Ελπίδες για ειρήνευση στο Νότιο Σουδάν: Ο αρχηγός των ανταρτών Ρικ Μάκαρ ορκίστηκε αντιπρόεδρος

Ο αρχηγός ανταρτών του Νοτίου Σουδάν, Ρικ Μάκαρ επέστρεψε χθες στην Τζούμπα ως ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας, με βάση μια ειρηνευτική συμφωνία του 2018, ενισχύοντας τις ελπίδες για ειρήνη σε αυτή τη νεαρή χώρα που έχει καταστραφεί από ένα εξαετή εμφύλιο πόλεμο.

«Ορκίζομαι πίστη (…) στη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν», δήλωσε ο Μάκαρ κατά την ορκωμοσία του που έγινε ενώπιον διπλωματών και αντιπροσώπων από γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Σουδάν, στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Ο Μάκαρ αγκάλιασε και έσφιξε το χέρι ΣΤΟΝ μακροχρόνιο αντίπαλό του, τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ, με τον οποίο θα προσπαθήσει να συγκυβερνήσει για τρίτη φορά έπειτα από την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν το 2011.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για τον λαό του Νοτίου Σουδάν θα συνεργαστούμε για να σταματήσουμε τα βάσανα του», δήλωσε ο αρχηγός των ανταρτών.

Ο πρόεδρος Κιρ κήρυξε «το επίσημο τέλος του πολέμου», λέγοντας ότι η ειρήνη είναι πλέον «μη αναστρέψιμη», μετά από περισσότερο από ένα χρόνο καθυστέρησης σε κρίσιμα ζητήματα.

Υπό διεθνείς πιέσεις, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Κιρ διέλυσε την κυβέρνησή του την Παρασκευή για το σχηματισμό αυτού του νέου εκτελεστικού οργάνου, του οποίου η σύνθεση αναμενόταν να ανακοινωθεί το Σάββατο. Τέσσερις άλλοι αντιπρόεδροι και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι μέρος αυτής της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει 35 υπουργούς.

«Ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης μας δίνει ελπίδα για νέα ώθηση για τον τερματισμό των δεινών του λαού και μια πορεία προς μια διαρκή ειρήνη», ανέφερε ο Μάκαρ.

Οι δύο προηγούμενες προθεσμίες για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας δεν είχαν τηρηθεί, λόγω διαφωνιών σχετικά με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου εθνικού στρατού, για τον αριθμό των περιφερειακών κρατιδίων και τις εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια του Μάκαρ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU), Μούσα Φακί δήλωσε ότι Μάκαρ και Κιρ επέδειξαν «πολιτική ωριμότητα κάνοντας τις απαραίτητες θυσίες και συμβιβασμούς».

Η συμφωνία επικροτήθηκε επίσης από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, που υπογράμμισε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανυθεί.

«Υπάρχουν μείζονες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Συγκεκριμένα οι μεταβατικές ρυθμίσεις ασφαλείας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο», ανέφερε η ΕΕ.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι δήλωσε ότι «εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, αξίζουν τον τερματισμό των δεινών τους».

Το Νότιο Σουδάν βυθίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο το 2013, δύο χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από το Σουδάν, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον Ρικ Μάκαρ, τον πρώην αντιπρόεδρό του, για προετοιμασία πραξικοπήματος.

Η σύρραξη σημαδεύτηκε από κοινοτικές συγκρούσεις, θηριωδίες και χρησιμοποίηση του βιασμού ως όπλου, ενώ έχει προκαλέσει τον θάνατο 380.000 ανθρώπων και τρομακτική ανθρωπιστική κρίση.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ τονίζουν ότι ο Κιρ και ο Μάκαρ ευθύνονται από κοινού για το μεγαλύτερο μέρος της βίας που διαπράχθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κυβερνητικός στρατός της χώρας και οι εμπόλεμες ανταρτικές οργανώσεις προκάλεσαν σκοπίμως λιμό στους κατοίκους της χώρας τους, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες