Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για να καταργηθεί το καθεστώς διοικητικής κράτησης που εφαρμόζεται στο Ισραήλ και αλλού, με αφορμή το θάνατο του φυλακισμένου απεργού πείνας Καντέρ Αντνάν οργανώνουν πρώην πολιτικοί κρατούμενοι από την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Ελληνες αντιστασιακοί κατά της Χούντας, μεταξύ των οποίων οι Βαγγέλης Γκιουγκής, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Μανιός, Νάντια Βαλαβάνη, Αλέκος Αλαβάνος, Αλκης Παπαδήμας, Κατερίνα Παπαγκίκα, Διονύσης Τσακνής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Στέφανος Πάντος και Ιρλανδοί, που υπήρξαν δεσμώτες, υπογράφουν κείμενο – φόρο τιμής στη μνήμη του Καντέρ Αντναν, με το οποίο καλούν πρώην πολιτικούς κρατούμενους και κρατούμενες, καθώς και οργανώσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο σε κοινό αγώνα ώστε να πεισθεί η διεθνής κοινότητα ότι «χρειάζεται επιτέλους να παρέμβει για την εξάλειψη όλων των νόμων που επιτρέπουν να φυλακίζονται άνθρωποι με καθεστώς διοικητικής κράτησης στο Κράτος του Ισραήλ, αλλά και οπουδήποτε αλλού συντηρείται αυτή η αισχρή πρακτική».
Παράλληλα, απαιτούν την άμεση παράδοση του σώματος του Αντνάν στους οικείους του, καθώς μέχρι και τώρα αρνούνται το δικαίωμα να παραλάβει το σώμα του η οικογένειά του για να ταφεί συνοδευόμενος από όσους τον αγαπούσαν και τον τιμούν, όπως δικαιούται κάθε άνθρωπος. Επίσης, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους/στις Παλαιστίνιους/ες φυλακισμένους/ες στις Ισραηλινές φυλακές.
Το κείμενο από ελληνικής πλευράς οι αγωνιστές κατά της Χούντας που φυλακίσθηκαν την περίοδο της επτάχρονης Δικτατορίας στη χώρα μας υπογράφουν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντίστασης ΄67-΄74 (ΣΦΕΑ ΄67-74) Βαγγέλης Γκιουγκής, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Μανιός, αντίστοιχα, καθώς και οι Αρούς Αϊδινιάν, Αλέκος Αλαβάνος, Γιάννης Αργυροκαστρίτης, Νάντια Βαλαβάνη, Άγγελος Βλάσσης, Κώστας Διακουμής, Μαρία Καλλέργη-Μαστροδήμου, Μπάμπης Καραγιαννίδης, Γιάννης Κοροβέσης, Ντίνα Κούκου, Σπύρος Κουρσάρης, Ιωάννα Μακρή, Δημήτρης Μαστροδήμος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μήτσος Μπουρνούς, Δημήτρης Παντάκας, Στέφανος Πάντος, Κατερίνα Παπαγκίκα, Άλκης Παπαδήμας, Γιώργος Παπαπέτρου, Κάλλια Τουρνάκη, Διονύσης Τσακνής, ΝίκοςΤσικόπουλος, Κάτια Χαραλαμπάκη, Γιώργος Φιλιππάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καντέρ Αντνάν πέρασε συνολικά 8 χρόνια κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές χωρίς ποτέ να δικαστεί ή έστω να του απαγγελθούν κατηγορίες. Πέθανε μόλις στα 45 του χρόνια, την 86η μέρα της τελευταίας του απεργίας πείνας απαιτώντας το δικαίωμα στην ελευθερία όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για όλους τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στις φυλακές του Ισραήλ που κρατούνται σήμερα σε καθεστώς διοικητικής κράτησης.
