Ellinika Hoaxes: Οι «σερίφηδες» της ενημέρωσης και η αλά καρτ …διαπόμπευση

Μέρα που γιορτάζεται η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα έχουμε από χθες έναν περίεργο «σερίφη» που θα ρυθμίζει τι βλέπουμε, πόσο θα το βλέπουμε και τελικά όχι μόνο μέσω του Facebook.

Αφορμή είναι ο περιορισμός των ψευδών ειδήσεων αλλά η εφαρμογή ήδη μπάζει νερά.

Έχουμε λοιπόν τον νέο «σερίφη» Ellinika Hoaxes που πιστοποιήθηκε από το Facebook για να ελέγχει. To σάιτ έχει κυκλοφορήσει μια εφαρμογή, το Greek Hoaxes Detector, που λειτουργεί ως extension του Chrome.

Πριν συνεχίσουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο περιορισμός των ψευδών ειδήσεων είναι θεμιτός αλλά όπως θα δείτε η νεότευκτη εφαρμογή λειτουργεί με έναν… συναισθηματικό τρόπο που δεν προμηνύει τίποτα το θετικό και αντιθέτως γεννά ερωτηματικά για το ποιος τελικά ελέγχει την πληροφορία και ουσιαστικά τι θα διαβάζει ο κάθε χρήστης του ίντερνετ και του Facebook.

Φαίνεται πως ένα τέρας γεννιέται!

Έχοντας κατεβάσει την επέκταση Greek Hoaxes Detector όταν μπεις σε κάποιο σάιτ που κάποιοι αποφάσισαν ότι είναι αναξιόπιστο τότε εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας μια έντονη κόκκινη μπάρα που γράφει: ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΗΓΗ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ (ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ) – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΡΘΡΩΝ (σ.σ. στην παρένθεση μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε κατηγορία υπάρχει στη λίστα)

Οι λέξεις «παραδείγματα άρθρων» είναι ενεργό λινκ και μόλις το πατήσεις σε στέλνει στην σελίδα Ellinika Hoaxes όπου φαίνονται τα εν λόγω άρθρα.

Μια παύση εδώ.

Μέσω αυτού του λινκ εμφανίζεται μία μπάρα αναζήτησης που μπορείς να βάλεις το όνομα του σάιτ που θες και σου βγάζει τα άρθρα με τα οποία έχουν χαρακτηριστεί fake και έχουν δημοσιεύσει – και έχει εντοπίσει το σάιτ.

Λοιπόν μια πρόχειρη έρευνα δείχνει ότι το «Πρώτο θέμα» έχει 5 σελίδες με ψευδείς ειδήσεις, το iEfimerida έχει άλλες 5 σελίδες, Το Βήμα έχει 3 σελίδες, το Μακελειό 10 σελίδες, ο ΣΚΑΪ 18 άρθρα, το Protagon μία σελίδα, Athens Voice και Lifo από δύο σελίδες και το Periodista έχει μόνο 5 άρθρα.

Δείτε κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες

Πρώτο θέμα



Tovima



iEfimerida




Κι εδώ είναι τα περίεργα: Αν μπεις σε αυτά τα παραπάνω σάιτ έχοντας κατεβάσει την εφαρμογή σου βγάζει την περιβόητη κόκκινη μπάρα στο periodista που έχει ίσα ίσα μία σελίδα στο Μακελειό και σε άλλα εθνικιστικά και φιλοναζιστικά σάιτ επίσης.

Δείτε τις φωτογραφίες

Periodista

Makeleio





Ερώτημα: Πώς η “εφαρμογή” επιλέγει ποιο σάιτ θα έχει τη σήμανση ότι έχει υπάρξει αναξιόπιστο;

Την ίδια κόκκινη μπάρα της διαπόμπευσης που οδηγεί στο σάιτ των Hoaxes (άρα κερδίζει και κλικ) έχουν και τα σατιρικά σάιτ Koulouri και Βατράχι με την ένδειξη ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΗΓΗ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ (ΣΑΤΙΡΑ)

Η επιλογή του σάιτ Ellinika Hoaxes από το Facebook για να γίνει ο «σερίφης» της ενημέρωσης μπάζει από παντού. Και η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται από σερίφηδες, καουμπόιδες ή και ινδιάνους.

Σε μια εποχή που ελευθερία της σκέψης, του λόγου και της έκφρασης είναι ζητούμενο και διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών ναι να προφυλαχτούμε από τις κατευθυνόμενες ψευδείς ειδήσεις. Αλλά να ξέρουμε όλοι ποιος μας «φυλάει»!

Ετικέτες