Το EMΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και το Cité internationaledes arts ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους και ενός προγράμματοςφιλοξενίας (residency) για Έλληνες/-ίδες εικαστικούς/-ές καλλιτέχνες/-ιδες που εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την κινητικότητά τους διευρύνοντας παράλληλα το επαγγελματικό και καλλιτεχνικό τους δίκτυο. Για αυτήν την πρώτη χρονιά προβλέπονται 5 θέσεις φιλοξενίας τρίμηνης διάρκειας στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Cité internationale des arts–Marais Site.
Οι παροχές περιλαμβάνουν:
- Χώρο διαμονής και εργασίας
- Μηνιαίο επίδομα διαβίωσης ύψους 1.000 ευρώ
- Υποστήριξη, συναντήσεις και ευκαιρίες δικτύωσης με επαγγελματίες του χώρου τις οποίες οργανώνει και συντονίζει η ομάδα του Cité internationale des arts
- Πτήση από την Αθήνα προς το Παρίσι με επιστροφή.
Για την υποβολή αίτησης, ο/η καλλιτέχνης/-ις θα πρέπει:
- Να είναι Έλληνας ή Ελληνίδα υπήκοος, να εργάζεται και να διαμένει στην Ελλάδα
- Να δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στον τομέα των εικαστικών τεχνών
- Να έχει αποφοιτήσει από μια σχολή καλών τεχνών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό
- Να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον τρεις θεσμικές εκθέσεις (σε μουσείο ή kunsthalle ή κέντρο τεχνών ή μη κερδοσκοπικό χώρο ή δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα)
- Να διαθέτει τουλάχιστον 3 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον κλάδο των εικαστικών τεχνών.
Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο.
Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την επιμελητική ομάδα του ΕΜΣΤ η οποία θα καταρτίσει ένα shortlist των υποψηφίων και θα την αποστείλει στην Cité des Arts για την τελική επιλογή από εγνωσμένου κύρους επαγγελματίες.
Τα μέλη των επιτροπών επιλογής και αξιολόγησης θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:
- στην καλλιτεχνική ποιότητα του φακέλου υποψηφιότητας
- στην επιστολή προθέσεων
- στο πλάνο εργασίας.
Από 10 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2025 τα μεσάνυχτα (GMT/UTC +1)
Δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου 2025Φιλοξενία (Residency):
- 5 Μαΐου έως 28 Ιουλίου 2025
- 4 Ιουνίου έως 28 Αυγούστου 2025 (2 residencies)
- 4 Ιουλίου έως 28 Σεπτεμβρίου 2025 (2 residencies)
Παρακαλώ συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση ΕΔΩ.
Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:
- Αναλυτικό βιογραφικό (μέχρι 4 σελίδες) στα Αγγλικά.
- Καλλιτεχνικό φάκελο σε μορφή PDF με γλώσσα σύνταξης τα Αγγλικά, στον οποίον θα περιλαμβάνονται απεικονίσεις έργων με πλήρεις λεζάντες (μέχρι 40 σελίδες)
- Όπου χρειάζεται σύνδεσμοι βίντεο με τους κωδικούς τους και αρχεία ήχου (mp3, avi).
- Επιστολή προθέσεων, στα Αγγλικά, στην οποία οι υποψήφιοι/-ες θα εξηγούν τα κίνητρα της καλλιτεχνικής τους προσέγγισης και του ενδιαφέροντός τους να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα φιλοξενίας (residency). Οι καλλιτέχνες/ιδες θα πρέπει να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας στο Παρίσι και στην Cité internationale des arts, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θεωρούν ότι θα ωφεληθούν από αυτό (ελάχιστο 350 λέξεις και μέγιστο 750 λέξεις).
- Εάν οι υποψήφιοι/-ες έχουν ένα συγκεκριμένο ερευνητικό έργο που θα ήθελαν να προτείνουν, παρακαλείστε να δώσετε λεπτομέρειες.
Για να υποβάλετε την αίτησή σας, απαιτείται να διαθέτετε λογαριασμό Google. Εάν δεν διαθέτετε, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ΕΔΩ.
Για οποιοδήποτε αίτημα σχετικά με την προσβασιμότητα των χώρων του Cité internationale des arts, είμαστε στη διάθεσή σας.
ΕΜΣΤ | ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣΤο ΕΜΣΤ είναι το κορυφαίο εθνικό ίδρυμα για τη σύγχρονη τέχνη και τον οπτικό πολιτισμό στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα στη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ιδρύθηκε το 2000 και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, είχε νομαδικό χαρακτήρα. Το 2015 μετακόμισε στις μόνιμες εγκαταστάσεις του, την πρώην ζυθοποιία FIX, ένα βιομηχανικό κτίριο-ορόσημο 20.000 μέτρων που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 σε σχέδια του διάσημου Έλληνα μοντερνιστή αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου (1926-1977).Το πρωτοποριακό κτίριο ανακαινίστηκε για τις ανάγκες του Μουσείου και τώρα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οκτώ εκθεσιακούς χώρους, δύο αμφιθέατρα, βιβλιοθήκη, αρχείο, καφέ και εστιατόριο με θέα 360 μοιρών στην Αθήνα, μεταξύ άλλων και στην Ακρόπολη.
Το ΕΜΣΤ βρίσκεται στην καρδιά της πολυσύχναστης Αθήνας, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται κάποιες από τις πιο ετερόκλητες και συναρπαστικές γειτονιές της πόλης, όπως το Κουκάκι, η Πλάκα και το Μοναστηράκι. Το Μουσείο θεωρεί την τέχνη και τον οπτικό πολιτισμό ως μετασχηματιστικό στοιχείο για την εκπαίδευση, την παραγωγή γνώσης και την αφήγηση ιστοριών και ως εργαλείο για την προάσπιση προοδευτικών και χειραφετητικών αξιών στην κοινωνία. Μεταξύ των ιδρυτικών στόχων του ΕΜΣΤ είναι η προώθηση καινοτόμων και πειραματικών καλλιτεχνικών χειρονομιών και η παραγωγή φιλόδοξων έργων σε οπτικοακουστικά και πολυθεματικά μέσα.
CITE INTERNATIONALE DES ARTS
Το Cité internationale des arts είναι ένα κέντρο φιλοξενίας (residency centre) στην καρδιά του Παρισιού που φέρνει κοντά καλλιτέχνες/-ιδες και επαγγελματίες του πολιτισμού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν πάνω σε δημιουργικά έργα ή να πραγματοποιήσουν έργα έρευνας σε όλους τους κλάδους.
Κάθε φιλοξενία (residency) είναι μια ευκαιρία συνάντησης και καλλιτεχνικής ανταλλαγής με περισσότερους/-ες από 300 καλλιτέχνες/-ιδες και επαγγελματίες του πολιτισμού κάθε ηλικίας, εθνικότητας και ειδικότητας. Σε συνεργασία με πολλούς εταίρους, το Cité internationale des arts απευθύνει προσκλήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων για συγκεκριμένα θέματα ή/και έργα πολλές φορές κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας (residency) στο Cité internationale des arts είναι μια πρωτοβουλία του ΕΜΣΤ και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας (Residency) του Έργου SUB 6.4., «Δράσεις για την προώθηση των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και την ενίσχυση του ελληνικού πολιτιστικού ονόματος από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.