Άνω κάτω στη «γαλάζια» παράταξη μετά την επίταξη εκτάσεων για τα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο ΒΑ Αιγαίο
Έναν ιδιότυπο εμφύλιο στο εσωτερικό της ΝΔ έχει προκαλέσει το «επιτελικό κράτος» του Μαξίμου με την αποτυχημένη πολιτική του στο μεταναστευτικό τους επτά μήνες που ασκεί τη διακυβέρνηση.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου –που σύμφωνα με το σύνταγμα εκδίδεται «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης»– προκειμένου να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών περιουσιών για να φτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε πώς εννοεί την «επιστροφή στην κανονικότητα».
Φυσικά καμία επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη δεν υπάρχει στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, πέρα από την ανάγκη της κυβέρνησης να διαχειριστεί την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχουν κάνει άνω κάτω το εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Καταρχάς οι βουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι της ενδοχώρας αντιδρούν στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές τους, αδιαφορώντας πλήρως για τους «συντρόφους» τους στα νησιά που κυριολεκτικά στενάζουν. Κάνοντας μπακαλική το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε ότι οι ψήφοι των νησιών είναι λιγότερες από της ενδοχώρας και με αυτό το κριτήριο προχώρησε στον σχεδιασμό της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου στα νησιά, εγκαταλείποντας την πολιτική της αποσυμφόρησης που τους είχε υποσχεθεί.
Στα… άρματα το ΒΑ Αιγαίο
Οι πρώτοι που αντέδρασαν είναι οι δικοί της βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες στο βορειοανατολικό Αιγαίο που διαφωνούν με την επίταξη για τη δημιουργία κλειστών ή ελεγχόμενων κέντρων, καθώς ξέρουν ότι στο τέλος δεν θα είναι και τόσο κλειστά και επιπλέον θα είναι μόνιμα. Εξαίρεση αποτελεί ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο οποίος για να ξεφορτωθεί το πρόβλημα της Μόριας (αφού το νέο κέντρο θα δημιουργηθεί στη δυτική Λέσβο) προσφέρθηκε να πάρει και τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση για να δελεάσει τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από τον άλλο δήμαρχο του νησιού, της δυτικής Λέσβου, ότι βιάζεται να εισπράξει τα 30 αργύρια της προδοσίας.
Παρομοίως αντιδρά και ο Δήμος Σάμου, ο οποίος θεωρεί ότι το κέντρο που θα δημιουργηθεί αντί για 1.500 ανθρώπους που τους είχαν υποσχεθεί θα φιλοξενεί 5.000. Εντονη είναι η αντίδραση και στη Χίο, εκλογική περιφέρεια του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Στην κορυφή των αντιδράσεων είναι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος καταγγέλλει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν τον έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μουτζούρης θεωρεί ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να φορτώσει όλο το πρόβλημα στα νησιά. Πρωτοστάτησε στο συλλαλητήριο που έγινε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας και προειδοποιεί ότι δήμοι και ιδιώτες θα προσφύγουν δικαστικά στο ΣτΕ κατά των επιτάξεων. Αλλωστε αυτή την απόφαση έχουν πάρει και οι δημοτικές αρχές στις οποίες υπάγονται οι υπό επίταξη περιοχές.
Επίτροπος κατά καθηγητή
Φυσικά δεν μπορούν να προσβάλουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Γι’ αυτό ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης επέλεξε την αντιδημοκρατική αυτή πρακτική ώστε να παρακάμψει τον κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο. Ωστόσο οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να προσβάλουν τις διοικητικές πράξεις που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογή της ΠΝΠ για την επίταξη των περιουσιών. Εφόσον υλοποιήσουν την απειλή τους, το όλο σχέδιο της κυβέρνησης, που κόπτεται να παρουσιάσει αποτελέσματα μέχρι το καλοκαίρι, πηγαίνει περίπατο. Τα προβλήματα για την κυβέρνηση δεν τελειώνουν εδώ. Ο δικός της επίτροπος για τη Μετανάστευση Μαργαρίτης Σχοινάς εξήγησε στο πρόσφατο ραντεβού με τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι κέντρα κλειστού τύπου δεν προβλέπονται από την ΕΕ και ότι αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση θα πρέπει να ξεχάσει τη χρηματοδότηση.
Η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει και έναν ιδιότυπο εμφύλιο στο εσωτερικό της σαμαρικής πτέρυγας. Ο Ν. Μηταράκης είναι ο υπουργός, φίλος του Αντώνη Σαμαρά, που υλοποιεί την κεντρική πολιτική. Αλλωστε εκείνος ανέλαβε μετά την αποτυχία των συναρμόδιων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Αλκιβιάδη Στεφανή, υπό την υψηλή εποπτεία του Γ. Γεραπετρίτη. Απέναντί του είναι ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης που επίσης θεωρείται σαμαρικός. Στις εκλογές κατέβηκε σαν «αντάρτης» και κέρδισε κόντρα στην εκλεκτή του Κυρ. Μητσοτάκη Χριστιάνα Καλογήρου. Ισως γι’ αυτό αρνείται να τον δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης. Απέναντι είναι όμως και οι επίσης σαμαρικοί βουλευτές Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης και Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είχε μιλήσει και για «σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού από τους λαθρομετανάστες». Στην κεντρική γραμμή όμως των ελεγχόμενων ή ημίκλειστων κέντρων βγήκε απέναντι ο Αδωνης Γεωργιάδης με την… περήφανη κραυγή «ας μην πάρουμε φράγκο από την ΕΕ, τα κέντρα θα πρέπει να είναι κλειστά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο».
Η ακροδεξιά γραμμή στην οποία σύρεται το Μέγαρο Μαξίμου θέλει τους περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και στην ενδοχώρα σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μια κατάσταση που θα δηλητηριάζει την κοινωνία σε μόνιμη βάση. Εκτός από το ότι θα απαιτεί αυξημένες δυνάμεις καταστολής πανταχού παρούσες, στα νησιά υπάρχουν σκέψεις για ενεργοποίηση της εθνοφυλακής.
Καθώς το πρόβλημα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, η ηγεσία της ΝΔ διοργανώνει σήμερα το πρωί «σεμινάριο» για τους πολιτευτές και τα κομματικά στελέχη με αντικείμενο «Δημόσια τάξη, ασφάλεια και μεταναστευτικό», στο οποίο θα… παραδώσουν μαθήματα οι αρμόδιοι υπουργοί Μ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Μηταράκης και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης. Στο εσωτερικό της ΝΔ ο κ. Γεωργιάδης είναι γνωστός για τη θέση του ότι θα έπρεπε ακόμη και «να βουλιάζουμε τις βάρκες για να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση».