ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Πρόγραμμα Ενημέρωσης «Θέλω να Ξέρω»

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Πρόγραμμα Ενημέρωσης «Θέλω να Ξέρω»

Έντεκα ενημερωτικές Hμερίδες σε Δήμους όπου αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική περίοδος –διάρκειας τριών ετών* πραγματοποίησε κλιμάκιο της επιτελικής ομάδας της ΕΛΠΕ UPSTREAM «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε.».

Οι ημερίδες, που στέφθηκαν με επιτυχία, έγιναν στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για την ουσιαστική πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας και των Φορέων αναφορικά με το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών που θα λάβει χώρα στην χερσαία περιοχή παραχώρησης «Άρτα – Πρέβεζα», για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν οι πολίτες και τοπικοί φορείς στην Δωδώνη, στα Πράμαντα Ιωαννίνων, στο Βουργαρέλι, στη Φιλιππιάδα, στο Κομπότι, στην Άνω Καλεντίνη Άρτας, στο Καναλλάκι, στην Παραμυθιά, στην Ηγουμενίτσα, στην Πρέβεζα και στην Άρτα. Κατά τη διάρκεια των Ημερίδων υπήρξε τεκμηριωμένη και αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, καθώς και διεξοδικός διάλογος με τους παρευρισκόμενους, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν.

Οι έρευνες -σε αυτό το στάδιο που θα διαρκέσει μέχρι το 2021- θα επαναλάβουν και επεκτείνουν γεωφυσικές μετρήσεις που γίνονται από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (παλαιότερα ΔΕΠ και ΔΕΠ ΕΚΥ) στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χωρίς καμία επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Σε περίπτωση επιτυχίας, διευκρινίστηκε ότι ποσοστό 5% θα αποδίδεται ως ενίσχυση στην Περιφέρεια, από το 25% συνολικά που επιβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο ως φόρο στα έσοδα του αναδόχου.

Ειδικότερα, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο τα οφέλη αναμένεται να είναι πολλαπλάσια:

  • βελτίωση
    της απασχόλησης με έμφαση στην εντοπιότητα,
  • απορρόφηση ανειδίκευτου
    εργατικού προσωπικού, αλλά και εξειδικευμένων εργαζομένων (π.χ. γεωλόγοι,
    μηχανικοί πετρελαίου, οικονομολόγοι, νομικοί και άλλοι που τώρα
    μεταναστεύουν)
  • αύξηση της
    αυτοδυναμίας σε ενεργειακούς πόρους,
  • εξασφάλιση της
    βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μέσω της λειτουργίας
    του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, που θα εισπράττει τα κρατικά έσοδα,
  • δημιουργία
    ενός νέου τομέα της εθνικής οικονομίας, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της
    Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και της Εθνικής κυριαρχίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η ενίσχυση της συμμετοχής υδρογονανθράκων ελληνικής προέλευσης στην κάλυψη των αναγκών της χώρας θα συντελέσει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2017, τα κόστη για την αγορά και εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με τα έσοδα του Τουριστικού τομέα (14 δις Ευρώ).

Τέλος, έγινε αναφορά σε περιβαλλοντικά θέματα και δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις στις απορίες και τις ανησυχίες των πολιτών αναφορικά με την έρευνα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Απαράβατη αρχή του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι ο απόλυτος σεβασμός στο Περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών. Δέσμευση του Ομίλου είναι η εφαρμογή όλων εκείνων των τεχνολογικών μεθόδων, που θα επιτρέψουν να εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ανεκτίμητη κληρονομιά που έχουμε ως λαός, τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας και των βουνών μας που αιώνες τώρα συναποτελούν με τον άνθρωπο αυτό που είναι η Ελλάδα.

* Το πλαίσιο της Σύμβασης Μίσθωσης που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και κυρώθηκε ως Νόμος (Ν 4526/18) για τη περιοχή Άρτας –Πρέβεζας, με ισχύ από τις 16/3/2018, προβλέπει ένα αρχικό στάδιο ερευνών διάρκειας 7 ετών και στη συνέχεια σε περίπτωση εντοπισμού οικονομικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων πετρελαίου προβλέπει στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος για 25 χρόνια. Το ερευνητικό στάδιο των 7 ετών χωρίζεται σε 3 φάσεις, η πρώτη διάρκειας 3 ετών, η δεύτερη 2 ετών και η τρίτη διάρκειας 2 ετών. Στη πρώτη ερευνητική περίοδο των τριών ετών, με ακουστικές γεωφυσικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας ερευνάται το υπέδαφος της περιοχής και θα χαρτογραφηθούν με μεγάλη ακρίβεια στόχοι που πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί και αποθηκευτεί πετρέλαιο. Στην δεύτερη ερευνητική περίοδο, εκτελούνται γεωτρήσεις (ερευνητικές γεωτρήσεις) για την επαλήθευση ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Αυτή η φάση θα διαρκέσει 2 χρόνια, μέχρι την άνοιξη του 2021. Θα συνεχιστεί η έρευνα και κατά την τρίτη ερευνητική φάση με πρόσθετες γεωτρήσεις για την περιχάραξη τυχόν ανακαλύψεων μέχρι την άνοιξη του 2023 και θα ακολουθήσει το στάδιο της ανάπτυξης, που συνήθως απαιτεί 4-5 χρόνια, ώστε να έχουμε το πρώτο βαρέλι πετρελαίου.

Documento Newsletter