Eνα πρωτάθλημα κρότου λάμψης – Η τοξικότητα σκιάζει τα πάντα στη Super League

Eνα πρωτάθλημα κρότου λάμψης – Η τοξικότητα σκιάζει τα πάντα στη Super League

Η τοξικότητα σκιάζει τα πάντα στη Super League με αποτέλεσμα να περνάνε σε δεύτερο πλάνο ακόμη και τα ηχηρά ονόματα που θα ενισχύσουν φέτος τους Big 4.

Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας δεν έχουν… ταβάνι η τοξικότητα και η λάμψη που φέρνουν οι ηχηρές μεταγραφές των Big 4. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΣΛ1 οι ομάδες διαθέτουν «αστέρια» από τη βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχουν πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το EURO, το Κόπα Αμέρικα και στις διοργανώσεις της UEFA.

Τις δύο προηγούμενες σεζόν το πρωτάθλημα ήταν άκρως ανταγωνιστικό σε επίπεδο κορυφής. Η ανταγωνιστικότητα θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία και της τρέχουσας περιόδου, ωστόσο αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι η κλάση νέων ποδοσφαιριστών όπως οι Γουίλιαν, Ολιβέιρα (στο παρελθόν έχει φορέσει και τη φανέλα του ΠΑΟΚ), Λαμέλα, Περέιρα, Κοϊτά, Πελίστρι, Ουναχί, Τετέ, Τσάλοφ, Σορετίρε. Επιπλέον, οι κύριοι διεκδικητές του τίτλου κράτησαν σε μεγάλο ποσοστό τον βασικό κορμό της περσινής χρονιάς, οπότε το έμψυχο δυναμικό τους θα είναι ποιοτικότερο και οι προπονητές τους θα έχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν στον πάγκο τους τον ίδιο προπονητή κι αυτό είναι στα υπέρ τους.

Η ΣΛ1 κατέγραψε φέτος ρεκόρ δαπανών στο μεταγραφικό παζάρι που ακόμη δεν έχει κλείσει. Το ποσό που δαπανήθηκε, σύμφωνα με έκθεση της FIFA, ξεπερνάει τα 51 εκατ. δολάρια και υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του περσινού καλοκαιριού (2023) που ήταν περίπου 32 εκατ. δολάρια.

Ο μέσος όρος των χρημάτων που ξοδεύτηκε έφτασε στο ρεκόρ για το ελληνικό πρωτάθλημα του 1,6 εκατομμυρίου δολαρίων ανά μεταγραφή, έναντι 1,36 εκατ. δολαρίων το 2023, 1,5 το 2022, 1,03 το 2021 και 1,1 εκατ. δολάρια το 2020. Οι μεταγραφές παικτών στη ΣΛ1 παρουσίασαν αύξηση 19,2% σε σχέση με το 2023, ενώ οι παραχωρήσεις 14,3%.

Παρατεταμένη γκρίνια

Από τη μια πλευρά οι βαρόνοι της μπάλας στρώνουν ένα χαλί από ευρώ για να αποκτηθούν παίκτες-ονόματα και από την άλλη οι ομάδες τους ασχολούνται πρωί–μεσημέρι–βράδυ με τους διαιτητές. Για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ νίκησε παλικαρίσια στο Περιστέρι τον Ατρόμητο (2-1), αλλά ο προπονητής των πρωταθλητών Ραζβάν Λουτσέσκου στις δηλώσεις του μίλησε και για τη διαιτησία της περσινής περιόδου! «Ηταν μια εξαιρετική χρονιά, τελείωσε πολύ όμορφα για εμάς, αλλά να ξέρετε ότι το ματς που κερδίσαμε με τον Αρη ήταν ένα ματς όπου παίξαμε κόντρα στους διαιτητές. Αυτό συμβαίνει και τώρα γιατί κάποιοι έχουν συμφέροντα να μας σταματήσουν, να μας μπλοκάρουν. Εμείς προσπαθούμε να παίξουμε στο γήπεδο, να τα δώσουμε όλα εκεί, άλλοτε το κάνουμε καλά, άλλοτε λιγότερο καλά, είναι σημαντικό να έχουμε συνολική αγωνιστικότητα. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα της Θεσσαλονίκης, όχι της Αθήνας. Η Αθήνα είχε πάντα πλεονέκτημα από όλες τις απόψεις έναντι της Θεσσαλονίκης» είπε ο Ρουμάνος προπονητής, ο οποίος σχολίασε και τη διαιτησία του αγώνα της Λιβαδειάς: «Είδα πριν από λίγο τι έγινε στον Λεβαδειακό, που δεν έδωσαν πέναλτι στο χέρι της ΑΕΚ και καταλογίζουν πέναλτι για την ίδια φάση σε βάρος μας».

Η απάντηση της Ενωσης ήταν άμεση. Ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΠΑΕ Σταμάτης Βούλγαρης σε ανάρτησή του στα social media με αφορμή το σχόλιο του Λουτσέσκου για την ΑΕΚ αναρωτήθηκε αν ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει ενημερωθεί για το ποιος έφτιαξε τους νέους πίνακες διαιτησίας και για το ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ (είναι ο Μάκης Γκαγκάτσης, πρώην CEO της ΠΑΕ ΠΑΟΚ). Τις αποφάσεις του Φώτη Πολυχρόνη στον αγώνα της Λιβαδειάς σχολίασαν και στον Ολυμπιακό. «Αρχίσαμε. Χερούκλα Μουκουντί με την μπάλα να πηγαίνει στα δίχτυα και Πολυχρόνης και Ευαγγέλου (VAR) λένε “παίζετε”. Αμέσως μετά στο ίδιο… λεπτό κράτημα παρατεταμένο πάλι “παίζετε”. Δηλαδή σε 20 δεύτερα αυτοί έλεγξαν (και καλά) και τις δύο φάσεις; Φυσικά αυτή είναι φυσική θέση αν χορεύεις Χάκα, τον χορό των Νεοζηλανδών (γιατί θα το ακούσουμε και αυτό από τη Μάρθα Βούρτση και τις φίλες της…). Και καθαρό επιθετικό φάουλ του Κοϊτά στο γκολ της ΑΕΚ» ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της ερυθρόλευκης ΠΑΕ Κώστα Καραπαπά. Οταν κάθισε η σκόνη από τις αντιδράσεις, ο αρχιδιαιτητής Στέφαν Λανουά στον σχολιασμό των επίμαχων διαιτητικών αποφάσεων της 3ης αγωνιστικής δικαίωσε τους Πολυχρόνη – Ευαγγέλου αναφέροντας πως δεν υπάρχει πέναλτι στο χέρι του Μουκουντί.

Παραδοξότητα

Η τοξικότητα χτυπάει και πάλι κόκκινο με τη διαφορά ότι αυτό συμβαίνει από την έναρξη του πρωταθλήματος. Φανταστείτε τι έχει να γίνει στα πλέι οφ στην περίπτωση που ο τίτλος θα «παίζεται». Είναι εντελώς παράδοξο το γεγονός ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να δώσουν πρεστίζ και ποιότητα στο πρωτάθλημα και την ίδια στιγμή «πυροβολούν» το προϊόν που αναβαθμίζουν. Σε τούτη τη φάση η ΕΠΟ δείχνει να μην μπορεί να κάνει κάτι για την αντιμετώπιση της τοξικότητας, ωστόσο στο πειθαρχικό δίκαιο της ομοσπονδίας προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για όσους δυσφημούν το άθλημα. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως για άλλη μία χρονιά δεν πρόκειται να γίνει κάτι για να μπει φρένο στην τοξικότητα.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα οι Γουίλιαν, Ουναχί, Λαμέλα, Σορετίρε και οι υπόλοιποι «άσοι» αναμένεται να «φτιάχνουν» τα Σαββατοκύριακα των ποδοσφαιρόφιλων.

Από το πάνω ράφι

Οπως και να έχει πάντως, οι ομάδες μας ενισχύθηκαν και ειδικά σε ό,τι αφορά τους Big 4 ήρθαν και φέτος αρκετά ονόματα από το πάνω ράφι της ευρωπαϊκής αγοράς ανεβάζοντας και άλλο το πρεστίζ της ΣΛ1. Μάλιστα η τρέχουσα μεταγραφική περίοδος λήγει την ερχόμενη Τετάρτη (11/9) για τις εγχώριες διοργανώσεις (έως τις 30/9 υπάρχει περιθώριο για τους ποδοσφαιριστές που έμειναν ελεύθεροι στις 30 Αυγούστου) κι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Μπορεί οι τρεις Ευρωπαίοι (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) να έκλεισαν τις ευρωπαϊκές λίστες τους, όμως δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε περαιτέρω ενίσχυση για τις εγχώριες διοργανώσεις κάτι που θα ανεβάσει κι άλλο το μεταγραφικό μπάτζετ.

Η φετινή μεταγραφική περίοδος, πάντως, έκρυβε και μια μεγάλη έκπληξη. Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα Transfermarkt, ειδική στις χρηματιστηριακές αξίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο προβληματικός Παναθηναϊκός των τελευταίων χρόνων με την απόκτηση σπουδαίων παικτών (Πελίστρι, Τέτε, Ουναχί) κατάφερε να έχει το πιο ακριβό ρόστερ από όλες τις ελληνικές ομάδες και μάλιστα πιο ακριβό και από την εποχή της πολυμετοχικότητας, τότε που οι «πράσινοι» κατέκτησαν και το τελευταίο τους πρωτάθλημα το 2010! Το «τριφύλλι» ακολουθεί ο Ολυμπιακός, μετά ο ΠΑΟΚ και τέταρτη είναι η ΑΕΚ. Oμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, που με την αποχώρηση του Κουλιεράκη για τη Βόλφσμπουργκ έπεσε φέτος στα 92 εκατ. ευρώ, αναζητάει ένα καλό όνομα στην αγορά για να καλύψει το κενό στα στόπερ κι αν τον αποκτήσει η χρηματιστηριακή του αξία θα ανέβει κι άλλο. Ο «δικέφαλος» έχει ξοδέψει ως τώρα 6,35 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και το πιο ακριβό όνομα στο ρόστερ εννοείται ότι είναι ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ. Δεύτερος είναι ο νεοαποκτηθείς Τσάλοφ, η αξία του οποίου φτάνει τα 11 εκατ. ευρώ και ακολουθούν ο Ζίφκοβιτς με 8 εκατ. και ο Ντεσπόντοφ με 7.

Η ΑΕΚ, που μετά το κάζο τού αποκλεισμού της από την Ευρώπη προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, έφερε στην Ελλάδα σπουδαίους παίκτες (Λαμέλα, Περέιρα, Κοϊτά), αλλά θα τους έχει τελικά μόνο για τις εγχώριες διοργανώσεις. Παράλληλα ψάχνει ακόμη ένα δυνατό σέντερ φορ, που λογικά θα ανεβάσει κι άλλο τη χρηματιστηριακή της αξία που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα 72,88 εκατ. ευρώ. Ποσό που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση των ελληνικών ομάδων, όπως και πέρσι. Φέτος η Ενωση, υπό τον Μάριο Ηλιόπουλο πλέον, ξόδεψε για μεταγραφές 4,1 εκατ. ευρώ. Πιο ακριβό κομμάτι στο ρόστερ της ομάδας είναι ο Λιβάι Γκαρσία ο οποίος φτάνει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο τα 13 εκατ. ευρώ. Τον ακολουθούν ο Ορμπελίν Πινέδα με 7 εκατ. και οι Αμπουμπακαρί Κοϊτά με 5 εκατ. και ο Νίκλας Ελίασον 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο τρίτος της περσινής σεζόν και κάτοχος του Conference League Ολυμπιακός ξόδεψε φέτος 7,91 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά τον Παναθηναϊκό) σε χρηματιστηριακή αξία ρόστερ με 94,65 εκατ. ευρώ. Οι Πειραιώτες έπεσαν κατά 22 εκατ. ευρώ, καθώς έχασαν Ποντένσε (12 εκατ.), Ορτα (6 εκατ.) και Φορτούνη (4 εκατ.). Σύμφωνα με το Transfermarkt, τα πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία των «ερυθρολεύκων» είναι ο Ντέιβιντ Κάρμο με 12 εκατ. ευρώ και ο Σαντιάγκο Εσε με 10 εκατ. Ακολουθούν οι Βέλντε με 6 εκατ., Στάμενιτς και Ελ Κααμπί με 5, Μασούρας και Τσικίνιο με 4…

Διαβάστε επίσης

ΔΕΘ: Κατώτερος των περιστάσεων ο Μητσοτάκης – Τα παρασκήνια και η γαλάζια ανησυχία για την πολιτική φθορά της κυβέρνησης

Το ερώτημα της Μαρίας Καρυστιανού που θα έθετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Documento – Για έκτη χρονιά «κρύβεται» ο πρωθυπουργός

Δεν θα μιλήσει

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Γκλέτσος: Θα είμαι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Εάν επιστρέψει ο Τσίπρας θα κάνω πίσω (Video)

Ετικέτες

Documento Newsletter