Ελληνικός αθλητισμός: Το 2018 των θριάμβων

Ελληνικός αθλητισμός: Το 2018 των θριάμβων

Απολογισμός_x000D_
σε φόντο χρυσό και γαλανόλευκο. Για τον ελληνικό αθλητισμό, που μιάμιση_x000D_
δεκαετία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξακολουθεί να χειμάζεται σε_x000D_
οργανωτικό και οικονομικό επίπεδο, το 2018 ήταν χρονιά θεαματικής επιστροφής_x000D_
και εκκωφαντικών βεγγαλικών. 

Μπορεί το ποδόσφαιρο να κολύμπησε σε ρηχά νερά και να απουσίασε από το Μουντιάλ, αλλά τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα (με κορυφαίο το… σύνηθες πόλο) έφεραν σημαντικές διακρίσεις, ενώ οι επίλεκτοι αθλητές των ατομικών σπορ γέμισαν τον τόπο με πολύτιμα μέταλλα και φωτεινά χαμόγελα: Πετρούνιας, Στεφανίδη, Τσιτσιπάς, Κορακάκη και τόσοι άλλοι. Σπάνια υπήρχαν τόσο πολλές δυνατές επιλογές στο γκάλοπ για τους κορυφαίους της χρονιάς και ακόμη σπανιότερα χρειάστηκε να γίνουμε λακωνικοί για να χωρέσουμε όλα τα διεθνή ανδραγαθήματα σε ένα ταπεινό δισέλιδο.

Γυμναστική: «Τα έχεις πάρει όλα!»

Ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» συμπλήρωσε δυόμισι χρόνια αήττητος, αλλά φέτος κατόρθωσε να κατατροπώσει τον μοναδικό αντίπαλο που απειλούσε να τον καθηλώσει στο έδαφος: την κακοτυχία. Ο 27χρονος Λευτέρης Πετρούνιας ταξίδεψε τραυματίας στην Ντόχα του Κατάρ μόνο και μόνο για να συμπαρασταθεί στους αθλητές της ελληνικής αποστολής. Οταν βεβαιώθηκε ότι δεν κινδύνευε με σοβαρότερη ζημιά έσφιξε τα δόντια, ανέβηκε στους κρίκους και τρέλανε τους θεατές με ένα πρόγραμμα που ουδείς μπορούσε να συναγωνιστεί (15,366 β.). Δύο μέρες αργότερα βγήκε από το χειρουργείο περιχαρής, στεφανωμένος με τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του. Η τέταρτη σερί νίκη του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου δεν ήταν παρά το προεόρτιο. «Λευτέρη, ξεκόλλα, τα έχεις πάρει όλα» ξέσπασαν οι φίλοι του, αντικρίζοντας το 15,466 στο ηλεκτρονικό ταμπλό.

Σκοποβολή: Το γρήγορο πιστόλι

Η Αννα Κορακάκη εκτοξεύτηκε στα πρωτοσέλιδα εν μία νυκτί όταν –άγνωστη μεταξύ αγνώστων για το ευρύ κοινό– χρυσώθηκε στους Αγώνες του Ρίο. Κρατήθηκε στη δημοσιότητα με τα παράπονά της περί των ανύπαρκτων υποδομών για τη σκοποβολή, αλλά φρόντισε να πιστοποιήσει τον διπλό ολυμπιακό θρίαμβο με νεότερα κατορθώματα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην πόλη Τσανγκγουάν της Νότιας Κορέας τη βρήκε καμαρωτή στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο αεροβόλο πιστόλι 10 μ., ενώ η ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών για τους κορυφαίους του 2018 την ανέδειξε αθλήτρια της χρονιάς για δεύτερη φορά. Τον Μάρτιο η 22άχρονη Μακεδόνισσα πέτυχε και παγκόσμιο ρεκόρ στα 10 μ. με πυροβόλο πιστόλι με 587/600, ενώ κέρδισε και στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Μπάσκετ: Eξωγήινος Γιάννης

