Ελληνική ιθαγένεια στην Κούνεβα – Τι είπε o Αλέξης Χαρίτσης στο documentonews.gr

Ελληνική ιθαγένεια στην Κούνεβα – Τι είπε o Αλέξης Χαρίτσης στο documentonews.gr

Μιλώντας ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης στο documentonews.gr ανέφερε πως «ήταν θέμα τιμής για την Πολιτεία να δώσει την ιθαγένεια στην γυναίκα αυτή», σημειώνοντας πως την υπέγραψε σήμερα το πρωί κατά προτεραιότητα.

_x000D_
_x000D_

Ο ίδιος -όπως είπε – μίλησε μαζί της τηλεφωνικά (η κυρία Κούνεβα βρίσκεται στις Βρυξέλλες) και θα συναντηθούν την άλλη βδομάδα στην Ελλάδα. 

«Σήμερα είχα τη χαρά και την τιμή να υπογράψω την απόφαση για την απόδοση ιθαγένειας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μια ελάχιστη πράξη αναγνώρισης από την ελληνική Πολιτεία προς μια γυναίκα σύμβολο και πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Σημειώνεται πως η ιθαγένεια μιας χώρας δεν συνδέεται με την εκλογή Ευρωβουλευτών της χώρας αυτής αλλά αρκεί να είναι υπήκοος χώρας-μέλους της Ε.Ε. και να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Λίγα λόγια για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος του Βέλικο Τάρνοβο. Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 2001 για λόγους υγείας του τότε τετράχρονου γιου της.

Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς. Κατά την εργασία της εκεί, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Μετά το συμβάν η Κούνεβα υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις για να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για ένα έτος κατά το οποίο υποβλήθηκε σε πέντε χειρουργεία. Έπειτα έκανε τέσσερις ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της Γαλλίας.

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική. 

Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη ευρωβουλευτής.

Πηγή πληροφοριών βιογραφικού: Wikipedia 

Documento Newsletter