα οδηγούν με μανούβρες στην ακτή. Τότε η μοίρα των δελφινιών είναι ο θάνατος.

Η μαζική δολοφονία γίνεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη παραλία στην ακτή Skálafjørður. Στη συνέχεια οι κάτοικοι των νησιών αφού δολοφονήσουν τα δελφίνια παίρνουν το λίπος και το κρέας τους και το μοιράζονται μεταξύ τους. Και μαζί με τα δελφίνια τον θάνατο βρίσκουν και φάλαινες και φώκιες.

Η θύελλα διαμαρτυριών που ξεσηκώνεται κάθε χρόνο από περιβαλλοντικές ομάδες και όχι μόνο είναι τεράστια ενώ με μια σύντομη καταγραφή της οργάνωσης Sea Shepherd τα τελευταία δυο χρόνια τουλάχιστον 8.000 κητοειδή έχουν βρει το θάνατο.

Ενώ η οργάνωση Blue Planet Society ανέφερε: «Κανένα από τα προηγούμενα κυνήγια δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο. Η προηγούμενη μεγαλύτερη σφαγή είχε σημειωθεί το 2013 όταν θανατώθηκαν 430 δελφίνια».

Ετικέτες