Εμπειρογνώμονας… καίει την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές – Το δημοσίευμα «φωτιά» του Euractiv

Στις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μη εστίαση στην πρόληψη των πυρκαγιών, εστιάζει άρθρο της ιστοσελίδας Euractiv στο οποίο ο Ηλίας Τζιρίτης, υπεύθυνος επιχειρήσεων δασικών πυρκαγιών της WWF Ελλάς, ξεκαθαρίζει ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και γενικότερα η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ηλία Τζιρίτη, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης και πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Εστιάζοντας μόνο στην πυρόσβεση χωρίς μια ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο την πρόληψη, θα είναι δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν μελλοντικές πυρκαγιές, δήλωσε στο Euractiv Έλληνας εμπειρογνώμονας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας:

«Ο κ. Τζιρίτης δήλωσε ότι στην Ευρώπη, γενικά, υπάρχει ανάγκη να δοθεί έμφαση στη διαχείριση του τοπίου για την αντιμετώπιση μελλοντικών δασικών πυρκαγιών.

«Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι οι πυρκαγιές είναι θέμα διαχείρισης του τοπίου. Έχουμε ένα μεσογειακό μωσαϊκό- πώς θα το διατηρήσουμε; Έχουμε μείωση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας σε μια περιοχή, πρέπει να τη βοηθήσουμε να μειώσει την καύσιμη ύλη», είπε.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια ολιστική προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, από τους αγρότες έως την τοπική κοινότητα. Ανέφερε διάφορα παραδείγματα σε όλο το μπλοκ όπου ο συντονισμός οδήγησε σε αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία, είπε ότι η εξαφάνισή της από μια περιοχή σημαίνει ότι μετά από λίγα χρόνια θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση πυρκαγιών.

«Στην Ισπανία, υπάρχουν προγράμματα που χρησιμοποιούν κτηνοτρόφους που μπαίνουν σε ελεγχόμενες περιοχές για να μειώσουν την καύσιμη ύλη, βόσκουν εκεί για να διαχειριστούν τη βλάστηση», είπε.

Στην Ελλάδα, οι έρπουσες πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα που αυστηροποιούν τα πρόστιμα όταν πρόκειται για εμπρησμό από αμέλεια.

«Στο νησί της Άνδρου, το 90% των πυρκαγιών είναι πυρκαγιές έρπουσες (grazing fires) […] Οι Έλληνες θα πρέπει να διερευνήσουν την περίπτωση της Κορσικής, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο με χρήση φωτιάς, καίγοντας συνολικά αλλά με ελεγχόμενο τρόπο».

Ο εμπειρογνώμονας επέμεινε ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη διαχείριση των πυρκαγιών πρέπει να ανακατευθυνθεί στην πρόληψη, όπως έκανε η Πορτογαλία το 2017, όταν αποφασίστηκε ένα εθνικό σχέδιο δασικών πυρκαγιών και αυξήθηκε η χρηματοδότηση για την πρόληψη στο 40%.

Ο κ. Τζιρίτης εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο ή μια ανάλυση των αιτιών ή των παραγόντων που προκαλούν τις πυρκαγιές. Προειδοποίησε επίσης ότι αν οι αρχές δεν δράσουν, πολλά μέρη σε όλη τη χώρα -που έχουν καεί περισσότερες από δύο φορές- θα ερημώσουν».

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας πέρα από τις δηλώσεις Τζιρίτη, φιλοξενεί μια λίστα με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά προφανώς προς την λάθος κατεύθυνση, αφού κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος αναποτελεσματικά.

Επιπλέον ρίχνει μια κλεφτή ματιά και στα στοιχεία σχετικά με την ευρωπαϊκή στήριξη και στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πολιτική προστασία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

«Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ, η υποστήριξη της Ελλάδας στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για τα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027, με προϋπολογισμό περίπου 1,56 δισ. ευρώ.

«Από το ποσό αυτό, 421 εκατ. ευρώ προορίζονται ειδικά για μέτρα που υποστηρίζουν την ετοιμότητα, την πρόληψη και την καταπολέμηση των πυρκαγιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Επιπλέον, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) και συμβάλλουν άμεσα στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση αυτών, ανέρχονται σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσα χρήματα έχουν μέχρι στιγμής απορροφηθεί και υλοποιηθεί σε έργα.

«Ορισμένα οικοσυστήματα δεν θα ανακάμψουν ποτέ και θα υπάρξουν συνέπειες για την ποιότητα του νερού και του αέρα, καθώς και για τον τουρισμό», κατέληξε».

Διαβάστε επίσης:

 

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και μεγάλη συχνότητα κεραυνών

«Πόσο είναι το “πολύ”, κύριε Μητσοτάκη;»

Καιρός: Απότομη αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς – Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Πυρκαγιά στην Αττική: Ψάχνουν ακόμη να βρουν το «επιτελικό κράτος»

Χαλκιδική: Ο «Ρώσος» και η συμμορία του «Τάκι» – Τα σενάρια για τους πυροβολισμούς σε γνωστό beach bar (Video)

ΑΑΔΕ, ώρα για επανασχεδιασμό;

Απόψε η πανσέληνος Αυγούστου: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Με πύρινες μπούρδες δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα

Το κουίζ του Παύλου Πολάκη: «Περιμένω απαντήσεις μέχρι τις 12»

Τήλος: 50 ημερών προσφυγόπουλο ήταν τρεις ημέρες αποκλεισμένο στο βουνό – Η συγκλονιστική διάσωση του Ιωνά (Photos-Video)