Ελληνοτουρκικά: Ο Γεραπετρίτης επιβεβαιώνει την αναβάθμιση των διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο

Συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της βουλής, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εξερχόμενος από την κλειστή ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως Αθήνα και Άγκυρα αναβαθμίζουν το status της διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο, όπως περιέγραψε πρόσφατα και το Reuters.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «εξαιρετικά υψηλού επιπέδου τη συζήτηση» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με φόντο και την επικείμενη αντίδραση του Ισραήλ.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως «η επόμενη φάση θα είναι η διερεύνηση για το αν υπάρχει πλαίσιο για να πάμε στη β΄ φάση (σ.σ. των διαπραγματεύσεων) που θα είναι η οριοθέτηση. Αυτή είναι η προκριματική φάση».

Σε σχέση με το πλαίσιο, αυτό είναι: διεθνές δίκαιο, υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πηγές του υπουργείου διατύπωσαν τη δυσπιστία τους αναφορικά με το ενδεχόμενο οι γείτονες να συμφωνήσουν στις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά, με τη λεγόμενη «προκριματική φάση» να συντελείται από τις ηγεσίες των δύο υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, ο υπουργός έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση του Κυπριακού, όπως την περιέγραψε, λέγοντας πως βρίσκεται στην καλύτερη του στιγμή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «καρφί» προς τον Νίκο Δένδια, αφού τόσο είναι το χρονικόδιάστημα που ο ίδιος βρίσκεται στο ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να απαντήσει στο ευθύ ερώτημα της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, για το τι προτίθεται να κάνει η χώρα μας για το γεγονός ότι το Ισραήλ κατέστησε persona non grata τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουέρες, ενώ ίδια στάση τήρησε για το αν προτίθεται να ανταποκριθεί η χώρα μας στο αίτημα που υπέβαλε ο Λίβανος για ανθρωπιστική βοήθεια στις 27 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το τελικό πόρισμα της ΑΠΔΠΧ για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου – «Αλληλοκαρφώματα» στο Μαξίμου

Politico για Τζιτζικώστα: «Ο γαιοκτήμονας Επίτροπος – Η λίστα ακινήτων και τα 18.000 ευρώ από την ΕΕ για μία φάρμα»

Πολάκης για Χατζηδάκη: «Ο ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού στη βαλκανική Κολομβία»