Καταρρέει μέρα με την ημέρα το αφήγημα του Άδωνη Γεωργιάδη για ένα ψηφιακό ΕΣΥ τους πρώτους μήνες του 2025, καθώς τα άλυτα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υγείας δεν επιτρέπουν να δημιουργηθούν ούτε απλοί φάκελοι ασθενών.
Την ώρα που ο λαλίστατος υπουργός Υγείας διαφημίζει ότι οι ασθενείς θα εισάγονται άμεσα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στα πρότυπα της… Ελβετίας, ώστε να είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία τους αλλά και η ώρα εισόδου στο νοσοκομείο, τα πληροφορικά συστήματα που υπάρχουν δεν επιτρέπουν ούτε καν μια απλή καταγραφή.
Ταυτόχρονα, οι ψηφιοποιημένες υπηρεσίες όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις που προαναγγέλλει ο κ. Γεωργιάδης είναι άγνωστο πώς θα υλοποιηθούν, αφού οι πολίτες σήμερα δεν διαθέτουν ούτε καν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.
Τα 5 προβλήματα
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός όπου βρεθεί και όπου σταθεί περιγράφει ένα νέο ΕΣΥ ψηφιοποιημένο που θα διευκολύνει τους ασθενείς και θα μειώσει δραστικά τις αναμονές. Ξεχνά βέβαια τα πέντε βασικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, καθώς το σχεδόν απαρχαιωμένο σύστημα υγείας παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες που άπτονται και της έλλειψης τεχνολογικών συστημάτων που θα διευκόλυναν την εξυπηρέτηση των ασθενών. Ειδικότερα:
01 Εδώ και μήνες η κυβέρνηση διαφημίζει ότι με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ψηφιοποιηθούν όλοι οι ιατρικοί φάκελοι των ασθενών που έχουν νοσηλευτεί σε δημόσια νοσοκομεία. Ομως η ψηφιοποίηση αυτή φαίνεται ότι μπλόκαρε στις συγκρούσεις που καταγράφονται στις ανάδοχες εταιρείες στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του Documento.
Ενώ θα έπρεπε να είχαν ψηφιοποιηθεί εκατομμύρια σελίδες με ιατρικά δεδομένα και εξετάσεις ασθενών, τα ειδικά συνεργεία που έχουν οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα νοσοκομεία.
Και το εντυπωσιακό είναι ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων ήταν έτοιμες και είχαν δημιουργήσει και ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, ώστε να μπορούν να ψηφιοποιηθούν τα ιατρικά δεδομένα. Να σημειωθεί ότι το έργο, που θα κοστίσει 235 εκατ. ευρώ με πόρους που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη το 25-30% της ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων.
Τα δεδομένα που θα ψηφιοποιηθούν από τα νοσοκομεία αναμένεται να ενταχθούν στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε πολίτη.
02 Αλλη μια δέσμευση του υπουργού Υγείας πριν από λίγο καιρό προέβλεπε ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών θα μπορούν να «διαβάζονται» και εξ αποστάσεως ακόμη και από ιδιώτες γιατρούς, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα επείγοντα.
Ωστόσο σήμερα, ενώ δεκάδες νοσοκομεία (περίπου 85 σε όλη τη χώρα) διαθέτουν ψηφιακά αρχεία των απεικονιστικών εξετάσεων, δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ τους σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα ώστε να μπορούν να είναι προσβάσιμες οι εξετάσεις τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους γιατρούς όλων των νοσοκομείων.
Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, οραματίζεται ότι οι διαγνώσεις θα γίνονται εξ αποστάσεως και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα που θα περιορίσει και τον χρόνο αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
03 Από την άλλη, το ψηφιακό οικοδόμημα της κυβέρνησης ειδικά στα επείγοντα των νοσοκομείων φαίνεται πως σκοντάφτει στην έλλειψη ψηφιακής καταγραφής των επειγόντων περιστατικών που φτάνουν στο ΕΣΥ.
Σήμερα στα επείγοντα ακόμη και των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας δεν υπάρχει καμία διασυνδεόμενη ψηφιακή καταγραφή των ασθενών, αφού οι γιατροί και οι νοσηλευτές περιορίζονται λόγω και της έλλειψης χρόνου να καταγράφουν στους υπολογιστές μόνο τα ονόματά τους και την πάθηση με την οποία εισάγονται, ώστε τουλάχιστον να γνωρίζουν τα βασικά. Ομως σε αυτό το αναχρονιστικό σύστημα ο Αδ. Γεωργιάδης διαφημίζει ότι θα εισαγάγει και ηλεκτρονικά βραχιολάκια που θα δείχνουν όλα τα ιατρικά δεδομένα αλλά και τις ώρες αναμονής.
04 Και βέβαια δεν είναι μόνο τα επείγοντα στο ΕΣΥ. Τριτοκοσμικές ψηφιακές συνθήκες επικρατούν και μες στις κλινικές, όπου ακόμη και η χορήγηση των φαρμάκων δεν γίνεται με ψηφιακό τρόπο, αφού τα νοσοκομεία δεν είναι συνδεδεμένα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα της ΗΔΙΚΑ που ισχύει για όλους τους γιατρούς και τους πολίτες δεν ισχύει για όλους όσοι νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα διατηρεί το δικό του αρχείο για το ποια φάρμακα και σε τι ποσότητα τα χορηγεί.
05 Εστω όμως ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα επιλύονταν από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ΕΣΥ και όλα τα ιατρικά δεδομένα θα μπορούν να ενοποιηθούν. Ούτε όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών για να ενταχθούν οι ιατρικές πληροφορίες.
Λόγω της μη λειτουργίας του «προσωπικού γιατρού» οι πολίτες δεν διαθέτουν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, παρότι έχει διαφημιστεί δεόντως από την κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Οσοι είχαν δημιουργήσει, με την προηγούμενη απόπειρα δημιουργίας του προσωπικού γιατρού το 2022, είναι προφανές ότι διαθέτουν ένα μη ενημερωμένο φάκελο αφού δεν υπάρχει ουσιαστικά υποχρέωση των γιατρών να συμπληρώνουν τα νέα στοιχεία.
Συνεπώς όσο ο κάθε πολίτης δεν αποκτά τον δικό του ψηφιακό φάκελο είναι άγνωστο όλα αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα αλλά και όσα θα δημιουργηθούν στο ΕΣΥ πού ακριβώς θα ενταχθούν.
Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αποσπασματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας δεν αποφέρουν το αποτέλεσμα που θα δημιουργούσε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τους ασθενείς ώστε να μη βασανίζονται κάθε φορά που περνούν την πύλη του ΕΣΥ.
Διαβάστε επίσης
Μετρό Θεσσαλονίκης λέμε και κλαίμε…
ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός και «επιθέσεις φιλίας» για συμμαχίες
Μαρία Καρυστιανού για μετρό Θεσσαλονίκης: «Πού είναι η διαφάνεια και απόδοση ευθυνών;»