ΕΛΣΤΑΤ: Οι ανισότητες των μισθών – Χαμηλότερες οι αμοιβές των γυναικών, μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους κλάδους

Τις ανισότητες στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και μεταξύ εργαζομένων σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με την ΕΣΤΑΤ, οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές των ανδρών ήταν 21.947 ευρώ ενώ των γυναικών στα 17.361 ευρώ, δηλαδή 26,4% χαμηλότερες.

Οι υψηλότερες μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, με 40.086 ευρώ για τους άνδρες και 32.000 ευρώ για τις γυναίκες.

Οι χαμηλότερες μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας, με 12.525 ευρώ για τους άνδρες και 10.699 ευρώ για τις γυναίκες.

Οι υψηλότερες αμοιβές για τις γυναίκες, 32.249 ευρώ μεικτά τον χρόνο, καταγράφονται στον κλάδο Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων. Αλλά και πάλι έχουν χαμηλότερη αμοιβή από τους άνδρες που παίρνουν κατά μέσο όρο 38.867 ευρώ τον χρόνο.

Οι αποδοχές στα επαγγέλματα

Στην κατάταξη των εργαζομένων κατά ατομικό επάγγελμα, οι μεγαλύτερες αποδοχές για το 2022 καταγράφονται στα ανώτερα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη, με τους άνδρες να λαμβάνουν 60.105 ευρώ τον χρόνο και τις γυναίκες 42.788 ευρώ.

Ακολουθούν οι κάθε είδους επαγγελματίες, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, με τις αμοιβές των ανδρών να είναι σε ετήσια βάση 29.939 ευρώ και των γυναικών 22.133 ευρώ.

Στις διευθυντικές θέσεις βρίσκονται άνδρες σε ποσοστό 57,3%, με πρώτη την ηλικιακή ομάδα 36-54 ετών.

Εκπαίδευση

Διαφορές στις αποδοχές υπάρχουν ανάλογα και με το επίπεδο εκπαίδευσης. Τις υψηλότερες αποδοχές για το 2022 είχαν κάτοχοι μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου σπουδών που απασχολούνταν στον κλάδο των Ορυχείων και Λατομείων, με 60.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι κάτοχοι μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου σπουδών απασχολούνται στον κλάδο της Εκπαίδευσης με 18.423 ευρώ το χρόνο,.

Στους πτυχιούχους Πανεπιστημίου/ΤΕΙ, οι υψηλότερες αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων, ενώ οι χαμηλότερες στον κλάδο των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας.

Οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου/ΙΕΚ και οι κάτοχοι απολυτηρίου βασικής εκπαίδευσης έχουν τις υψηλότερες αποδοχές στον κλάδο Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, ενώ οι χαμηλότερες αποδοχές στον κλάδο των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΠΑ: Παραπληροφόρηση για τη διεθνή κατάταξη των ελληνικών Πανεπιστημίων ενώ έρχονται τα ιδιωτικά

Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς θα τα πληρώσετε – Πότε λήγει η προθεσμία

Τράπεζα Πειραιώς: Ξένο σώμα οι εργαζόμενοι ΑμεΑ – «Η μόνη αναπηρία είναι να είσαι κακός άνθρωπος…», κύριε Χρήστο Μεγάλου

Ετικέτες