Έμμεση παραδοχή Οικονόμου περί ανεπαρκούς διαχείρισης της υπόθεσης «Turkaegean» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Έμμεση παραδοχή Οικονόμου περί ανεπαρκούς διαχείρισης της υπόθεσης «Turkaegean» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Προσπάθεια κάλυψης της δεινής θέσης στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, από τον Γιάννη Οικονόμου στην τελευταία του εμφάνιση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με την υπόθεση «Turkaegean» που έπειτα από οκτώ μήνες από την αποκάλυψη των τουρκικών μεθοδεύσεων, εκθέτει την κυβερνητική ολιγωρία με καταστροφικά αποτελέσματα για τα συμφέροντα της χώρας.

«Δεν είναι μια απλή νομική διαδικασία, είναι μια πολύπλοκη και απαιτητική νομική διαδικασία» ψέλλισε ο Γιάννης Οικονόμου στο ερώτημα του documentonews.gr κατά την τελευταία ενημέρωση πολιτικών συντακτών πριν αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τις αποκαλύψεις πως η προσφυγή της χώρας μας στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε με οκτώ μήνες καθυστέρηση από την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Έκθετη ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Διαφήμιση του «Turkaegean» και στη Le Monde

Έριδες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Νέο άδειασμα Γεωργιάδη σε Δένδια για το «Turkaegean» στη «Le Monde»

«Turkaegean»: Με καθυστέρηση μηνών η προσφυγή της Ελλάδας για την οποία… πανηγυρίζει ο Άδωνης

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, εκτός της δημοσίευσης στη Le Monde και την προ εβδομάδων στους αμερικανικούς New York Times, το θέμα έχει ξεφύγει του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης και σε τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία, γεγονός που μένει εξίσου αναπάντητο.

«Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα το documentonews.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε προσφυγή για τη διαφημιστική χρήση του όρου «Turkaegean» από την Τουρκία μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Εσείς τον Ιούνιο του 2022, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχατε πει πως θα προσφύγουμε άμεσα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές. Ακόμη, προκύπτει πως χώρες όπως το Ισραήλ, η Καμπότζη, οι Φιλιππίνες, το Λάος, η Ινδονησία, τα Σαμόα, η Μαλαισία, η Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης κατοχυρώσει τον όρο στην Τουρκία.

«Γιατί χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες για να κινηθεί η κυβέρνηση και ποιος ευθύνεται;» ρωτήσαμε τον Γ. Οικονόμου, ο οποίος από κοινού με τον Άδωνη Γεωργιάδη έριχνε προ ολίγων εβδομάδων την ευθύνη στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Δένδια.

Σημειώνεται πως σε αυτή τη θέση επέμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης και την Τετάρτη, μετά τις αποκαλύψεις του documentonews.gr για την προσφυγή με πολύμηνη καθυστέρηση, παρά το γεγονός πως από τον Ιούνιο του 2022, τον Αδ. Γεωργιάδη είχαν εκθέσει οι ίδιοι οι υπάλληλοι του υπουργείου του, αφού στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου για την ΕΔΕ -που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα- έριχνε τις ευθύνες στον υπουργό. «Η αντιμετώπιση αυτής τους της ενέργειας δεν είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά του Υπουργείου Εξωτερικών» απάντησε στις επικρίσεις ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναζωπυρώνοντας την κόντρα με τον υπουργό Εξωτερικών.

«Γιατί δεν είναι μια απλή νομική διαδικασία, είναι μια πολύπλοκη και απαιτητική νομική διαδικασία το να μπλοκάρεις εμπορικά σήματα που έχουν να κάνουν με τέτοιου είδους κινήσεις» επιχείρησε την Πέμπτη ο Γ. Οικονόμου να απαντήσει στο «γιατί» που του θέσαμε, επιλέγοντας να αφήσει εκτός της σημερινής του απάντησης το «ποιος ευθύνεται για το φιάσκο», ρίχνοντας την μπάλα στην… κερκίδα τις «δυσκολίας» της διαδικασίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα η διαδικασία -με καλές πιθανότητες να πετύχουμε- της ακύρωσης της προσπάθειας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δυσκολία που αυτό έχει, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στις ΗΠΑ προκειμένου να μην καταφέρουνε να το πετύχουνε. Ότι καλύτερο μπορεί να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, από όλες τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, τις διπλωματικές μας αρχές, τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, τις πρεσβείες μας, τους ειδικούς, τη νομική υποστήριξη που έχουμε στο εξωτερικό, γίνεται και καταβάλλεται» φρόντισε ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαχύσει τις ευθύνες σε φορείς της κυβέρνησης και του κράτους, βάζοντας παρακάτω ακόμα έναν «αστερίσκο», στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη κυβερνητική ανεπάρκεια.

«Και βεβαίως, ένα ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα του σήματος που χρησιμοποιεί η Τουρκία. Ένα δεύτερο ζήτημα, ακόμη πιο πολύπλοκο και δύσκολο, είναι και η δημοσίευση, διότι στις ΗΠΑ παρά το γεγονός πως δεν έχουν κατοχυρώσει το σήμα, υπήρξαν έντυπα και εφημερίδες που δημοσίευσαν τη διαφήμιση αυτή. Και εκεί είναι πολύπλοκη και δύσκολη η διαδικασία» συμπλήρωσε ο Γ. Οικονόμου την επιχείρηση δικαιολόγησης της κυβέρνησης, καταλήγοντας σε μία ακόμα «δέσμευση», κούφια όπως και οι προηγούμενες.

«Προφανώς δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να την αντιμετωπίσουμε στο σύνολό της» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας μία ακόμα καυτή πατάτα αναπάντητη, να εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα ερωτήματα που προκαλεί και τη ζημιά που προκαλεί στην εικόνα της χώρας.

Documento Newsletter