Σχεδόν το ένα στα πέντε κινητά τηλέφωνα και η μία στις τέσσερις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών που διακινούνται διεθνώς είναι απομιμήσεις, με την αύξηση του εμπορίου πλαστών συσκευών τεχνολογίας και επικοινωνιών να επιβαρύνει τους καταναλωτές, τους κατασκευαστές και τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ (η οποία τιτλοφορείται Trade in Counterfeit ICT Goods).
Η έκθεση διαπιστώνει ότι και οι μπαταρίες των smartphones, οι φορτιστές, οι κάρτες μνήμες, οι μαγνητικές γραμμωτές κάρτες και οι συσκευές μουσικής γίνονται όλο και περισσότερο στόχοι απατεώνων. Κατά μέσον όρο, το 6,5% του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) αφορά απομιμήσεις, σύμφωνα με ανάλυση τελωνειακών στοιχείων του 2013. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για το σύνολο των εμπορευόμενων προϊόντων, το οποίο ανήλθε σε 2,5%, σύμφωνα με έκθεση του 2016.
Η μεγάλη αξία των smartphones και των εξαρτημάτων προϊόντων ICT, καθώς και η ακόρεστη ζήτηση, τα καθιστούν επικερδή στόχο για απατεώνες, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας ότι αυξάνεται ο αριθμός και το εύρος των απομιμήσεων.
Τα πλαστά προϊόντα ICT συνεπάγονται κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, προσκόμματα στη λειτουργία και την επισκευή και απώλεια εισοδήματος για επιχειρήσεις και κράτη. Τα κινητά – «μαϊμού» μπορεί να περιέχουν πιο επικίνδυνες ουσίες από τα γνήσια, όπως μόλυβδο και κάδμιο, ενώ οι πλαστοί φορτιστές τηλεφώνων μπορεί να συνεπάγονται κινδύνους πυρκαγιών και ηλεκτροπληξίας.
Η Κίνα είναι η κυριότερη πηγή προέλευσης πλαστών προϊόντων ICT, ενώ οι κατασκευαστές των ΗΠΑ πλήττονται περισσότερο όσον αφορά στην απώλεια εσόδων και την υπονόμευση του εμπορικού ονόματός τους.
H έκθεση εκτιμά την αξία του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων-«μαϊμούδων» ICT σε 143 δισεκ. δολάρια για το 2013, με βάση στοιχεία από σχεδόν ένα εκατομμύριο κατασχέσεις σε τελωνεία σε όλο τον κόσμο την περίοδο 2011-13.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