Ένα μουσείο που δεν γνωρίζει σύνορα

Το 2020 είναι η πρώτη χρονιά που το MOMus θα εφαρμόσει ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό εκθέσεων, δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφού πέρυσι ως επί το πλείστον συνεχίστηκαν οι προγραμματισμοί που ίσχυαν πριν από την ένωση των μουσείων μας. Συγκροτήσαμε για το 2020 ένα πρόγραμμα πλούσιο, καινοτόμο, πρωτότυπο, εκπαιδευτικό και με εξωστρέφεια που λαμβάνει σε μεγάλο βαθμό υπόψη τις συνεργασίες με φορείς εκτός Ελλάδας.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη μετά τη λήξη της επιτυχημένης έκθεσης για τη Λιουμπόβ Ποπόβα θα παρουσιάσει μια μεγάλη θεματική έκθεση αλλά και μια νέα αναδρομική. Παράλληλα θα προσφέρει τη δυνατότητα σε ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μελετήσουν τα αρχεία της ρωσικής πρωτοπορίας, αλλά και σε σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και το εξωτερικό να συνομιλήσουν με τις φόρμες και τις τεχνικές των ιστορικών πρωτοποριών της Ευρώπης.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές ΚΜΣΤ και ΜΜΣΤ θα εστιάζει το 2020 στις συνεργασίες με ιδρύματα από χώρες της ΝΑ Ευρώπης, θα αναζητεί την εικαστικότητα σε λιγότερο εξερευνημένους δημιουργικούς χώρους και θα δίνει το βήμα σε φορείς και θεσμούς απ’ όλη την Ελλάδα. Παράλληλα θα ολοκληρώσει τα προγράμματα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία έχει πλέον δικτυωθεί και συνεργάζεται με πολλούς αντίστοιχους θεσμούς στο εξωτερικό.

Σημαντικό γεγονός θα είναι και η μεταφορά της έκθεσης «Διαιρεμένες μνήμες» με θέμα την οδυνηρή ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία –σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε– θα παρουσιαστεί στη Γερμανία. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει εκθέσεις διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών αλλά θα αναδείξει και την ιστορικότητα της ελληνικής φωτογραφίας κορυφώνοντας τη δραστηριότητά του με τη διεθνή Photobiennale 2020. Το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών θα δώσει βήμα σε νέους δημιουργούς και σε πειραματικές προτάσεις για την τέχνη. Το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά στην Αθήνα θα παρουσιάσει εκθέσεις που αναφέρονται στη διαδικασία της γλυπτικής δημιουργίας καθώς και ατομικές εκθέσεις παλαιότερων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ μέσα στο 2020 θα στοχεύσει στη δημιουργία δικτύου με αντίστοιχα μουσεία-εργαστήρια που λειτουργούν στην Ευρώπη.

Το MOMus παράλληλα οργανώνει πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες και ετοιμάζει μεγάλες συνεργασίες με μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού. Ενδεικτικά, μέσα στο 2020 το MOMus θα ταξιδέψει με έργα της συλλογής Κωστάκη στη Γερμανία, την Κίνα, στον Καναδά, στην Ισπανία και την Πολωνία. Οπως αναφέρει και το μότο του διεθνούς συμβουλίου μουσείων (ICOM), τα μουσεία δεν έχουν σύνορα αλλά διαμορφώνουν δίκτυα. Ο δικός μας στόχος είναι τριπλός: να παρακολουθήσουν τις δράσεις μας και να συμμετάσχουν δημιουργικά σε αυτές περισσότεροι συμπολίτες μας, να κάνουμε γνωστές τις συλλογές μας και τους δημιουργούς μας στο εξωτερικό και να αναδειχθούν όλοι οι εκθεσιακοί χώροι του MOMus σε σημαντικούς πολιτιστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Η Μαρία Τσαντσάνογλου είναι αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του MOMus

Ετικέτες