Στην πέμπτη σεζόν της επαγγελματικής καριέρας του στο ΝΒΑ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έφτασε να συγκαταλέγεται στους πέντε έξι κορυφαίους μπασκετμπολίστες της υφηλίου, φαβορί πλέον για τον τίτλο του MVP εφόσον οι Μιλγουόκι Μπακς συνεχίσουν τις νίκες. Ο άνθρωπος των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, των 27 πόντων, των 13 ριμπάουντ και των 6 ασίστ αποτελεί παράλληλα εμπορικό φαινόμενο, ωστόσο δεν μασάει τα λόγια του ούτε χάνει ευκαιρία να ξεσπαθώνει ενάντια σε όσους αμφισβητούν την ελληνική του ταυτότητα ή προσβάλλουν την οικογένειά του. Εθνικό σύμβολο πλέον, με τον πρωθυπουργός της Ελλάδας να φοράει τη φανέλα του, ο 24χρονος «Greek freak» ετοιμάζεται για το τρίτο All-Star Game της καριέρας του και προβάρει ξανά τα γαλανόλευκα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

Κολύμβηση: «Τρελαθήκαμε από χαρά»

Ο Κρίστιαν Γκολομέεφ έχασε τη μητέρα του την ημέρα που ο ίδιος γεννήθηκε και έμεινε ορφανός από πατέρα στα 17 του, πρόσφυγας ήδη από τη Βουλγαρία και «υιοθετημένος» από την αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου Κρήτης (και αργότερα του Πειραιά). Το ασημένιο μετάλλιό του στα 50 μ. ελεύθερο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης με 21.44 πανηγυρίστηκε με ενθουσιασμό και συγκίνηση από όσους έζησαν από κοντά τις περιπέτειες αυτής της βασανισμένης οικογένειας.

«Μας τρέλανε από χαρά» ομολόγησε ο τεχνικός σύμβουλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χριστόδουλος Χούμας. Λίγες μέρες πριν από τον Γκολομέεφ ανέβηκε στο βάθρο της ίδιας διοργάνωσης στη Γλασκώβη και ο Θεσσαλονικιός Απόστολος Χρήστου, χάλκινος στα 100 μ. ύπτιο με 53.72. Το ελληνικό κοντέρ της πισίνας έγραψε δέκα τελικούς.

Στίβος: Χρυσάφι στα σκάμματα

Μέρες του 2004 έζησε ο ελληνικός στίβος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, όπου έβρεξε μετάλλια. «Νταμπλ» στο επί κοντώ με τις Κατερίνα Στεφανίδη (4,85 μ.), Νικόλ Κυριακοπούλου (4,80 μ.), χρυσό στο τριπλούν για τη Βούλα Παπαχρήστου (14,60 μ.), χρυσό στο μήκος για τον 20άχρονο Μίλτο Τεντόγλου (8,25 μ.), ασημένιο στα 400 μ. για τη Μαρία Μπελιμπασάκη που έσβησε το παλιό ρεκόρ της Χαλκιά (50.45), ένα απρόσμενο χάλκινο στο σκάμμα για τον βετεράνο τριπλουνίστα Δημήτρη Τσιάμη (16,78 μ.). Η Στεφανίδη ανέβηκε και στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου (3η με 4,80 μ.), ενώ ο Αντώνης Μέρλος αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου νέων στο ύψος και η Ελίνα Τζένγκο ολυμπιονίκης νεότητας στον ακοντισμό. Η νεαρή βαδίστρια Ολγα Φιάσκα κέρδισε χάλκινο στην ίδια διοργάνωση.

Υδάτινα σπορ: Οι μορφές του νερού

Το εθνικό μας σπορ γέμισε τις πισίνες με αφρό σαμπάνιας από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι το τέλος του. Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός με εποποιία στο λημέρι της θρυλικής Προ Ρέκο (9-7 στον τελικό της Γένοβας), ασημένιες οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και χρυσές στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, πρωταθλήτρια κόσμου η αντρική Κ18, πρωταθλητές Ευρώπης οι Κ19, χάλκινες στο Παγκόσμιο οι Κ18, μπορεί να ξεχάσαμε και κανέναν! Και επειδή η μορφή του νερού ταιριάζει στον Ελληνα, οι κωπηλάτριες Μπούρμπου – Κυρίδου σάρωσαν τα πάντα διεθνώς στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου στην κατηγορία των νεανίδων, ενώ οι ιστιοπλόοι Πασχαλίδης – Τριγκώνης άκουσαν τον εθνικό ύμνο τόσο στο Παγκόσμιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Tornado.

