Αμερικανός γιατρός σε νοσοκομείο της Μινεσότα στέλνει μήνυμα ελπίδας τραγουδώντας το «Imagine» του Τζον Λένον και γίνεται viral, σε μια χώρα που βλέπει τα κρούσματα και τους θανάτους να σημειώνουν ραγδαία αύξηση μέρα με τη μέρα.
Την ίδια ώρα, στην πολύπαθη Ιταλία, ο Ρόμπι Φασινέτι και ο Στέφανο ντ’ Οράσιο, μέλη του διάσημου συγκροτήματος των 70’s, Pooh έδωσαν τα δικαιώματα του τραγουδιού «Rinascerò, Rinascerai» (σε ελεύθερη μετάφραση «Θα ξαναγεννηθώ, θα ξαναγεννηθούμε») στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο. Κάθε κλικ στο βίντεο του τραγουδιού στο YouTube ισοδυναμεί με μια δωρεά στον αγώνα του νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο της πόλης όπου καθημερινά χάνονται δεκάδες άνθρωποι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το βίντεο του τραγουδιού έχει φτάσει μέσα σε λίγες μέρες τα 8 εκατ. προβολές.
Η μουσική γίνεται για ακόμα μια φορά το αποκούμπι απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνει σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης, την ώρα μάλιστα που η μουσική βιομηχανία δέχεται (και αυτή) το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο ελέω κορονοϊού. Ακυρώσεις συναυλιών και φεστιβάλ και ματαιώσεις περιοδειών έχουν οδηγήσει τα έσοδα σε κάθετη πτώση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις εβδομάδες που ακολούθησαν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας οι φυσικές πωλήσεις άλμπουμ αλλά και τα streams έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών. Τελευταίο χτύπημα ήταν μεταφορά της φετινής Record Store Day (ξεκίνησε το 2008 στις ΗΠΑ και σήμερα εορτάζεται σε όλον τον κόσμο) από τις 18 Απριλίου στις 20 Ιουνίου, αν φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις καθώς η έξαρση της πανδημίας φέρνει ξανά στην επικαιρότητα παλιότερα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, ανεβάζοντας ξανά τις πωλήσεις τους και τα streams. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τους τίτλους που παραπέμπουν στην πανδημία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι Αμερικανοι Disturbed (που με τη διασκευή του «The Sound of Silence» των Simon & Garfunkel μπήκαν σχεδόν σε κάθε σπίτι), το κομμάτι των οποίων «Down With The Sickness» γίνεται ξανά επιτυχία στα charts, με τις ψηφιακές πωλήσεις του να καταγράφουν αύξηση 31% τον Μάρτιο. Χαρακτηριστικό είναι πως τα streams του κομματιού στις ΗΠΑ το διάστημα 12 με 19 Μαρτίου άγγιξαν τα 3 εκατομμύρια! Ανάλογη πορεία στις ψηφιακές πλατφόρμες καταγράφει και το τραγούδι «Virus» των Iron Maiden που κυκλοφόρησε το 1996.