Συνολικά στην Ινδία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1400 Έλληνες. Από αυτούς, οι 50 έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό τους, αφού έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μετά το γενικό lockdown που έχει επιβληθεί ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Λενιώ Διαλεισμά, βρίσκεται στο Majuli, ένα νησί στη μέση ενός ποταμού στα βορειανατολικά της Ινδίας, 4000 χιλιόμετρα από το Νέο Δελχί. Η ίδια όπως δηλώνει στο documentonews.gr προσπαθεί καθημερινά να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά δεν βρίσκει καμιά ανταπόκριση πουθενά, ενώ έχει απευθυνθεί και στην ελληνική κυβέρνηση και στην ελληνική Πρεσβεία.
«Έχω κάνει τα πάντα, μιλάω κάθε μέρα με την πρεσβεία, έχω στείλει mail και στο ελληνικό Προξενείο στο Δελχί και στην επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και τους ενημερώνω για την κατάστασή μου», λέει στο documentonews.gr και προσθέτει:
«Την Πέμπτη βγήκε ένας νόμος ο οποίος εξαιρεί από το lockdown όσους ξένους είναι εγκλωβισμένοι και χρειάζεται να μεταβούν σε ένα αστικό κέντρο προκειμένου να πάρουν μια πτήση σωτηρίας. Εγώ για να φτάσω από εδώ στην Καλκούτα, που είναι το κοντινότερο μέρος για να πάρω αεροπλάνο, θέλω: ταξί, πλοίο, ταξί και λεωφορείο ή τρένο. Πρέπει να αλλάξω 3 states το οποίο σημαίνει ότι έχω να κάνω με διαφορετικές κυβερνήσεις οι οποίες πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους».
Η ίδια, σημειώνει πως αντιμετωπίζεται εχθρικά και με καχυποψία από τους ντόπιους ακόμα και από την αστυνομία, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη περάσει προληπτική καραντίνα και δεν έχει τίποτα. Την ίδια ώρα τονίζει πως λόγω του lockdown, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε τρόφιμα.
«Χθες πήγα μια βόλτα και δέχτηκα λιντσάρισμα από τους ντόπιους και την αστυνομία. Με βλέπουν και νομίζουν ότι εγώ είμαι ο κορονοϊός. Δεν υπάρχουν φρούτα και λαχανικά πια, εγώ δύο εβδομάδες τρώω ξηρά τροφή», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα είναι εκείνο των χρημάτων αφού, όπως η ίδια καταγγέλλει, ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να φύγει από το χωριό που βρίσκεται και να επιβιβαστεί σε πτήση σωτηρίας, θα αναγκαστεί να πληρώσει τα μεταφορικά, συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού εισιτηρίου, παρά την ευρωπαϊκή εκταμίευση των 75 εκατομμυρίων ευρώ για τον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων.
Δείτε το ευρωπαϊκό μέτρο:
https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/04/03/5e87174b825e63402b1ee8e3.pdf
«Τώρα μένω σε ένα μπανγκαλόου, έχω κάποια χρήματα για να περάσω εδώ -αν υπάρχουν πράγματα για να φάω βέβαια- αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το εισιτήριο (σ.σ. αεροπορικό) πρέπει να το πληρώσω μόνη μου και απ’ ότι μου είπαν άλλοι που έφυγαν με πτήσεις σωτηρίας είναι και αρκετά “τσουχτερό”».
Ταυτόχρονα μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται σε κοντινά της χωριά ή νησιά έχουν στείλει από κοινού αίτημα στις κυβερνήσεις της Ινδίας ενώ παράλληλα έχουν απευθυνθεί και στην πρεσβεία της Ισπανίας.
Την Πέμπτη δημοσιεύτηκε στο Facebook ένα βίντεο στο οποίο η Λενιώ Διαλεισμά, εξηγεί την κατάστασή της.