Ελληνική οικονομία: Στήριξη με το σταγονόμετρο

Μετά την «επιτυχία» Μητσοτάκη να κλείσει την οικονομία για έξι μήνες και να αυξάνονται θάνατοι και διασωληνωμένοι, μόνο τα χρήματα εκ Εσπερίας μπορούν να βοηθήσουν. Ειδικά τα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ακόμη κι αν εγκριθούν δεν θα εισέλθουν στην οικονομία πριν από το φθινόπωρο.

Αν κάτι είναι σαφές, είναι ότι για να σωθεί η χρονιά μετά τις διαδοχικές κυβερνητικές αποτυχίες στο μέτωπο της πανδημίας θα πρέπει να έρθουν χρήματα από την Εσπερία. Αυτά τα χρήματα αφορούν από τη μία τις ροές από τον τουρισμό και από την άλλη τις προκαταβολές, ύψους 4 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο δεύτερο σκέλος υφίστανται αγκυλώσεις για τις οποίες εκφράζονται ελπίδες ότι θα ξεπεραστούν.

Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα 4 δισ. δεν θα εισέλθουν στην οικονομία πριν από το φθινόπωρο, παρά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για καταβολή τον Ιούλιο.

Στο μέτωπο του τουρισμού οι εξελίξεις είναι μάλλον δραματικές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από τη Ρωσία όπου πήγε για να φέρει τουρίστες (η δυτική Ευρώπη είναι κλειστή και δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τον Ιούλιο) δήλωσε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα καλυτερεύει από μέρα σε μέρα» όταν είναι γνωστό ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα διαρκώς χειροτερεύει.

Το ερώτημα που αναφύεται και αφορά την επάρκεια του κ. Θεοχάρη είναι πώς μπορεί τον καιρό του διαδικτύου να αναφέρει τέτοια τερατώδη ψέματα. Αραγε δεν καταλαβαίνει ότι οι συνομιλητές του στη Ρωσία γνωρίζουν τι συμβαίνει και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετύχει το ακατόρθωτο, να κλείσει την οικονομία σχεδόν για έξι μήνες και ταυτόχρονα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι θάνατοι, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι;

Αγκάθι η 10η αξιολόγηση

Ομως το οικονομικό επιτελείο αυτή την εβδομάδα έχει να ασχοληθεί με κάτι πολύ σημαντικότερο: τη 10η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Τετάρτη και η Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προβλέπονται ιδιαίτερα αιχμηρές, καθώς έχουν προγραμματιστεί οι 48ωρες επαφές με τους επικεφαλής των δανειστών μας.

Ηδη από τις μέχρι τώρα επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια έχει διαφανεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά. Από τις συζητήσεις του διημέρου θα εξαρτηθεί και το πόσο θα μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Στο εσωτερικό μέτωπο η διάσωση λιανεμπορίου και εστίασης αλλά και του τουρισμού θα κριθεί εν πολλοίς από τα προγράμματα στήριξης. Με δεδομένο ότι οι αντοχές έχουν προ πολλού εξαντληθεί τουλάχιστον για το 50% των επιχειρήσεων των τριών αυτών πολύ δυναμικών κλάδων της πραγματικής οικονομίας, η δυναμική των χρεοκοπιών επιχειρήσεων αναδεικνύεται ως σημαντικό πρόβλημα, που συμπαρασύρει βέβαια και την απασχόληση.

Οι απαιτήσεις των δανειστών

Ολα αυτά συνδέονται με τη 10η αξιολόγηση, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι οι ενισχύσεις λόγω του υπέρογκου δημόσιου δανεισμού θα πρέπει να δίνονται με το σταγονόμετρο. Ετσι, σε συνθήκες πίεσης της οικονομίας θα απαιτήσουν πλήρη εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα την 1η Ιουνίου, εκκαθάριση των καταπτώσεων εγγυήσεων από δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου της μνημονιακής εποχής (ύψους 3,5 δισ. περίπου), επίσπευση της απονομής εκκρεμών συντάξεων (το θεωρούν κρυφό δανεισμό συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ).

Με δεδομένο ότι θα συζητηθεί το πρόγραμμα σταθερότητας των επόμενων ετών που θα κατατεθεί προς έγκριση στο τέλος του μήνα, οι αξιολογητές θα κρίνουν και τα μέτρα στήριξης των επόμενων μηνών σε επιχειρήσεις, μισθωτούς και νοικοκυριά.

Ετικέτες