Eνα βήμα από το… ολυμπιακό Grexit

Eνα βήμα από το… ολυμπιακό Grexit

Σοβαρό κίνδυνο αποκλεισμού των αθλητών της, ή τουλάχιστον των εθνικών χρωμάτων της, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αντιμετωπίζει η Ιταλία. Η ΔΟΕ κατηγορεί την κυβέρνηση της χώρας ότι ναρκοθετεί το αυτοδιοίκητο του αθλητισμού και απειλεί να εξοστρακίσει τους Ιταλούς, όπως ήδη έκανε με τη Ρωσία. Πόσο μακριά βρίσκεται η Ρώμη από την Αθήνα; Οι λαθροχειρίες του Λευτέρη Αυγενάκη στο ελληνικό αθλητικό κίνημα μας έφεραν σε μία τουλάχιστον περίπτωση στο μονοπάτι του Grexit. Και δεν αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ανθρώπου που γνωρίζει καλά τα μονοπάτια της Λωζάννης όπου κατοικοεδρεύουν οι «αθάνατοι», η πρόθεση του Αυγενάκη να εισαγάγει τον κανόνα της αναδρομικότητας στην τροποποιημένη αθλητική νομοθεσία δημιούργησε συνθήκες ρήξης, αφού κρίθηκε φωτογραφική και ευθέως παρεμβατική.

Το αρχικό σχέδιο νόμου απέκλειε από τη διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών παράγοντες με πολλαπλές θητείες, όχι μόνο στο μέλλον αλλά και αναδρομικά. Δεν θα μπορούσε δηλαδή να βάλει υποψηφιότητα για το προεδρείο σύμβουλος που είχε ήδη εκλεγεί δύο (ή τρεις) φορές τα προηγούμενα χρόνια.

Η διάταξη αποσύρθηκε κακήν κακώς προ του κινδύνου και η ΔΟΕ έκανε τα στραβά μάτια για τις υπόλοιπες στρεβλώσεις. Στο αρχηγείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) πιστεύουν ότι η ΔΟΕ αντιμετωπίζει με συγκατάβαση τα υπόλοιπα επίμαχα σημεία (όπως το όριο ηλικίας και ο περιορισμός στον αριθμό των θητειών), αφού και οι δικές της ντιρεκτίβες είναι στο ίδιο μήκος κύματος.

«Αυτά που σας υπαγορεύει η πολιτεία οφείλατε να τα δρομολογήσετε έγκαιρα μόνοι σας» είναι η επωδός που ακούγεται από την Ελβετία. Με οδηγία της ΔΟΕ μάλιστα η ΕΟΕ ετοιμάζεται να θεσπίσει όριο ηλικίας και για τους δικούς της συμβούλους. Αυτό δεν θα είναι τα 71 χρόνια που όρισε ο Αυγενάκης για να «σημαδέψει» τους Σεβαστή, Τσαγκρώνη, Δημητρακόπουλο κ.ά., αλλά τα 75. Ο νυν πρόεδρος Σπύρος Καπράλος, που είναι και μέλος της ΔΟΕ, έχει γεννηθεί το 1955.

Οι απειλές κάποιων ομοσπονδιών να προσβάλουν τη συνταγματικότητα του νόμου Αυγενάκη προσκρούουν όχι μόνο στα στενά χρονικά περιθώρια (αφού οι αρχαιρεσίες πρέπει να γίνουν πριν από την 1η Απριλίου), αλλά και στη δυσφορία της ανώτατης αρχής. Σημειωτέον ότι σε πολλές ομοσπονδίες ακούγεται το σενάριο αναβολής των εκλογών λόγω πανδημίας, με απώτερο στόχο να κερδίσουν χρόνο διοικήσεις που βάλλονται και κινδυνεύουν με αποκαθήλωση.

Κινδυνεύει η Ελλάδα να πάθει ζημιά παρόμοια με της Ιταλίας; «Μέχρι νεωτέρας, όχι» είπε στο Documento παράγοντας υψηλά ιστάμενος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας. «Θα υπήρχε κίνδυνος εάν η κυβέρνηση επέμενε στην αναδρομικότητα. Και θα υπάρξει ξανά εφόσον προκύψουν κραυγαλέες παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του αθλητισμού».

