Ελληνικό ποδόσφαιρο: Η φωτεινή και σκοτεινή πλευρά της ίδιας μπάλας

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Η φωτεινή και σκοτεινή πλευρά της ίδιας μπάλας

Το ελληνικό ποδόσφαιρο επισκιάζεται από τη διαφθορά και την έξαρση της βίας που δεν αφήνει τους φιλάθλους να απολαύσουν ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, λόγω της αναποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει δύο όψεις: τη σκοτεινή με χειραγώγηση αγώνων, μαύρο χρήμα και κηλίδες αίματος από την έξαρση της οπαδικής βίας και την… ελκυστική, με ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα στο οποίο τέσσερις ομάδες, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, η AEK και ο Ολυμπιακός, διεκδικούν επί ίσοις όροις τον τίτλο. Οι δύο πλευρές του ποδοσφαίρου μας θα είναι ευδιάκριτες και το 2024, καθώς η διαφθορά χτυπάει κόκκινο και ο χουλιγκανισμός όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί από τα αρμόδια υπουργεία αλλά έχει θεριέψει.

Η μαύρη όψη απασχολεί εδώ και μήνες τις διωκτικές αρχές και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της αναμένεται να περάσουν από ανακριτικά γραφεία και κάποιοι απ’ αυτούς που εμπλέκονται με το στήσιμο αγώνων και το παράνομο στοίχημα ίσως προφυλακιστούν. Δεν θα είναι πρωτόγνωρη κατάσταση για τον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν δύο μεγάλες ανάλογες υποθέσεις (Koriopolis και «εγκληματική οργάνωση» που μετατράπηκε σε «συμμορία»), χωρίς ωστόσο να επέλθει η επιθυμητή κάθαρση. Με τη χειραγώγηση παιχνιδιών τουλάχιστον τις προηγούμενες σεζόν επιβίωνε η πλειονότητα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας 2, όπως έχει παραδεχτεί ο πρώην πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Λεωνίδας Λεουτσάκος σε ομιλία του στη Βουλή.

Το δεύτερο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα στη χώρα μας έχει χαρακτηριστεί το πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη από την UEFA και τη FIFA, όμως ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απέτυχε παταγωδώς να περιορίσει τα φαινόμενα διαφθοράς.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει βαθιά «αμαρτωλό» κι αυτό θα επιβεβαιωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, καθώς αναμένεται να ασκηθούν διώξεις για τη χειραγώγηση αγώνων. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται συνολικά πέντε ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 και 13 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 2 μαζί με παράγοντες του ποδοσφαίρου. Μέρος της υπόθεσης αφορά την ελληνική εκδοχή του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού που αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα της Ιντερπόλ. Στην πρόσφατη εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) ο αθλητικός και ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι εντός του 2024 θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για χειραγωγημένα παιχνίδια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους στους οποίους στο παρελθόν είχαν ασκηθεί διώξεις. Με αυτήν του τη δήλωση φωτογράφισε ανθρώπους του ποδοσφαίρου που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για στημένα ματς αλλά απαλλάχθηκαν.

Στον Αρειο Πάγο έχει σταλεί και επώνυμη επιστολή, σύμφωνα με την οποία πέντε πρόεδροι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 στοιχημάτιζαν σε στημένους αγώνες των ομάδων τους. Την επιστολή φέρεται να έχει συγγράψει ποδοσφαιρικός παράγοντας ο οποίος αναφέρεται στη σεζόν 2021-22 και σε αυτήν μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι δύο από τους προέδρους στοιχημάτισαν από κοινού στον μεταξύ τους αγώνα και «περιορίστηκαν στο αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου που είχε ευρύ σκορ». Επίσης, άλλος πρόεδρος και ιδιοκτήτης ΠΑΕ στοιχημάτισε δύο φορές –και μάλιστα επιτυχώς– στην ήττα της ομάδας του. Η υπόθεση που άνοιξε με την επιστολή – καταγγελία του παράγοντα για τη χειραγώγηση αγώνων στη ΣΛ1 συνενώθηκε με αυτήν που ξεκίνησε από την έρευνα της Ιντερπόλ και οι συνθήκες είναι ώριμες για να ασκηθούν διώξεις.

Υπό την εποπτεία του Αρειου Πάγου

Για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανοίξει και δεύτερος φάκελος στην ποινική Δικαιοσύνη. Ο Αρειος Πάγος διέταξε σχετική εισαγγελική έρευνα και σε αυτό το πλαίσιο κλήθηκαν ή θα κληθούν να καταθέσουν στον αθλητικό εισαγγελέα παράγοντες της Σούπερ Λίγκας όπως οι πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ. Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου σε ξένα ΜΜΕ. Σε συνέντευξή του στο Reuters είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει διαφθορά. Η ΕΠΟ δεν έχει κάνει το παραμικρό γι’ αυτό εδώ και χρόνια. Αν δεν πειστεί η ομοσπονδία να ελέγξει τη λειτουργία του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα».

Δείτε επίσης: Παναθηναϊκός: Οργή πράσινου λαού

Ο Γ. Αλαφούζος κλήθηκε από τον ανώτατο αθλητικό αντεισαγγελέα Γιώργο Οικονόμου και έδωσε διευκρινίσεις και πιθανά στοιχεία, μιλώντας για όσα γνωρίζει για τον παράνομο στοιχηματισμό και τη διαφθορά καθώς και για τα περιστατικά βίας σε αγώνες των ελληνικών ομάδων. Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού δεν θα μείνει στην προφορική κατάθεση, θα συντάξει και έγγραφη καταγγελία με τα στοιχεία που έχει, την οποία θα αποστείλει στον Κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει κι αυτή την υπόθεση υπό την εποπτεία του Αρειου Πάγου.

Η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη κάλεσε και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη για να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των «ερυθρολεύκων» μετά το επεισοδιακό παιχνίδι τους με τον Βόλο για τη Σούπερ Λίγκα. Ο μεγαλοπαράγοντας της πειραϊκής ΠΑΕ δεν προσήλθε στην εισαγγελία και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Βασίλη Δημακόπουλο. Στην επίμαχη ανακοίνωση γίνεται λόγος για εγκληματική οργάνωση και παρακράτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ χαρακτηρίζονται ανύπαρκτα τα υπουργεία Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη που έβαλαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Δείτε επίσης: Παραιτήθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης από πρόεδρος της Super League

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας προανήγγειλε τη κατάθεση μήνυσης «η οποία θα καταγγέλλει – αποκαλύπτει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλη αυτή την εγκληματική οργάνωση, η οποία δυστυχώς από το 1996 παραμένει ατιμώρητη και έχει καταστρέψει ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν ενεφανίσθη στο βρόμικο ελληνικό παρασκήνιο ένας πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ που πρωταγωνιστούσε στη δικογραφία του koriopolis».

Δείτε επίσης: Κούγιας για Λυσάνδρου: «Έπρεπε να έρθουν ο Αλαφούζος, ο Σαββίδης ή ο Μελισσανίδης, όχι να εμφανίζουμε κολλητήρια»

Αθλητική Δικαιοσύνη

Με την υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων θα ασχοληθεί και η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της ΕΔ Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος έχει ανασύρει από το αρχείο 109 φακέλους της Sportradar με παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα και όταν του διαβιβαστούν τα στοιχεία από τον αθλητικό εισαγγελέα θα επανεξεταστούν όλες οι υποθέσεις. Για το στήσιμο αγώνων αναμένεται να επιβληθούν ποινές από την Επιτροπή Δεοντολογίας στις εμπλεκόμενες ομάδες και τους παράγοντές τους (απαγόρευση ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο).

Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει το Documento στο φύλλο της 3ης Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΠΟ έχει φροντίσει να ελαφρύνει τις ποινές για τη χειραγώγηση αγώνων. Αν μια ομάδα κριθεί ένοχη για ένα παιχνίδι, θα της αφαιρεθούν μόλις τρεις βαθμοί (!) και δεν θα υποβιβαστεί, όπως προέβλεπε ο Κώδικας Δεοντολογίας που ίσχυε μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Πρόκειται κυριολεκτικά για ποινή-χάδι. Για να υποβιβαστεί μια ομάδα πρέπει μέσα στην ίδια περίοδο να πιαστεί στη… φάκα τρεις φορές.

Παραδοχή αποτυχίας στο θέμα της οπαδικής βίας

Ο αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης είναι το τρίτο θύμα του χουλιγκανισμού την τελευταία διετία στη χώρα μας και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη ανέθεσε στην αρμόδια εισαγγελέα που εποπτεύει το οργανωμένο έγκλημα Σταματία Περιμένη την έρευνα για την οπαδική –και όχι μόνο– βία. Στη σχετική παραγγελία η εισαγγελέας ζητάει να γίνει έρευνα για τις «υποκινούμενες ορδές χούλιγκαν τους οποίους εξοπλίζουν με φονικά όπλα οι καθοδηγητές τους, ενώ τους διεγείρουν ενίοτε και δηλώσεις παραγόντων ομάδων, οι οποίες δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα σχεδόν πολεμικής αναμέτρησης, χούλιγκαν που συνδέονται πολλές φορές και με εγκληματικά στοιχεία δραστηριοποιούμενα σε άλλους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, εκβιασμοί, όπλα κ.λπ.), διαπράττουν σωρεία σοβαρών εγκληματικών πράξεων, καταφέρνοντας όλο και περισσότερα δολοφονικά χτυπήματα με αθλητικό πρόσημο».

Ποδόσφαιρο στη σκιά του παραποδοσφαίρου

Το παραποδόσφαιρο επισκιάζει τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της Σούπερ Λίγκας 1. Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος το πρωτάθλημα είναι ελκυστικό, με τους Big

4 να διεκδικούν με τις ίδιες πιθανότητες τον τίτλο. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων είναι μεγάλο, το θέαμα είναι συναρπαστικό στα περισσότερα ματς και τα γήπεδα γεμίζουν, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έκλεισε επειδή είναι ανήμπορη να σταματήσει τους χούλιγκαν.

Οι παράγοντες με τη συμπεριφορά τους ρίχνουν νερό στον μύλο της τοξικότητας και οι κοκορομαχίες τους σε Σούπερ Λίγκα και ΕΠΟ δεν έχουν τελειωμό.

Σε καλό δρόμο, παρά τους λανθασμένους χειρισμούς της ομοσπονδίας, βρίσκεται και η εθνική ανδρών, η οποία θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση, το Euro 2024, έπειτα από μια δεκαετία. Στην προκριματική φάση δεν τα κατάφερε, καθώς τα εμπόδια της Γαλλίας και της Ολλανδίας ήταν αξεπέραστα. Εχει πάντως δεύτερη ευκαιρία και εφόσον κερδίσει στα μπαράζ του Μαρτίου (πρώτος αντίπαλος το Καζακστάν και αν νικήσει, θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία ή το Λουξεμβούργο), τότε θα βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Η χώρα μας το 2024 θα φιλοξενήσει και έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η έδρα της ΑΕΚ, η νεόκτιστη OPAP Arena, ορίστηκε ως έδρα του τελικού του Conference League, με το μεγάλο παιχνίδι να διεξάγεται στις 29 Μαΐου. Πρόκειται για τον τελικό της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης σε μια ιστορική χρονιά για την Ενωση, καθώς συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας, δίνοντας τεράστιο πρεστίζ και στο νέο γήπεδο. Η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε γηπεδικές εγκαταστάσεις μετά και το λουκέτο που μπήκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στο στολίδι του ελληνικού αθλητισμού, το ΟΑΚΑ.

Διαβάστε επίσης:  Ολυμπιακός: Αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος ο Κούγιας

Σούπερ Λίγκα: Νέος πρόεδρος ο Μηνάς Λυσάνδρου – Καταψήφισε μόνο ο Ολυμπιακός

Documento Newsletter