Ελβετία και Ιταλία επαναχαράσσουν τα σύνορά τους λόγω… κλιματικής αλλαγής

Η Ελβετία και η Ιταλία επαναχαράσσουν τα σύνορα που διασχίζουν μια κορυφή των Άλπεων, καθώς οι παγετώνες που λιώνουν μετατοπίζουν τα ιστορικά καθορισμένα σύνορα.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών. Η μεγαλύτερη μείωση ήταν 6% το 2022.

Ειδικοί στην Ιταλία δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι ο παγετώνας Μαρμολάντα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και πιο συμβολικός των Δολομιτών, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040 ως αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν για τις τροποποιήσεις κάτω από το Μάττερχορν, ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ευρώπης, το οποίο εκτείνεται μεταξύ της ελβετικής περιοχής Τσερμάτ και της ιταλικής κοιλάδας Αόστα.

Οι παγετώνες στην Ευρώπη, την ήπειρο που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, υποχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

«Σημαντικά τμήματα των συνόρων ορίζονται από τη λεκάνη απορροής ή τις κορυφογραμμές των παγετώνων, το αιώνιο χιόνι ή το αιώνιο χιόνι», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση. «Αυτοί οι σχηματισμοί αλλάζουν λόγω της τήξης των παγετώνων».

Το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt επηρεάζεται από την αλλαγή, με τις δύο χώρες να συμφωνούν να τροποποιήσουν τα σύνορα γύρω από τα ορόσημα της Τέστα Γκρίτζια, Πλατό Ρόζα, Ριφούτζιο Καρέλ και Γκόμπα ντι Ρόλιν με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Μια κοινή ιταλο-ελβετική επιτροπή συμφώνησε με τις αλλαγές τον Μάιο του 2023. Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συνθήκη την Παρασκευή 27/9 και μένει η υπογραφή της Ιταλίας.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά από μια διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την επικράτεια της κορυφής που κράτησε χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Η δολοφονία Νασράλα ανεβάζει την δημοτικότητα Νετανιάχου – Νέα δημοσκόπηση

Ιταλία: Συλλήψεις ακροδεξιών οπαδών στο Μιλάνο για διασυνδέσεις με την μαφία και το οργανωμένο έγκλημα

Επιστήμη: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους