Ως απεγνωσμένη προσπάθεια του προέδρου Λενίν Μορένο να στρέψει τη δημόσια προσοχή μακριά από την αποκάλυψη εγγράφων που μαρτυρούν ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη από τον ίδιο και τους συνεργάτες του ερμηνεύει ο πρώην πρόξενος του Ισημερινού, Φιντέλ Ναβάρεζ, την κίνηση της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο να παραδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στη βρετανική αστυνομία.
Διαβάστε ακόμη: Ο Ασάνζ συνελήφθη και λόγω του αμερικανικού αιτήματος να εκδοθεί (Video)
Ο πρόεδρος Μορένο κατηγορεί ανοιχτά τον Ασάνζ και το Wikileaks ότι βρίσκονται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων, μεταξύ των οποίων είναι συνομιλίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, emails και φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον Ναβάρεζ, η αλήθεια είναι διαφορετική. «Ούτε ένα έγγραφο που αφορά το σκάνδαλο INAPAPERS ή την οικογένεια του προέδρου δεν έχει διαρρεύσει ή δημοσιευθεί από το Wikileaks, πόσο μάλλον από τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος για παραπάνω από μισό χρόνο δεν αποτελεί μέρος της συντακτικής ομάδας του και ο οποίος έχει απομονωθεί εδώ και ένα χρόνο υπό καθεστώς οιονεί φυλάκισης από την κυβέρνηση του Ισημερινού», λέει χαρακτηριστικά.
Τι είναι το σκάνδαλο INA Papers;
Στις 19 Φεβρουαρίου 2019, το περιοδικό ερευνητικής δημοσιογραφίας La Fuente δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο Λαβύρινθος των Offshore του Κύκλου του Προέδρου», στο οποίο εξηγούσε με λεπτομέρεια πώς ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του χρησιμοποιούσαν εξωχώριες εταιρείες (κυρίως την INA INVESTMENT CORP, στην οποία οφείλεται και το όνομα του σκανδάλου INA Papers) για να κάνουν ακριβές αγορές, όπως ένα διαμέρισμα στην Ισπανία, και να εισπράττουν ασυνήθιστα, συχνά αμφιβόλου προέλευσης, χρηματικά ποσά.
Λίγες ημέρες μετά, την 1η Μαρτίου, μια σειρά εγγράφων σχετικών με το σκάνδαλο διαφθοράς δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα inapapers.org, στην οποία αναφέρεται ότι ο Μορένο και οι συνεργάτες του έχουν χρησιμοποιήσει «τουλάχιστον μια δωδεκαριά εταιρίες offshore που βρίσκονται σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους» για να διαπράξουν «μια σειρά από εγκλήματα που περιλαμβάνουν ξέπλυμα χρήματος, φορολογική απάτη, αθέμιτη άσκηση επιρροής και δωροληψία εις βάρος του κράτους του Ισημερινού».
Η δημοσίευση των εγγράφων αποτέλεσε το έναυσμα για την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας εις βάρος του προέδρου τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τις εισαγγελικές αρχές του Ισημερινού. Η πιθανότητα αποπομπής του προέδρου Μορένο είναι πλέον υπαρκτή.
To Wikileaks δεν δημοσίευσε τα έγγραφα INA Papers, αλλά σε ανάρτησή του στο Twitter στις 25 Μαρτίου αναφέρθηκε στην έρευνα που άνοιξε κατά του Μορένο αλλά και σε άρθρο των New York Times, το οποίο έκανε λόγο για πρότερη προσπάθεια του προέδρου του Ισημερινού να «πουλήσει» στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τον Τζούλιαν Ασάνζ με αντάλλαγμα ελάφρυνση του χρέους του.
Διαβάστε ακόμη: Τζούλιαν Ασάνζ: Δείτε τη στιγμή της σύλληψης – Αγνώριστος προσπαθούσε να μιλήσει (Video)
Διαβάστε ακόμη: #ProtectJulian: Πήραν «φωτιά» οι υποστηρικτές του Ασάνζ