Ελβετικό «σωσίβιο» 50 δισ. στην Credit Suisse υπό τον φόβο του ντόμινο στην Ευρώπη

Ελβετικό «σωσίβιο» 50 δισ. στην Credit Suisse υπό τον φόβο του ντόμινο στην Ευρώπη

Σε μία προσπάθεια προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της εμβληματικής Credit Suisse, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) ανακοίνωσε πως της δανείζει 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 50,6 δισ. ευρώ) ενώ σκοπεύει να αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκων. Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα ντόμινο, μη ευοίωνων εξελίξεων.

Δείτε επίσης: «Συναγερμός» και στην Ευρώπη λόγω της Credit Suisse – Έκτακτα μέτρα από την κεντρική Τράπεζα στην Ελβετία

Αυτή η «ένεση» έπειτα από απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της SNB έχει ως στόχο να κρατήσει «όρθια» την Credit Suisse, να αποφευχθεί η πτώχευση και ένα ντόμινο ακόμα δυσμενέστερων εξελίξεων για το τραπεζικό σύστημα ευρύτερα. Η χορήγηση αυτού του ποσού είναι η μεγαλύτερη «ένεση» ρευστότητας σε τράπεζα, από την συστημική κρίση του 2008. Βέβαια, μετά την απόφαση της FINMA και της SNB, η ενδεικτική τιμή των μετοχών της Credit Suisse ήταν 21% υψηλότερη κατά τις σημερινές προσυνεδριακές συναλλαγές στο ελβετικό χρηματιστήριο, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την τράπεζα με ρευστότητα.

Η μετοχή της τράπεζας είχε κλείσει χθες, Τετάρτη, στο 1,697 φράγκο έπειτα από μια ημέρα αναταραχής, στη διάρκεια της οποίας η μετοχή είχε χάσει σε κάποια στάδιο το 30% της αξίας της.

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα επιχειρούν να καθησυχάσουν τις αγορές για το ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Στο κλείσιμο της Τετάρτης, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισεκ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισεκ. ευρώ), ποσό που εν ολίγοις θεωρείται ως «ψίχουλα» για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον όπως επισημαίνουν αναλυτές, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

Documento Newsletter