«Ελληνική κυβέρνηση» ή «κυβέρνηση Μητσοτάκη»;

Συχνά οι ιστορικοί αναφέρονται σε κυβερνήσεις με το όνομα των πρωθυπουργών, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα γιατί έτσι προσδιορίζεται η χρονική περίοδος.

Ουδέποτε ωστόσο μια κυβέρνηση στη διεθνή της δραστηριότητα δεν προσδιορίζεται από το όνομα του πρωθυπουργού.

Εξαίρεση η βασίλισσα της Αγγλίας που αναφέρεται στην κυβέρνησή της…

Οι κυβερνήσεις θεσμικά ανήκουν στη χώρα και τον λαό: Η «ελληνική κυβέρνηση»! Μιλά θεσμικά και δεσμεύει τη χώρα.

Ίσως η ιστορία έχει τις εξαιρέσεις της και συνήθως αφορούν τις κυβερνήσεις που προκαλούν διεθνώς και που αποτελούν μια «ανωμαλία» εσωτερικά ή έξωτερικά.

Στην περίπτωση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τα πράγματα έχουν μια ιδιαιτερότητα.

Υπουργοί και στελέχη χρησιμοποιούν κατά κόρον το όνομα του πρωθυπουργού, για να του δώσουν τα εύσημα αλλά και για να δηλώσουν υποταγή ή αν πορτιμάτε «νομιμοφροσύνη».

Εξάλλου μέσα στην σημερινή προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου η μνεία του πρωθυπουργού ανά πάσα στιγμή είναι μια επίσημη γραμμή.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει καμία ευθύνη (κατά την άποψή τους), το όνομά του όμως μνημονεύεται σε κάθε είδηση, οι δηλώσεις του κόβονται ανά θέμα και παίζουν σε κάθε θέμα ξεχωριστά στα κανάλια, με αποτέλεσμα και τα δελτία ειδήσεων να είναι μια πλύση εγκεφάλου…

Εξάλλου το όνομά του χρησιμοποιείται και με δυνάμεις Μέγα Αλέξανδρου που λύνει το Γόρδιο Δεσμό:

«Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» δίνονται λύσεις σε θέματα, λες και δεν είναι υποχρέωση του αρμόδιου φορέα ή υπουργού να τα λύσει.

Συνήθως είναι δευτερεύοντα για την γενική πολιτική, αλλά έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και που… υποτίθεται μια λέξη του πρωθυπουργού, τα λύνει!

Αλλά το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς δεν παρενέβη σήμερα να μην γίνει διεθνώς ρεζίλι η κυβέρνηση.

Ξαφνικά ο πρόεδρος της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, βρέθηκε να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μόνος!

Τοίχο-τοίχο πήγαιναν οι υπουργοί για να αποφύγουν να τον συνοδεύσουν και ας έχουν υπογράψει διάφορα έγγραφα τιμώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το μικροκομματικό συμφέρον επιτάσσει να μην βγάλουν φωτογραφίες μαζί του, κατά τη γνώμη των κυβερνητικών στελεχών. Έστω όσο το δυνατόν λιγότερες φωτογραφίες, να μην γίνει προβολή στα κοινωνικά δίκτυα και στα φιλικά ΜΜΕ. Εξάλλου όλοι θυμούνται πως πρόσφατα η χώρα ήταν «γειτονική» και δεν είχε ούτε καν όνομα!

Βέβαια δεν μπορούν να αποφύγουν τη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας ή στο Μέγαρο Μαξίμου…

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα στο πρόσφατο «Athens Democracy Forum» υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, και μάλιστα κατά του βέτο της Βουλγαρίας, αλλά κανένας υπουργός –έστω με εντολή Μαξίμου- δεν βρέθηκε να τον συνοδεύσει!

Αυτή δεν είναι εξωτερική πολιτική, ούτε προσβάλλει τον Στέβο Πενταρόφσκι ή τη γειτονική χώρα…

Την Ελλάδα προσβάλλει και την κυβέρνησή της που θεωρεί τα πάντα μικροκομματικό πεδίο δράσης, ακόμα και την εξωτερική πολιτική…

Όλα δουλεύουν για το κόμμα και για την οικογένεια Μητσοτάκη…

Εξάλλου την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Λευκωσία όπου βρέθηκε για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου:

«Αγαπητέ μου φίλε Νίκο,εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέλω να εκφράσω κατ’ αρχήν προς την Κυπριακή κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον αδελφό λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα θερμά μας συγχαρητήρια για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου», είπε ο κύριος Δένδιας.

Αλήθεια κύριε Δένδια, κυβέρνηση Μητσοτάκη ή «ελληνική κυβέρνηση»;