ΕΛΠΕ: Τι γίνεται με τις γεωτρήσεις, υπουργέ

ΕΛΠΕ: Τι γίνεται με τις γεωτρήσεις, υπουργέ

Ερωτήματα που περιμένουν απάντηση για τα πραγματικά κίνητρα του Κ. Χατζηδάκη και της νέας διοίκησης των ΕΛΠΕ

Στασιμότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ως προς τις γεωτρήσεις που θα έπρεπε να έχουν μπει στην τελική ευθεία στη δυτική και νότια Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ως προς τις στοχεύσεις του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, με δεδομένο ότι η βούληση της κυβέρνησης για πλήρη εκχώρηση του ποσοστού που διατηρεί το δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια είναι εκπεφρασμένη.

Κατά τις πληροφορίες του Documento, η ερευνητική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2020 φαίνεται τελικά να παίρνει παράταση έως το φθινόπωρο του 2021. Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα γιατί αυτή η κωλυσιεργία, καθώς η ενδεχόμενη ανεύρεση ενός μέσου κοιτάσματος 120 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου θα σηματοδοτούσε αυτομάτως την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών μέσω δημιουργίας εκατοντάδων νέων άμεσων θέσεων εργασίας και περίπου 1.000 νέων έμμεσων θέσεων εργασίας.

Καθυστέρηση

Επίσης, για γραφειοκρατικούς λόγους, με υπαιτιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, φέρεται να έχει προκύψει καθυστέρηση των σεισμικών ερευνών και σε Αρτα, Πρέβεζα και Κυπαρισσιακό κόλπο παρά τις διαβεβαιώσεις των Γιώργου Ζαφειρόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων ΒΔ Πελοπόννησος ΑΕ, και Φοίβου Συμεωνίδη, διευθυντή γεωτρήσεων & παραγωγής της ΕΛΠΕ Upstream, στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώθηκε στην Πάτρα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Οπως επισημαίνουν στο Documento καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η απομάκρυνση του Γιάννη Γρηγορίου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΠΕ Upstream, στο πλαίσιο της αντικατάστασης της διοίκησης των ΕΛΠΕ μετά τις εκλογές της 7ης Ιούλιου, αποτελεί έναν

από τους σημαντικότερους λόγους που τα προαναφερθέντα πρότζεκτ μπήκαν εν πολλοίς… στον πάγο. «Οι πρόσφατες γεωλογικές μελέτες της ΕΛΠΕ σε συνδυασμό με τις σημαντικές ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο δημιουργούν ένα ενθαρρυντικό υπόβαθρο και αισιοδοξία για τις έρευνες στην Ελλάδα» δήλωνε με νόημα τον Μάρτιο του 2019 στο 6ο Συνέδριο του Eastern Mediterranean Gas Conference ο Γ. Γρηγορίου, ο οποίος φέρεται να ήταν πρόσωπο-κλειδί για την ολοκλήρωση των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Μάλιστα στο ίδιο συνέδριο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream είχε αποκαλύψει ότι ήδη είχαν αρχίσει οι έρευνες στον Πατραϊκό, ενώ η πρώτη γεώτρηση σχεδιαζόταν για τις αρχές του 2020 με σκοπό να διερευνηθεί ένας γεωλογικός στόχος της τάξεως των 140 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Παράλληλα είχε αναφερθεί και στην επιτυχή διεξαγωγή περιβαλλοντικών μελετών, γεωλογικών και γεωφυσικών εργασιών στις περιοχές Αρτα – Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος καθώς και στο Βlock 2 δυτικά της Κέρκυρας.

Επικοινωνιακό έλλειμμα

Κατά τις ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντικό επικοινωνιακό έλλειμμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση τα ΕΛΠΕ ενόσω η συγκυρία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως κρίσιμη με φόντο τις ερευνητικές γεωτρήσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν τεθεί σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που περιβαλλοντικές ΜΚΟ παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο καλλιεργώντας συνειδήσεις κατά των γεωτρήσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επιλέξει τον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να παράγει καθόλου επικοινωνία, η οποία θα στόχευε στην ανάδειξη του πολλαπλού οφέλους για την τοπική κοινωνία και οικονομία, όπως επίσης και του ασφαλιστικού, αφού μέρος των εσόδων από τις εξορυκτικές διαδικασίες θα οδηγούνταν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.

Η αργοπορία στην εκκίνηση της γεωτρητικής δραστηριότητας από τη μία και το έλλειμμα επικοινωνιακής καμπάνιας από την άλλη εγείρουν ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα του Κ. Χατζηδάκη και κατ’ επέκταση της νέας διοίκησης των ΕΛΠΕ. Δεν αποτελεί μυστικό ότι αφού το ελληνικό δημόσιο διατηρεί περίπου το 36% των ΕΛΠΕ, ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ορίζει 7 από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων. Οπότε σε κάθε περίπτωση η πολιτική ευθύνη πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Documento Newsletter