Ακολουθεί το κείμενο – φόρος τιμής στη μνήμη του Καντέρ Αντνάν
Εμείς, Έλληνες και Ιρλανδοί πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, όντας δεσμώτες αγωνιστήκαμε με όλα τα διαθέσιμα μέτρα ενάντια στο πιο άδικο και κτηνώδες καθεστώς φυλάκισης, αυτό της διοικητικής κράτησης. Καταδικάζουμε το Κράτος του Ισραήλ και όλους τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την επιβολή του σε εκατοντάδες άντρες, γυναίκες, ακόμα και σε παιδιά, που κρατούνται επί χρόνια σε φοβερές συνθήκες στις Ισραηλινές φυλακές. Όλοι και όλες αυτοί κρατούνται χωρίς οποιαδήποτε απαγγελία κατηγοριών ή παραπομπή σε δίκη, χωρίς να ξέρουν εάν και πότε θ’ αφεθούν ελεύθεροι.
Υπό αυτό το «ειδικό» καθεστώς ο αγωνιστής Καντέρ Αντνάν ρίχτηκε 12 φορές στη φυλακή, όπου πέρασε συνολικά 8 χρόνια κρατούμενος χωρίς ποτέ να δικαστεί ή έστω να του απαγγελθούν κατηγορίες. Οι 5 απεργίες πείνας του αποδεικνύουν ότι ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι αυτή η μεγάλη αδικία θα ήταν η «μοίρα» του. Πέθανε μόλις στα 45 του χρόνια, την 86η μέρα της τελευταίας του απεργίας πείνας απαιτώντας το δικαίωμα στην ελευθερία όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για όλους τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στις φυλακές του Ισραήλ που κρατούνται σήμερα σε καθεστώς διοικητικής κράτησης. Το αίμα του βρίσκεται στα κεφάλια όσων συνεχίζουν τόσα χρόνια τώρα να υποστηρίζουν ότι η κράτηση πολιτικών κρατούμενων επί χρόνια χωρίς παραπομπή σε δικαστικές διαδικασίες μπορεί να είναι δήθεν δικαιολογημένη. Κι όλα αυτά προκειμένου να τους «σπάσουν», αλλά και ελπίζοντας ότι ο έξω κόσμος θα ξεχάσει ακόμα και την ίδια την ύπαρξη τους.
Εμείς ωστόσο δεν ξεχνούμε τους νεκρούς συντρόφους μας και δεν θα ξεχάσουμε τον Καντέρ Αντνάν. Είχε επίσης οικογένεια, που δεν θα τον ξεχάσει ποτέ. Στην οικογένεια του σήμερα αρνούνται το δικαίωμα να παραλάβει το σώμα του για να ταφεί συνοδευόμενος από όσους τον αγαπούσαν και τον τιμούν, όπως δικαιούται κάθε άνθρωπος. Είναι ολοφάνερο ότι το Κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να φοβάται τον Καντέρ Αντνάν ακόμα και μετά το θάνατο του. Απαιτούμε την άμεση παράδοση του σώματος του στην οικογένεια και τους συντρόφους του, σύμφωνα ακόμη και με τα πιο αρχαία έθιμα και νόμους.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, με τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται στις Ισραηλινές φυλακές. Καλούμε τους αδερφούς και τις αδερφές μας πρώην πολιτικούς κρατούμενους και κρατούμενες, καθώς και τις οργανώσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο:
Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί, ώστε ο θάνατος του Καντέρ Αντνάν να είναι ο τελευταίος θάνατος σε τέτοιες σκληρές κι άδικες συνθήκες. Ας πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι χρειάζεται επιτέλους να παρέμβει για την εξάλειψη όλων των νόμων που επιτρέπουν να φυλακίζονται άνθρωποι με καθεστώς διοικητικής κράτησης στο Κράτος του Ισραήλ, αλλά και οπουδήποτε αλλού συντηρείται αυτή η αισχρή πρακτική.
Αθήνα & Μπέλφαστ, 9 Μαίου 2023