Ένα άλμα στο μέλλον

Ένα άλμα στο μέλλον

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο μήκος και είναι έτοιμος για το τριήμερο ονείρου στο Τόκιο.

Tα φώτα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο έσβησαν μετά την αλλόκοτη τελετή έναρξης και θα ανάψουν ξανά την Παρασκευή, όταν ξεκινήσει ο στίβος. Οταν ξημερώσει η Δευτέρα 2 Αυγούστου, λίγο προτού βγει στο… παλκοσένικο η Κατερίνα Στεφανίδη, η ελληνική ομάδα του στίβου μπορεί να έχει στα χέρια της το πρώτο μετάλλιο. Ο 23χρονος Μίλτος Τεντόγλου πέφτει από τους πρώτους στα βαθιά και –αν όλα πάνε καλά– από τους καλύτερους.

Ο Τεντόγλου ήταν παιδάκι 6 ετών όταν η φίλαθλη Ελλάδα ζούσε το γλυκό καλοκαιράκι του 2004. Μεγαλώνοντας στα γκρίζα Γρεβενά διοχέτευε την περίσσια ενέργειά του στο παρκούρ και αιχμαλώτιζε το έμπειρο μάτι των ανθρώπων που περνούν τις μέρες στα σκάμματα και τα κουλουάρ. «Αυτός μπορεί να γίνει σπουδαίος άλτης» σκέφτηκε ο προπονητής Βαγγέλης Παπανίκος. Ο Μίλτος είχε κλείσει τα 15 του όταν δοκίμασε για πρώτη φορά το μήκος.

Οχτώ χρόνια αργότερα, στην αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο Μιλτιάδης Τεντόγλου είναι ο καλύτερος «μηκίστας» στον κόσμο. Παρόλο που χειρουργήθηκε στο γόνατο μες στον χειμώνα, πήδηξε για πλάκα 8,60 μ. τον περασμένο Μάιο στην Καλλιθέα. Δέκα μέρες αργότερα πιστοποίησε την προηγούμενη επίδοση με άλμα στα 8,48 μ. στην Πάτρα. Τον Ιούνιο στη Ρουμανία πήδηξε 8,38 μ., τον Μάιο στα Χανιά 8,27 μ., στις 9 Ιουλίου στο Μονακό 8,24 μ.

Η πρώτη, η δεύτερη και η έβδομη επίδοση από τα Τop 10 της χρονιάς είναι δικές του. «Πηγαίνουμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» ομολογεί ο προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι. Η πιο μεγάλη ώρα για τον Μίλτο είναι τώρα: Σάββατο στις 13.10 προκριματικός, Δευτέρα 04.20 τελικός.

Ο δυσκολότερος αντίπαλος για τον Τεντόγλου είναι πρωταρχικά ο εαυτός του. Με άλμα κοντά ή πιο πέρα από τα 8,5 μέτρα δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός βάθρου. Η σταθερότητα που τον διακρίνει είναι το μεγαλύτερο όπλο του, αλλά το πάθημά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 του ψαλιδίζει τα φτερά.

Στην Ντόχα το Ελληνόπουλο δεν πέρασε τα 8 μ. ούτε στον προκριματικό (8 μ.) ούτε στον τελικό (10ος με 7,79 μ.). Ηταν η μοναδική κακή εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια, αλλά ήρθε τη χειρότερη στιγμή. Εκείνη τη χρονιά ο Τεντόγλου είχε ρεκόρ 8,32 μ. και ήταν ήδη πρωταθλητής Ευρώπης, τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο.

Δεν είναι όμως Ευρωπαίοι οι βασικοί ανταγωνιστές του στο Τόκιο. Ο 22άχρονος Αμερικανός Τζεβόν Χάρισον είναι μια σπάνια περίπτωση πολυαθλητή, ικανού να κερδίσει χρυσά μετάλλια τόσο στο μήκος (8,47 μ. φετινό) όσο και στο ύψος (2,36 μ.) σαν σύγχρονος Τζιμ Θορπ. Ο Μαρκίς Ντέντι πήδηξε 8,38 μ. στα trials των ΗΠΑ και άρπαξε το δεύτερο εισιτήριο από τον ολυμπιονίκη του Ρίο και δευτεραθλητή της Ντόχα Τζεφ Χέντερσον.

Ο πρωταθλητής Κόσμου (8,69 μ.) Τατζέι Γκέιλ έχει φετινό 8,29 μ., ενώ ο συμπατριώτης του Κάρεϊ ΜακΛάουντ 8,34 μ. Ο τρίτος της Ντόχα Χουάν-Μιγκέλ Ετσεβαρία προσγειώνεται συχνά κοντά στα 8,40 μ., όπως και ο έτερος Κουβανός Μάικλ Μασό. Ο Ιάπωνας Γιούκι Χασιόκα παίζει εντός έδρας και έχει πρόσφατο 8,36 μ.

Ο Σουηδός Τομπίας Μόντλερ εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή απειλή με άλματα στα 8,27 μ. Υπάρχουν και Νοτιοαφρικανοί και Καναδοί και Κινέζοι, ακόμη και ένας Ινδός, όλοι με φετινές επιδόσεις που μπορούν να τους ανεβάσουν στο βάθρο εάν η μεζούρα μείνει χαμηλά.

Με άλλα λόγια, ο καλός φετινός Τεντόγλου είναι φαβορί για μετάλλιο, ακόμη και χρυσό, εάν του βγει ο αγώνας. Αρκεί να είναι ο καλός φετινός Τεντόγλου…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter