«Εμφύλιος» στο Ισραήλ: Μοσάντ και στρατός πιέζουν τον Νετανιάχου για κατάπαυση του πυρός

«Εμφύλιος» στο Ισραήλ: Μοσάντ και στρατός πιέζουν τον Νετανιάχου για κατάπαυση του πυρός

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με ένα χτύπημα από το Ιράν και τους συμμάχους του εναντίον του Ισραήλ να θεωρείται ότι μπορεί να συμβεί από ώρα σε ώρα, στο Τελ Αβίβ φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Από τη μία, οι επικεφαλής Υπηρεσιών Ασφαλείας και Άμυνας τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με τη Χαμάς, όμως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην οποιαδήποτε προσπάθεια εκκεχειρίας. Το ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα για τις δύο δολοφονίες της περασμένης εβδομάδας, του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και του Φουάντ Σουκρ, στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ.

«Υπάρχουν διαφωνίες» σχετικά με τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας μεταξύ του Νετανιάχου και των ανώτατων αρχηγών ασφαλείας του, ανέφερε πηγή στους Financial Times που γνωρίζει τις συζητήσεις στο Τελ Αβίβ. «Αυτή τη στιγμή όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για το Ισραήλ για να επιτύχει μια συμφωνία, αλλά πρέπει να συμφωνήσει ο Νετανιάχου», πρόσθεσε η πηγή.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, μεταξύ των αξιωματούχων που υποστηρίζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χέρζι Χαλέβι, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπάρνεα και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ.

Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκάλαντ φέρεται να είναι πλέον υπέρ μιας συμφωνίας. «Είναι σημαντικό να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων», δήλωσε σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, κόντρα στην πάγια θέση του Νετανιάχου πως ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση των ομήρων είναι η συνέχιση του πολέμου και η «εξάλειψη» της Χαμάς.

Νετανιάχου: «Είστε αδύναμοι»

Η διαμάχη μεταξύ του Νετανιάχου και των στελεχών έγινε γνωστή όταν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως το Channel 12 News, έκαναν γνωστή μια συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού και ανώτερων στελεχών ασφαλείας.

«Είστε αδύναμοι», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου, προσθέτωντας ότι «δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μια διαπραγμάτευση… Αντί να πιέζετε τον πρωθυπουργό, πιέστε τον Γιαχία Σινουάρ», αναφερόμενος στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ως εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Οι αρχηγοί Ασφαλείας και Άμυνας του Ισραήλ αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι μετά από 10 μήνες πολέμου, έχει προκληθεί αρκετή ζημιά στη Χαμάς, ώστε να μην αποτελεί απειλή, που ήταν ένας κρίσιμος στόχος του πολέμου. Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι υπάρχει επί του παρόντος περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 115 ομήρων από την αιχμαλωσία, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων δεν είναι πλέον στη ζωή.

Σε θέσεις μάχης Ιράν και Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία Χανιγια στην Τεχεράνη. Την ίδια ώρα, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες της διεθνούς διπλωματίας για αυτοσυγκράτηση, με την επίθεση του Ιράν και των συμμάχων θεωρείται θέμα χρόνου.

Πολλές χώρες έχουν ζητήσει από υπηκόους τους να φύγουν από χώρες της περιοχής και αεροπορικές εταιρείες ματαιώνουν πτήσεις, όχι μόνο για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Λίβανο αλλά και για την Ιορδανία.

Στο Ισραήλ κάποιοι προτείνουν η χώρα να επιτεθεί πρώτη στο Ιράν και ο Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο στρατός πρέπει να προετοιμαστεί για «ταχεία μετάβαση στην επίθεση».

Ο υπουργός που συναντήθηκε με αξιωματούχους της ισραηλινής αεροπορίας στο Τελ Αβίβ, είπε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετάβασης στην επίθεση».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, επικρίνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι «περιμένει να τον βομβαρδίσουν». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «αποτρεπτικό τρόπο» ενάντια στην αναμενόμενη ιρανική επίθεση.

«Είναι αποδεκτό για εσάς το ότι εδώ και πέντε μέρες μια ολόκληρη χώρα κάθεται και περιμένει να μας βομβαρδίσουν; Δεν υπάρχει αποτροπή και δεν υπάρχει κυβέρνηση», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο X.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
17/09/2024, 07:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter