ΕΛΣΤΑΤ: Αδύνατο να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις – Τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας

Σοβαρό πρόβλημα με τον υπολογισμό των νέων συντάξεων ανέκυψε μετά την παραδοχή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών. 

Με επίσημη ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε απόλυτα σχετικό δημοσίευμα του Documento και ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι περίπου 65.000 αιτήσεις για απονομή σύνταξης, που έχουν υποβληθεί από τις 12 Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) και μετά, δεν μπορούν να υπολογιστούν και να δοθούν. Το υπουργείο Εργασίας, παραδέχτηκε το πρόβλημα και έσπευσε να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2020, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, θα γίνεται αξιοποιώντας το δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Από το 2021 και μετά εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υπάρξει ο επίμαχος μαθηματικός τύπος.

Βέβαια, η ΕΛΣΤΑΤ τονίζει με νόημα ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ενημερώθηκε για την ανάγκη δημιουργίας του συγκεκριμένου συντελεστή, παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί τον Μάιο, δηλαδή σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα. Επισημαίνει δε ότι για να συμπεριληφθεί αυτή η προϋπόθεση στο νόμο για το Ασφαλιστικό, δεν προηγήθηκε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ «κατά τη διάρκεια της σύνταξής του».

Μοναδική ελπίδα είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να πραγματοποιηθεί μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.

Εντύπωση επίσης προκαλεί η επισήμανση της ΕΛΣΤΑΤ ότι η πρακτική αδυναμία υπολογισμού του επίμαχου συντελεστή, είχε αναφερθεί προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο «παλαιότερου αιτήματός της, σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών σε εφαρμογή του νόμου 3863/2010». Ουσιαστικά, η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει ότι το υπουργείο Εργασίας γνώριζε ότι δεν μπορεί να προκύψει ο επίμαχος συντελεστής, μέσω αξιοποίησης των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, στην τροπολογία που κατέθεσε ορίζει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Με την ίδια τροπολογία παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη της οικογένειάς τους, από 1.3.2017 έως 28.2.2018. Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο. Επίσης, παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα και η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων του τ. Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Προϋπόθεση για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ είναι να μην έχουν οφειλές προς το Ταμείο ή να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να τηρείται η ρύθμιση.

Ετικέτες