ΑΕΚ: Εποποιίες σε κίτρινο-μαύρο

Το 2018 ήταν σημαδιακή χρονιά για τον οργανισμό της ΑΕΚ ένεκα της συμπλήρωσης 50 ετών από την εποποιία του Καλλιμάρμαρου, αλλά η ομάδα μπάσκετ φρόντισε να τιμήσει την επέτειο και πάνω στο παρκέ. Η κατάκτηση του Champions League με 100άρα επί της Μονακό μπροστά σε 20.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ ξανάβαλε τους «κιτρινόμαυρους» στον ευρωπαϊκό χάρτη, αλλά δεν ήταν το μοναδικό ταρατατζούμ της χρονιάς. Η Ενωση κατέκτησε επίσης το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ύστερα από 24 χρόνια ανομβρίας και οδυνηρών περιπετειών, κούνησε το σεντόνι του… κανονικού Champions League στο Ολυμπιακό Στάδιο, πήρε το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ και έφτασε στον τελικό του Challenge Cup στο χάντμπολ (ηττήθηκε από τη ρουμανική Ποτάισα Τούρντα).

Τένις: Ρακέτες στα μπαλκόνια

Οταν το Documento ανακήρυξε προκαταβολικά (και προφητικά) τον Στέφανο Τσιτσιπά πρόσωπο της χρονιάς για το 2018, ο νεαρός τενίστας βρισκόταν μόλις στο Νο 87 της παγκόσμιας κατάταξης. Δώδεκα μήνες αργότερα καμαρώνει στο νούμερο 15, στολισμένος με τα πρώτα δύο τρόπαια από τουρνουά ΑΤΡ (Στοκχόλμη, Μιλάνο), με τον τίτλο του πιο βελτιωμένου τενίστα της χρονιάς και με μια σειρά από εκτυφλωτικά βεγγαλικά στο παλμαρέ του. Μέσα στο έτος που κλείνει ο 20άχρονος Στέφανος νίκησε τον Τζόκοβιτς, τον Ζβέρεφ, τον Αντερσον, τον Τιμ, ώσπου βρήκε τον μάστορά του από τον ασυναγώνιστο Ράφα Ναδάλ. Ποιος περίμενε ότι ο ανυποψίαστος Ελληνας φίλαθλος θα περνούσε τα καλοκαιρινά βράδια του παρακολουθώντας τένις από τις τηλεοράσεις στα μπαλκόνια;

Ολυμπιακός: Τα δύο «κόκκινα» 3-1

Τα τμήματα βόλεϊ του Ολυμπιακού πανηγύρισαν με ομοβροντία τις προκρίσεις αντρών και γυναικών στους τελικούς του ευρωπαϊκού Challenge Cup, αλλά κινδύνευσαν να μείνουν με άδεια χέρια. Τα αγόρια γνώρισαν δύο ήττες από τη Ραβένα αλλά τα κορίτσια έκαναν το θαύμα τους στον επαναληπτικό τελικό με την Μπουγιουκσεχίρ. Το 3-1 της Προύσας ανέτρεψε το 2-3 του πρώτου αγώνα και η παρέα της Σάσκια Χίπε σήκωσε το τρόπαιο επί τουρκικού εδάφους. Το ερωτευμένο με την ασπρόμαυρη μπάλα κοινό του συλλόγου δεν ξεγελιέται εύκολα με τις επιτυχίες άλλων αθλημάτων, ωστόσο ένα άλλο 3-1, πολύ πιο ηχηρό (επί της Μίλαν), έστειλε την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού στους 16 του Europa League και ξεπροβόδισε το έτος με γλεντοκόπια.

Μπάσκετ: Επίσημη και αγριεμένη

Η «επίσημη πληγωμένη» του 2017 (όταν την έπληξαν τα καμώματα των ανθρώπων που τάχθηκαν να την υπηρετούν, παραγόντων αλλά και αθλητών) ξαναβρήκε τον σφυγμό της στα χέρια του Θανάση Σκουρτόπουλου και θρυμμάτισε τα «παράθυρα» της FIBA. Οι εννέα απανωτές νίκες τής χάρισαν το χρονικά πρώτο εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ της Κίνας, ενώ η κατραπακιά στους Σέρβους στο Ηράκλειο ζέστανε το κοινό ύστερα από καιρό. Οι ταραξίες της προηγούμενης χρονιάς εξοστρακίστηκαν, ενώ παίκτες αδικημένοι από τη συγκυρία φόρεσαν τα μπλε και τα τίμησαν όσο λίγοι. Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια υπολογίζεται ότι θα γίνει σκοτωμός για μια θέση στο αεροπλάνο της ελπίδας. Χάρη στον τίμιο ιδρώτα των «νεοσύλλεκτων» διεθνών η Ελλάδα θα τεθεί επικεφαλής ομίλου τον Αύγουστο.

Ετικέτες

Documento Newsletter