Ενα πέναλτι έφερε την έκρηξη

Ενα πέναλτι έφερε την έκρηξη

Η αντίδραση Μαρινάκη για τη διαιτησία στο ντέρμπι της Λεωφόρου ανέδειξε τις κακές σχέσεις που έχει πλέον με το Μαξίμου

Οταν ο Δανός διαιτητής Γιάκομπ Κέλετ ενημερώθηκε ότι θα διευθύνει το ελληνικό «κλάσικο» μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο την περασμένη Κυριακή (6/11) δήλωσε πως «θα είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Δεν υπάρχει δικαίωμα εισόδου για τους φιλοξενούμενους οπαδούς στον αγώνα, αλλά ούτως ή άλλως πιθανότατα θα υπάρξει… έκρηξη». Και επιβεβαιώθηκε διότι η έκρηξη ταρακούνησε το Μέγαρο Μαξίμου και ολόκληρη την κυβέρνηση.

Ο Κέλετ σφύριξε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού στο 98΄, με το οποίο ο Αντραζ Σπόραρ διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο 103΄. Οι παράγοντες του Ολυμπιακού βγήκαν από τα ρούχα τους, είπαν διάφορα… γαλλικά και στη συνέχεια ο στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη Γιάννης Βρέντζος στήθηκε στις κάμερες και απασφάλισε λέγοντας: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από ένα φασιστικό παρακράτος που διέπεται από παρανομία και οργανωμένο έγκλημα. Αυτό βέβαια είναι λογικό όταν στα τελευταία τρία χρόνια λειτούργησε μέσα στην κυβέρνηση ένα καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία. Η ανοχή μας αυτή τελείωσε».

Ο Γ. Βρέντζος αναφέρθηκε στο «παρακράτος» το οποίο διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πολιτικοποίησε δηλαδή το ποδόσφαιρο, το οποίο έγινε το… εργαλείο για να αναδειχθούν οι κακές σχέσεις που έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο επιχειρηματίας Βαγγ. Μαρινάκης με τον πρωθυπουργό. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πέρα από τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, είναι δυσαρεστημένος που η ΕΠΟ είναι στα χέρια της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επιχείρησε ουκ ολίγες φορές να ανατρέψει τα διοικητικά δεδομένα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας κι αυτό που πέτυχε ήταν μια… τρύπα στο νερό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κλήθηκε σε συνέντευξή του στον Αnt1 να σχολιάσει τη δήλωση Βρέντζου επιτέθηκε στον Μαρινάκη: «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μια ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν –αλλάζοντας απόψεις από τη μια μέρα στην άλλη– τη διαδρομή της χώρας. Το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού».

Ο εφοπλιστής, εκδότης και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός απάντησε με έγγραφη δήλωση στον Κυρ. Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας και πάλι το θέμα των υποκλοπών, με την επισήμανση ότι ο πρωθυπουργός «οφείλει πράξεις και κινήσεις συγκεκριμένες προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον από το υπαρκτό, επικίνδυνο και βαθιά αντιδημοκρατικό δίκτυο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων». Για τις αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων ο Βαγγ. Μαρινάκης τόνισε πως «δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο καταφεύγουν σε τέτοια μέσα».

Καμία έκπληξη από τις δηλώσεις

Το βέβαιο είναι ότι η αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. Κι αυτό επειδή διαχρονικά όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες όταν θεωρούν ότι αδικούνται από διαιτητικές αποφάσεις ή αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων βάλλουν κατά της εκάστοτε κυβέρνησης.

Προκειμένου να εμφανίσουν ένα ζήτημα πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι είναι και να κερδίσουν τις εντυπώσεις ή να εξασφαλίσουν σφυρίγματα σε επόμενα ματς ή ακόμη και για να στρέψουν αλλού τις ευθύνες για τις κακές εμφανίσεις των ομάδων τους στρέφονται όχι απλώς κατά της ΕΠΟ, της ΚΕΔ και των διαιτητών, αλλά ανεβάζουν το… επίπεδο των διαμαρτυριών τους πολιτικοποιώντας το ποδόσφαιρο. Αλλο να επιτίθενται κατά των ρέφερι ή των «βλαχοπροέδρων» κι άλλο να ρίχνουν τις ευθύνες για τις αποτυχίες στις κυβερνήσεις.

Πόσες και πόσες φορές δεν ακούσαμε ομάδες να ρίχνουν την ευθύνη στην πολιτεία όταν θέλουν να εκβιάσουν καταστάσεις; Αλλωστε από τον καιρό –και ειδικότερα– του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα οι σχέσεις πολιτικών και ποδοσφαιροπαραγόντων είναι πιο στενές και από τρίτου τύπου και ξεπερνούν τα όρια της διαπλοκής.

