Ελληνική οικονομία: Πορεία στα βράχια

Ελληνική οικονομία: Πορεία στα βράχια

Ενώ η κρίση του κόστους ζωής προκαλεί ανησυχία διεθνώς, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις… επιδόσεις της στην οικονομία

Όπου υπάρχει έστω και στοιχειώδης σοβαρότητα εκφράζονται έκδηλες ανησυχίες για την κρίση κόστους ζωής που φέρνει ο πληθωρισμός. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια «σκοτώνει» την κοινωνία και ήδη οι καταναλωτές σε ποσοστό άνω του 83% (σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας) έχουν μειώσει τις αγορές ακόμη και βασικών αγαθών.

Αυτή η μείωση αντανακλάται στον τζίρο των καταστημάτων: πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ κατέδειξε ότι περισσότερες από μία στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) είτε έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) είτε διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%).

Αυτή η έρευνα γνωστοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε δεν έχουν συνυπολογιστεί οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά του Σεπτεμβρίου, ύψους άνω του 20%. Είναι ο λόγος που ο πληθωρισμός με βάση τη EUROSTAT «σκαρφάλωσε» στο 12,1% για την Ελλάδα, όταν τον Αύγουστο είχε μετρηθεί στο 11,1%! Οταν βέβαια μιλάμε για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφερόμαστε στο 95% του κόσμου του επιχειρείν! Ακόμη και δυνατές οικονομίες όπως η γερμανική, στην οποία κυριαρχούν τα μεγάλα σχήματα, εμφανίζουν έκδηλο σκεπτικισμό για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων.

Τεράστια ανισορροπία εισαγωγών – εξαγωγών

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που ετοιμάζεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού (σημαίνει αύξηση του κόστους απόκτησης χρήματος και μεγέθυνση των δόσεων στον τραπεζικό δανεισμό με κυμαινόμενα επιτόκια), ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα εκτός στόχου. Όπως έχει αναλύσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, οι προβολές της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2022 έδειξαν σημαντική αύξηση του πληθωρισμού έως το τρίτο τρίμηνο του 2023!

Από την άλλη, στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο οκτάμηνο κατέγραψε αύξηση 60,5%, στα 23,663 δισ. ευρώ, έναντι 14,739 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2021. Προφανώς είναι τεράστια η ανισορροπία που προκαλείται στην ελληνική οικονομία από τις εισαγωγές σε σχέση με τις εξαγωγές και όλοι θα έπρεπε να είναι έως και τρομοκρατημένοι. Ωστόσο οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι να προστατεύουν την ελληνική οικονομία αναλώνονται σε πανηγυρισμούς. Είναι σαν την ορχήστρα που έπαιζε στον «Τιτανικό» ενώ το πλοίο βυθιζόταν!

Συνεχίζουν τις πομφόλυγες

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,ο άνθρωπος που κατέθεσε προϋπολογισμό του 2022 με πρόβλεψη πληθωρισμού στη ζώνη του 1% ενώ η Κομισιόν έχει προβλέψει πληθωρισμό για το σύνολο του έτους στη ζώνη του 9%, πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

«Η χώρα αναπτύσσεται πολύ πιο ισχυρά, σαφέστατα, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πιθανότατα είμαστε και ανάμεσα στις πρώτες σε ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης φέτος» ανέφερε την προηγούμενη Πέμπτη ο Χρ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι σημειώνεται «ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και ρεκόρ εξαγωγών». Βέβαια «ξέχασε» να αναφερθεί στο άνοιγμα της ψαλίδας του εμπορικού ελλείμματος που την επόμενη της ομιλίας του δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ και που σίγουρα γνώριζε. Όπως «ξέχασε» να αναφερθεί και στις σοβαρές επιφυλάξεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σε σχέση με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και την απώλεια αγοραστικής δύναμης, είτε λόγω επιβράδυνσης/ύφεσης είτε λόγω πληθωρισμού. Απλώς πανηγυρίζει γιατί, όπως αναφέρει συχνά πυκνά, η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την ανάπτυξη, ξεχνώντας να αναφέρει ότι αυτή προκύπτει από τις λογιστικές αλχημείες των Greek statistics, από τη φορολογική αφαίμαξη πολιτών και τουριστών, αλλά και από τα χρήματα που έχει μέχρι τώρα εισφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης (δάνεια + επιδοτήσεις).

Διαβάστε επίσης

Επιδοτεί την ακρίβεια η κυβέρνηση – Αναγκαίες οι πολιτικές θωράκισης

Ξεδιάντροπη δήλωση Πέτσα για την ακρίβεια: «Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί δυστυχώς πεθαίνει»

ΕΛΣΤΑΤ: Η πείνα απειλεί 624.000 ανθρώπους

Documento Newsletter