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με επιείκεια από τη ΔΟΕ ως κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Πράγματι ισχύει αυτό, αφού θεωρείται αδιανόητο να ξεκινήσει η παρέλαση στο Τόκιο χωρίς Ελληνες αθλητές ή με λευκή σημαία» ομολογεί ο συνομιλητής μας. «Δεν είναι εύκολο να αποκλειστεί ολόκληρη Ελλάδα, εκτός αν μιλάμε για εγκλήματα καθοσιώσεως».

Στο παρελθόν αυτή η αντιμετώπιση μετουσιώθηκε από τη δική μας πλευρά σε ασυδοσία, αφού πιστέψαμε ότι βρισκόμασταν στο απυρόβλητο. Το «ανθρωποκυνηγητό» των Κεντέρη, Θάνου, Τζέκου την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θεωρείται από τους μυημένους ως καίριο χτύπημα απέναντι σε μια χώρα που κώφευσε θρασύτατα απέναντι στις προειδοποιητικές βολές. Το ίδιο ισχύει για τα κρούσματα ντόπινγκ κορυφαίων Ελλήνων αθλητών, κατόχων ολυμπιακών μεταλλίων, στα χρόνια που ακολούθησαν.

Το πρόβλημα με τους Ιταλούς ξεκίνησε από την αδιαφάνεια στη διανομή των κονδυλίων με τα οποία η ΔΟΕ τροφοδοτούσε θεσμικά την πανίσχυρη ολυμπιακή επιτροπή της χώρας (CONI). H ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει με τα δικά της χεράκια τα λεφτά στις αθλητικές ομοσπονδίες και δημιούργησε έναν ad hoc οργανισμό ονόματι Αθλητισμός και Υγεία (Sport e Salute), κίνηση που θεωρήθηκε ευθεία παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη.

Το θέμα σέρνεται εδώ και δύο χρόνια, αφού οι αυστηρές επιστολές διαμαρτυρίας του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ προς τον Ιταλό πρωθυπουργό έμειναν αναπάντητες. Οι διαβεβαιώσεις του Ιταλού… Αυγενάκη Βιντσέντσο Σπανταφόρα ότι «η αυτονομία της CONI δεν απειλείται» κρίθηκαν ανεπαρκείς και εκτοξεύτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

«Τα ψέματα τελείωσαν, είναι έτοιμοι να μας πετάξουν έξω και απειλούν να μας αφαιρέσουν και τη Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2026» έγραψε η εφημερίδα «Repubblica» την περασμένη Κυριακή. Η έκκληση του προέδρου της CONI Τζιοβάνι Μαλαγκό προς την ιταλική Γερουσία είχε αποτέλεσμα την έκδοση έκτακτου διατάγματος από τον ετοιμόρροπο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, αλλά το μέτρο θεωρείται προσωρινό και η εκκρεμότητα παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία, όπου το διαβόητο πρόγραμμα ντόπινγκ θεωρήθηκε ότι έτρεχε με κρατική έγκριση και αιγίδα. Οι Ρώσοι αθλητές θα παρελάσουν στο Τόκιο υπό τη σημαία της ΔΟΕ και θα φοράνε λευκές εμφανίσεις.

Η ΔΟΕ απαιτεί γκλάσνοστ στον τρόπο διανομής των επιχορηγήσεών της, αφού σε πολλές χώρες, ιδίως του Τρίτου Κόσμου, η διασπάθιση είναι καθεστώς. Πρόσφατα εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα ξένοι λογιστές (της εταιρείας Deloitte) για να διενεργήσουν έλεγχο στην ΕΟΕ, ευτυχώς χωρίς να παρατηρηθούν παρατράγουδα.

Στον τελευταίο ολυμπιακό κύκλο (2021-24) η ΕΟΕ εισέπραξε από τη ΔΟΕ 5,28 εκατ. δολάρια ως κύρια επιχορήγηση, καθώς και 2,4 εκατ. για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης (υποτροφίες, σεμινάρια, φιλανθρωπίες κ.ά.).

Documento Newsletter