Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού: Νέος πρόεδρος ο Ν. Κούκης – Διαφοροποίηση ΣΥΡΙΖΑ

Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού: Νέος πρόεδρος ο Ν. Κούκης – Διαφοροποίηση ΣΥΡΙΖΑ

Θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, διατύπωσε Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής διατύπωσε θετική γνώμη κατά πλειοψηφία για τον διορισμό του Νικόλαου Κούκη ως προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Υπέρ της πρότασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη τάχτηκαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. «Παρών» δήλωσαν τα άλλα κόμματα.

Λ. Μενδώνη: «Ο πλέον κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση»

«Το ΕΙΠ διαδραματίζει καίριο ρόλο για την μελέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοσή τους στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν αναγκαίος ο διορισμός προέδρου, με εμπειρία στη διαχείριση οργανισμών και μακρά επιστημονική ενασχόληση με τα ανωτέρω αντικείμενα. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται ο διορισμός του κ. Νικολάου Κούκη, ως προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού», είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στους λόγους που προτείνει τον Νικόλαο Κούκη για πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ως εξής:

«Ο κ. Κούκης διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και είναι ο πλέον κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην εκπαιδευτική ηγεσία από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει υπηρετήσει 31 συναπτά έτη την ιδιωτική μέση εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος των εκπαιδευτηρίων Δούκα και από το 2004 ασκεί καθήκοντα διευθυντή των λυκειακών τάξεων των εκπαιδευτηρίων. Πέρα από τα τυπικά του προσόντα διακρίνεται από διαρκές και έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα του πολιτισμού, γι΄αυτό το λόγο ειδικεύτηκε στη διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών και πήρε τον τίτλο του από το ΕΚΠΑ ενώ έχει οργανώσει, έχει εισηγηθεί και είναι ομιλητής σε πλήθος σεμιναρίων για τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Επίσης έχει θητεύσει άμισθο μέλος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ταμίας του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και αναπληρωτής πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Παράλληλα γνωρίζει άριστα και σε βάθος τα θέματα και το οργανόγραμμα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, δεδομένου ότι την περίοδο 2014-2016 ήταν άμισθο μέλος -ταμίας του ΕΙΠ και υπήρξε υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος. Το διάστημα αυτό διαχείριστηκε με επιτυχία τα οικονομικά του Ιδρύματος, προετοίμασε προϋπολογισμούς και πέτυχε περικοπές λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος. Ο κ. Κούκης ήταν μια από τις αιτίες που το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού δεν οδηγήθηκε σε ολική συρρίκνωση, δηλαδή, αυτό που του συνέβη τα χρόνια που ακολούθησαν».

Ν. Κούκης: 4ετές στρατηγικό πλαίσιο

Ο ίδιος ο Νικόλαος Κούκης, μιλώντας, ενέταξε τον εαυτό του στους «πρωτοπόρους που είχαν τη σκέψη να συνδεθούν αποφασιστικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τους πολιτιστικούς οργανισμούς». Ανέφερε ότι έχει οργανώσει 14 μαθητικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ότι είναι υπεύθυνος των ευρωπαϊκών μαθητικών συνεδρίων. Είπε ότι πρέπει οι Πολιτιστικοί Οργανισμοί να αποκτήσουν εξωστρέφεια ώστε να έχουν και μαζικότητα και αποδοχή και να μην είναι κλειστά συστήματα τα οποία αναπαράγουν μια ερευνητική διάθεση η οποία δεν διαχέεται στην κοινωνία. «Αναγκαία αποστολή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού δεν είναι μόνο να οξυγονώνει το ενδιαφέρον για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αλλά κυρίως να πείσει ότι η ταύτιση του πολιτισμού με τη γλώσσα, την παιδεία, την ολόπλευρη καλλιέργεια του ατόμου, συνιστά τον ελληνικό κοσμοπολιτισμό, ο οποίος είναι αξιόπιστη πρόταση ζωής», είπε ο κ. Κούκης και τόνισε ότι με τις δράσεις που θα εξελιχθούν θα σφυρηλατηθεί εμπιστοσύνη στον ελληνικό πολιτισμό και στην ελληνική κουλτούρα σε όλο τον κόσμο. Ανέφερε παράλληλα ότι θα διαμορφωθεί 4ετές στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης για τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την πολιτισμική διπλωματία, την επιμόρφωση, το βιβλίο, την κινητικότητα μαθητών, φοιτητών, ερευνητών, επιστημονικού δυναμικού που θέλουν να εντρυφήσουν στην ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό.

Στόχοι είναι, όπως είπε:

– μεθοδική προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής

– εμπέδωση θετικής πληροφορίας για τις ελληνικές αξίες, τα ελληνικά πολιτιστικά επιτεύγματα

– ενίσχυση των διεθνών πολιτισμικών σχέσεων

– ενεργοποίηση δικτύων υπέρ της εικόνας της χώρας

– συγκρότηση του νέου φιλελληνισμού.

Ο κ. Κούκης ανέφερε ότι θα υπάρξει συστηματική δουλειά προκειμένου να υπάρξουν ισχυρές, μακροπρόθεσμες συνεργασίες, εντός και εκτός Ελλάδας, με αντίστοιχα Ιδρύματα, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον μελέτης της Ελλάδας. Ισχυρό ρόλο, στην κατεύθυνση αυτή, θα έχουν και τα παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που θα αξιολογηθούν με στόχο να μετεξελιχθούν σε Κέντρα Περιφερειακών Πολιτιστικών Δικτύων στα Βαλκάνια και στη Ν. Ευρώπη. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ψηφιακή πλατφόρμα e-learning, διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια γλώσσας και πολιτισμού, θερινά προγράμματα γλώσσας.

Ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού αναφέρθηκε και στο ΔΣ. «Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη τεχνογνωσία των μελών του ΔΣ. Επειδή πιστεύω στην ανάγκη ύπαρξης δομών, για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, και τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων, κάθε μέλος του ΔΣ θα αναλάβει έναν τομέα που θα σχετίζεται με την επαγγελματική και επιστημονική του κατάρτιση και θα είναι υπεύθυνο για την αποδοτική του λειτουργία. Θα παρακολουθεί και θα συνδράμει την πρόοδο των δράσεων του τομέα του και θα είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση των στόχων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το νέο ΔΣ θα υλοποιήσει και θα ολοκληρώσει όποιες πρωτοβουλίες και υποχρεώσεις είχε αναλάβει το απερχόμενο ΔΣ σχετικά με την επέτειο των 200 ετών της ελληνικής επανάστασης, όπως για παράδειγμα το Λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης.

Ν. Φίλης: Χωρίς τα αναγκαία προσόντα

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού δείχνει και πως αντιλαμβάνεται την αριστεία και το επιτελικό κράτος.

«Το ΕΙΠ είναι σημαντικός θεσμός για την πολιτιστική εκπροσώπηση της χώρας διεθνώς. Γι΄αυτό πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να προσέχει σε πολλά επίπεδα. Να διασφαλίζει και την αναγκαία αυτονομία στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δράσεων και την αναγκαία επιλογή των αρίστων για να διοικήσουν το Ίδρυμα αυτό. Επίσης να υπάρχει μια ανταπόκριση στην οικονομική επιχορήγηση του Ιδρύματος. Και τα τρία στοιχεία αποτέλεσαν βάση για την επιλογή της διοίκησης που σήμερα εσείς αντικαθιστάτε», είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Ήταν η διοίκηση υπό τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, και συμμετείχαν, ως αντιπρόεδρος, ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ταμίας η Ιουλία Σκουνάκη, αρχαιολόγος και μουσειολόγος, και μέλη ο Κώστας Γαβράς, ο Κώστας Γραμμένος, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο Δημήτρης Κυρτάτας, ο Γιώργος Παπαναστασίου, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, η Αθηνά Αθανασίου, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Όλοι τους ένας προς ένας. Προσωπικότητες που λαμπρύνουν το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων και που είναι και αυτοί, όπως και άλλοι, προσωπικότητες που μας κάνουν υπερήφανους για τον σύγχρονο πολιτισμό μας». Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στους προγενέστερους προέδρους του Ιδρύματος, «τον καθηγητή Ιωάννη Γεωργάκη, παγκοσμίου κύρους προσωπικότητα, τον διαπρεπή ιστορικό Μιχαήλ Σακελαρίου, τον διαπρεπέστατο οικονομόλογο και πολιτιστικό παράγοντα Αδαμάντιο Πεπελάση, τον έγκυρο ιστορικό Νίκο Οικονομίδη, τον Αργύρη Φατούρο, το Σταύρο Ξαρχάκο, τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη και προσφάτως τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά». « Όλοι αυτοί δεν χρειάζεται να μας πουν ότι υπήρξαν οργανωτές σχολικού τουρισμού, ως προσόν για να αναλάβουν πρόεδροι σε αυτό το Ίδρυμα», είπε ο Νίκος Φίλης.

Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη. «Αν υπάρχει ένας λόγος που οι Έλληνες και η οικουμένη σεβάστηκαν και συνεχίζουν να σέβονται όλες τις διακεκριμένες προσωπικότητες που ανέφερε προηγουμένως ο κ. Φίλης, είναι γιατί αυτές φώτιζαν και δεν φωτίζονταν από αλλού. Είναι γιατί, παρά το μεγαλείο τους, δεν χρειαζόταν να μειώσουν τους άλλους για να πάρουν οι ίδιοι αξία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και συνέχισε: «Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, θεωρώ ότι ήταν ατυχής η προσέγγιση του κυρίου Φίλη να προσπαθεί να προσβάλει και να μειώσει τον υποψήφιο πρόεδρο, για να του ασκήσει πολιτική κριτική. Πολιτική κριτική μπορούμε να ασκήσουμε με εκατό διαφορετικούς τρόπους χωρίς να προβάλλουμε τον άλλον πριν καν δοκιμαστεί σε ένα τόσο κρίσιμο ρόλο».

Στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι το μεγάλο έργο που μπορεί να προσφέρει το Ίδρυμα Πολιτισμού ως πρεσβευτής στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα της ελληνικής γλώσσας. Με οργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων, συναυλιών θεατρικές παραστάσεις, πρωτοβουλίες, διαλέξεις, συζητήσεις, σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς και μορφωτικούς φορείς απανταχού. Με τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις, με την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της διδασκαλίας της στα παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ανά τον κόσμο. Με την παροχή υλικού και ενημέρωσης σε άλλους φορείς και με την διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων. Με τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, με την παρουσία συγγραφέων και νέων εκδόσεων. Με την υποστήριξη μεταφράσεων. Με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Όταν η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όταν η προβολή αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και η προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας όλο αυτό, όταν ανατίθεται και επαφίεται στην ελεημοσύνη των χορηγών ή στο όποιο επιχειρηματικό δαιμόνιο διαφόρων ιδιωτών ή στις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες αναλόγου τύπου οργανώσεις της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο με το αζημίωτο, τότε νομίζουμε ότι ο πολιτισμός δεν βαδίζει στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής και εκτίμησε: «Οδηγούμαστε σε μια ακόμα μεγαλύτερη επιχειρηματική εμπορευματική λειτουργία των κρατικών φορέων του πολιτισμού, των μουσείων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που είναι. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι ανοίγουν ακόμα περισσότερο, διάπλατα δηλαδή, οι πόρτες για την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα του πολιτισμού».

«Η ελληνική γλώσσα για εμάς πρωτίστως έχει βαρύνουσα σημασία. Είναι καλό να μην ξεχάσουμε τη γλώσσα μας, τις ρίζες μας, να την ομιλούμε σωστά άλλωστε ο κύριος πρόεδρος των Μορφωτικών, έχει μια ευαισθησία στην ελληνική γλώσσα και είπαμε να το δούμε κάποια στιγμή. Είναι καλό να δώσουμε βαρύτητα στη γλώσσα μας, η οποία πλάθει νου, σκέψη και χαρακτήρες», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας και ζήτησε να επικρατήσει το ομαδικό πνεύμα για να επιτύχει τους στόχους του ο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

«Η πολιτιστική παραγωγή αυτού του τόπου και των ανθρώπων του έχει τέτοιο πλούτο που η προσπάθεια ενός θεσμού, όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα δείχνει πάντοτε ελλειμματική», παρατήρησε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε: «Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά στη διεθνή ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της αξίας της ελληνικής γλώσσας. Τα δεδομένα αυτά μας υποχρεώνουν σε μια συνεχή και πάντα εντεινόμενη προσπάθεια, που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε και να επαναπαυόμαστε και σίγουρα δεν μας αξίζει να εξαντλούμε το έργο της προβολής της γλώσσας μας και του ελληνικού πολιτισμού σε μία ή σε δύο μεμονωμένες ετήσιες εκδηλώσεις».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter