Έλληνες αθλητές έτοιμοι για όλα!

Έλληνες αθλητές έτοιμοι για όλα!

Tην ημέρα της επιστροφής της ελληνικής αποστολής από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, τα βλέμματα μαρτυρούσαν ότι καλά καλά δεν το πίστευαν ούτε οι ίδιοι.

Η συλλογή των 6 μεταλλίων κατέρριψε κάθε πρόσφατο ρεκόρ και έκανε πολλούς να θυμηθούν εποχές 2004 και λίγο πριν και πολύ λίγο μετά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, αλλά ο ελληνικός στίβος έχει μάθει να προχωρεί απτόητος αγνοώντας τα λοξά βλέμματα. Λίγους μήνες αργότερα, καλείται να πιστοποιήσει για πρώτη φορά τα θαύματα του Αυγούστου.

Τα 4 από τα 6 μετάλλια του Βερολίνου θα παρουσιαστούν ξανά στα κουλουάρ και στα σκάμματα της Emirates Arena της Γλασκώβης, το τριήμερο 1-3 Μαρτίου. Κάποια με αστερίσκους, άλλα πλησίστια. Δεν θα είναι έκπληξη, εάν το κουαρτέτο επιστρέψει στη βάση του με φρεσκοχυμένο πολύτιμο μέταλλο στο στήθος:

  •  Η Κατερίνα Στεφανίδη έμεινε πίσω λόγω τραυματισμού, αλλά ξεπέρασε κατ’ επανάληψη τα 4μ70 στους πρώτους φετινούς αγώνες και έγραψε στο Instagram ότι «αισθάνεται καλύτερα από πλευράς υγείας και τεχνικής», ενώ «ξαναβρήκε τη χαρά». Δεν είναι στη φάση όπου καταπίνει κάθε αντίπαλο, αλλά η κλάση και η πείρα της παραμένουν εχέγγυα επιτυχίας.
  •  Η Νικόλ Κυριακοπούλου παραμένει σε τροχιά θεαματικής επιστροφής μετά τη χαμένη λόγω εγκυμοσύνης διετία, με φετινό 4μ81 στα πόδια της. Μόνο μία Ευρωπαία έχει φτάσει ψηλότερα μέσα στο 2019, η «ανεξάρτητη» Ρωσίδα Αντζέλικα Σιντόροβα (4μ91). Η Αγγλιδούλα Μπράντσο απογειώθηκε στα 4μ81 και η Σουηδέζα Μάιερ στα 4μ75, οπότε αποτελεί πιθανότατο σενάριο η παρουσία δύο Ελληνίδων –όπως και στον ανοιχτό- στο βάθρο του επί κοντώ.
  •  Ο Μίλτος Τεντόγλου, χρυσός πέρυσι στο Βερολίνο, ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στις 8 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη με 8μ23, επιβεβαίωσε τη φόρμα του στο εγχώριο πρωτάθλημα με 8μ19 και ξέρει ότι το μήκος δεν είναι δα το βασίλειο των Ευρωπαίων. Μόνο ο Ρώσος Μενκόφ έχει καλύτερη επίδοση μέσα στο έτος (8μ30). Εάν ο 21χρονος άλτης προσγειωθεί στα ίδια εκατοστά, δεν χάνει το μετάλλιο στη Γλασκώβη.
  •  Η Βούλα Παπαχρήστου δεν έκανε αγώνες λόγω τραυματισμού, αλλά εμφανίστηκε έτοιμη για τη Γλασκώβη με δήλωση της τελευταίας στιγμής. Πέρυσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν με 14μ60, αλλά ο συναγωνισμός είναι έντονος, αφού δέκα κοπέλες έχουν ξεπεράσει φέτος τα 14μ10, με σημείο αναφοράς τα 14μ81 της Ρωσίδας Κόνεβα.

Η τραυματισμένη 400άρα Μαρία Μπελιμπασάκη έχασε τη σεζόν του κλειστού στίβου και γυμνάζεται στα θερμά κλίματα των Καναρίων Νήσων, ενώ ο βετεράνος Δημήτρης Τσιάμης δεν μπόρεσε να πιάσει το όριο πρόκρισης στο τριπλούν (16μ50). Χάθηκε, έτσι, η ευκαιρία να μπουν στο αεροπλάνο για τη Σκωτία και τα 6 μετάλλια του Βερολίνου.

Ωστόσο, υπάρχουν εκπρόσωποι της νέας γενιάς ικανοί για διάκριση. Ο 19χρονος επικοντιστής Εμμανουήλ Καραλής επέστρεψε δριμύτερος από τον τραυματισμό του και δείχνει να έχει στα πόδια του επίδοση ανώτερη από το φετινό 4μ75 του. Ο πήχυς θα ανεβεί ως συνήθως ψηλά με Λαβιλενί, Ντουπλάντις, Λίσεκ κ.α., αλλά το δικό μας ντουέτο με Καραλή και τον πάντοτε υπολογίσιμο Κώστα Φιλιππίδη (φετινό 5μ70) θα παίξει ρόλο στον αγώνα.

Η 22χρονη Ελένη Πόλακ, καθαρόαιμο ταλέντο σύμφωνα με τους ειδικούς, μετατρέπει το ελληνικό δίδυμο του επί κοντώ σε τρίδυμο και ελπίζει να ξεπεράσει ξανά τα 4,5 μέτρα. Η 24χρονη Ελληνομολδαβή Τατιάνα Γκούσιν άφησε πίσω της το χειρουργείο του 2018 και εκτοξεύτηκε στα 1μ94, οπότε βλέπει τελικό στο πολύ δύσκολο άλμα εις ύψος. Ο 26χρονος σφαιροβόλος Νικόλας Σκαρβέλης, που πρόσφατα άφησε τις ΗΠΑ για την Ελλάδα, ξεπέρασε και φέτος το φράγμα των 20 μέτρων (20μ11).

Οι σπρίντερ Κώστας Ζήκος (6.62), Παναγιώτης Τριβιζάς (6.68), Μάκης Στεργιούλης (6.77), Ραφαέλα Σπανουδάκη (7.34) συγκροτούν ομάδα κρούσης στα 60μ, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό θα εμφανιστεί αθλητής αποστάσεων ντυμένος στα μπλε, ο 1500άρης Ανδρέας Δημητράκης (3.44.92). Η έμπειρη Ειρήνη Βασιλείου καλείται να καλύψει το κενό της Μπελιμπασάκη στα 400μ, με φετινή επίδοση 53.39.

Το σκηνικό συμπληρώνουν δύο κωλοπετσωμένοι οι αθλητές αξιώσεων, που μπορούν στα 32 τους να προκαλέσουν κυματισμούς, εάν βρεθούν σε καλή κατάσταση. Ο Κώστας Δουβαλίδης κατέρριψε πρόσφατα το προσωπικό ρεκόρ του στα 60μ με εμπόδια με 7.70, ενώ ο Κώστας Μπανιώτης έχει φετινό 2μ27 και ατομικό 2μ33 στο ύψος. Η αποστολή των 17 ατόμων είναι σχεδόν τριπλάσια σε όγκο, από την αντίστοιχη της προηγούμενης διοργάνωσης (2017, Βελιγράδι).

Σχεδόν όλοι οι προαναφερθέντες (αλλά και κάποιοι απόντες, όπως οι Μπελιμπασάκη, Πεσιρίδου, Τσάκωνας, Κυριαζής κ.α.) έχουν ως μεγάλο στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του ανοιχτού στίβου, που θα διεξαχθεί αργότερα από κάθε άλλη χρονιά, στο λιοπύρι της Ντόχα (28 Σεπτεμβρίου με 6 Οκτωβρίου). Αλλά πρώτα η Γλασκώβη και ο κλειστός.

«Περιμένω από τα νέα παιδιά, να δείξουν τις δυνατότητές τους σε αυτό το επίπεδο», δηλώνει για τη δοκιμασία της ερχόμενης εβδομάδας ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας. Τα μετάλλια είναι η βιτρίνα, αλλά τα νιάτα το λίπασμα.

Ετικέτες

Documento Newsletter