Όλοι θυμούνται την ενόχληση που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ακόμα και στη Βουλή) για την ελευθερία στα κοινωνικά δίκτυα.
«Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας», είχε πει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Μάρτιο.
Οι δηλώσεις αυτές ίσως να μην προκαλούσαν ιδιαίτερη εντύπωση, αν δεν είχαν γίνει μία μέρα μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε στα social media με το hashtag #boycotGreekMedia, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες χρήστες διαμαρτυρόμενοι για τα φαινόμενα κοπτοραπτικής και μονταζιέρας που είχαν παρατηρηθεί σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς αναφορικά με τα τότε επεισόδια στη Νέα Σμύρνη με πρωταγωνιστή τις αστυνομικές δυνάμεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Τότε η δήλωση αυτή είχε ερμηνευθεί ως μία επιθυμία να ελέγχεται η ενημέρωση και η πληροφορία όπως επιτυχημένα είχε γίνει (και παραμένει) με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσα από τις λίστες Πέτσα και τα «δώρα» σε εκδότες και μιντιάρχες.
Προφανώς η επιθυμία αυτή του πρωθυπουργού όχι απλά δεν έχει εκλείψει αλλά έχει γίνει μια ιδιαίτερη επεξεργασία με στόχο τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων.
Έτσι πρόσφατα ο πρωθυπουργός και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- και στα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια εκδήλωση του forum «Η Ελλάδα το 2040», στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδύασε την αυξανόμενη αμφισβήτηση των κοινωνικών δικτύων, την ιδιοκτησία τους αλλά και το κίνημα των αντιεμβολιαστών για να υποστηρίξει έμμεσα και τις θέσεις του για έλεγχο των κοινωνικών δικτύων και προφανώς των φωνών που δεν τον συμφέρουν.
Είναι περίεργο που ο πρωθυπουργός που προεκλογικά εργαλειοποίησε -μέσω κοινωνικών δικτύων- ό,τι μπορούσε να του φανεί χρήσιμο σε προπαγάνδα και fakenews χρησιμοποιώντας και στρατιές troll, έρχεται τώρα, από θέση εξουσίας να αμφισβητήσει την ελευθερία έκφρασης αφού δεν τον συμφέρει.
Ο ίδιος στο forum μίλησε για «ευχή και κατάρα». Προφανώς «ευχή» όταν συστρατεύεται κάποιος με τις απόψεις του και «κατάρα» όταν διαφωνεί ριζικά!
«Τεράστια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα όρια της ιδιοκτησίας στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το επίπεδο συνολικά του πολιτικού διαλόγου, του δημόσιου διαλόγου, σε μια εποχή που τα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ταυτόχρονα ευχή και κατάρα. Ευχή γιατί δίνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε, κατάρα διότι είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν με έναν τρόπο που κατά κανόνα αναπαράγουν τις απόψεις τις οποίες ήδη έχουμε.
Δημιουργούν, δηλαδή, κλειστά συστήματα όπου οι αντιεμβολιαστές -παραδείγματος χάρη- είναι πολύ πιο πιθανόν να μιλούν με άλλους αντιεμβολιαστές από το να συζητούν με ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαφορετική γνώμη. Μεγάλες προκλήσεις τις οποίες θα κληθούμε και να χαρτογραφήσουμε και να απαντήσουμε.»
Εννοείται βέβαια πως αν αυτή τη στιγμή οι αντιεμβολιαστές δεν τον εξυπηρετούν, κάποια άλλη στιγμή ως μακεδονομάχοι ή ακροδεξιοί (για παράδειγμα) θα τον εξυπηρετούσαν.
Αν κάποιοι ορθά θέλουν να εκδημοκρατικοποιήσουν τις μεγάλες πλατφόρμες, όσο είναι δυνατόν, σίγουρα δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Να βουλώσει τα στόματα που δεν τον συμφέρουν.
Διαβάστε επίσης:
—