Αν ανατρέξουμε στη δεκαετία του ’80, κάθε ήττα έβαζε στο κάδρο των ευθυνών και την κυβέρνηση. Τι να πρωτοθυμηθούμε με την υπόθεση Τσίγκοφ στη Λάρισα, όταν χωρίστηκε η Ελλάδα στα δύο στα Τέμπη ή τον ξεσηκωμό στην Κρήτη για το σκάνδαλο Ισις; Ή, πιο πρόσφατα, την αφαίρεση βαθμών από τον ΟΦΗ, όταν όλοι στο Ηράκλειο απειλούσαν τους πολιτικούς να μην τολμήσουν να κατέβουν στην Κρήτη γιατί… μαύρο φίδι που τους έφαγε; Μήπως τα αίσχη σε τελικό Κυπέλλου με τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Γ. Μπίκα, όπου κι εκεί έφταιγε η… κυβέρνηση; Ή μήπως το σκάνδαλο Κοσκωτά, που στον Πειραιά πίστευαν ότι τους κυνηγάει το κατεστημένο χτυπώντας τον απατεώνα τραπεζίτη και ιδιοκτήτη τότε του Ολυμπιακού;

Ιδιες δηλώσεις με άλλο χρώμα

Ποιος ξεχνάει την εποχή που πρόεδρος στον Παναθηναϊκό ήταν ο Αγγελος Φιλιππίδης; Και, τι σύμπτωση (!), και τότε (2002) έγινε ο κακός χαμός και κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση Σημίτη για ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις, πάλι στη Λεωφόρο! Με τη διαφορά πως τότε δόθηκε στον Ολυμπιακό από τον διαιτητή Ευθυμιάδη, με το οποίο ισοφάρισε σε 1-1. Αμέσως με τη λήξη έγινε ντου οπαδών και παραγόντων του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο, επιτέθηκαν και ξυλοφόρτωσαν τον διαιτητή, που αποχώρησε αιμόφυρτος υπό αστυνομικό κλοιό.

Αμέσως μετά ο Αγγ. Φιλιππίδης πήγε σε έξαλλη κατάσταση στην αίθουσα Τύπου και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα ο διαιτητής εκτελούσε εντεταλμένη αποστολή. Ο Παναθηναϊκός εκεί που δεν είναι στημένα τα πράγματα, εκεί που δεν υπάρχουν ΕΠΟ και Γκαγκάτσης, τα πηγαίνει περίφημα. Καλώ την ΕΠΑΕ και την ΕΠΟ να διακόψουν το πρωτάθλημα. Η πολιτεία αλλά και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πρέπει να επέμβουν δυναμικά».

Απάντηση στον πρόεδρο του «τριφυλλιού» έδωσε ο τότε υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. «Οι δηλώσεις του κ. Φιλιππίδη ήταν ατυχείς μέσα στην πίεση που προφανώς είχε εκείνη τη στιγμή λόγω του κλίματος και των επεισοδίων. Βεβαίως, ο κ. Φιλιππίδης και άλλοι παράγοντες έριξαν λάδι στη φωτιά. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση. Αυτό ήταν επιεικώς απαράδεκτο, καθώς έχει σοβαρή ευθύνη για τη δημιουργία κλίματος επεισοδίων και σοβαρή ευθύνη ως πρόεδρος μιας μεγάλης και ιστορικής ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας, σύμβολο του αθλητισμού στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το προσέχει ιδιαίτερα και βέβαια να θυμηθεί ότι αρμόδια για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος είναι η ΕΠΑΕ, στην οποία συμμετέχει η εταιρεία του».

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά στις μέρες μας; Οτι η ιστορία διαρκώς επαναλαμβάνεται με ευθύνη της πολιτείας, που συνδιαλέγεται πάνω και κάτω από το τραπέζι με τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου.

Ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015, έπειτα από τιμωρία του Παναθηναϊκού για επεισόδια των οπαδών του σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, ο Γιάννης Αλαφούζος ξεσπά κατά πάντων και φυσικά στοχοποιεί την κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτε για τη βία. «Η κυβέρνηση και ο κ. Κοντονής έχουν μία ευθύνη. Σεβόμαστε αυτό που λένε, πως πρέπει να εξαλειφθεί η βία. Η αδικία προς τον Παναθηναϊκό είναι πως παρότι είμαστε έντιμοι, έχουμε διαφάνεια και δεν είμαστε μπαμπέσηδες, τιμωρούμαστε. Ο κ. Κοντονής επανέλαβε πολλές φορές για τα επεισόδια και επηρέασε την πειθαρχική επιτροπή. Η βία γεννιέται από την αδικία που αισθάνεται ο κόσμος».

Το 2017 ο ΠΑΟΚ απειλούσε να χωρίσει την Ελλάδα στα δύο, όταν ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στα σχοινιά με αφορμή το πιστόλι που εμφάνισε στην Τούμπα στο επεισοδιακό ματς τίτλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Παράγοντες του ΠΑΟΚ αλλά και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές μιλούσαν για κυνηγητό από την πολιτεία και την κατηγορούσαν ότι θέλει να χωρίσει την Ελλάδα στα δύο.

Στην ΑΕΚ με αφορμή τις καθυστερήσεις για την οικοδομική άδεια του νέου γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια, πέρα από επιθέσεις σε παράγοντες της δημοτικής αρχής, παράγοντες, οργανωμένοι οπαδοί αλλά και… ρεπόρτερ της ομάδας κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι παίζει παιχνίδια στην πλάτη του συλλόγου και άφηναν να εννοηθεί ότι την επηρέαζαν φίλα προκείμενοι επιχειρηματίες άλλων ομάδων που δεν ήθελαν το νέο γήπεδο του «δικεφάλου».

Documento Newsletter