ΕΛΛΕΤ: Το ΣτΕ δείχνει το δρόμο για την οριστική προστασία της Ακρόπολης

ΕΛΛΕΤ: Το ΣτΕ δείχνει το δρόμο για την οριστική προστασία της Ακρόπολης

Εμβληματικές χαρακτηρίζει η Ελληνική Εταιρεία περιβάλλοντος και Πολιτισμού τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ που βάζουν φρένο στις ορέξεις των επιχειρηματιών εκείνων που θέλουν να κρύψουν την Ακρόπολη σηκώνοντας εννιαώροφο ξενοδοχείο στη σκιά του Ιερού Βράχου.

Η ΕΛΛΕΤ στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε θηριώδους κλίμακας ξενοδοχειακές μονάδες που προσβάλλουν και καταστρέφουν το ίδιο το αξιοθέατο, τον τουριστικό πόρο πάνω στον οποίο βασίζονται ενώ τονίζει ότι το ΣτΕ δείχνει το δρόμο για την οριστική προστασία της Ακρόπολης.

Όπως έγραψε το Documento, πρόκειται για το ξενοδοχείο που επιθυμεί διακαώς να σηκώσει τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως κυβερνήσεων η εταιρεία Vasaco. Η υπόθεση ξαναήρθε στην επικαιρότητα χάρη στην πρόσφατη υπαγωγή του στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και την ενίσχυσή του με 3.370.000 εκατ. ευρώ (με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής).

Tα συμφέροντά της εταιρείας είχε υπερασπιστεί ως δικηγόρος ενώπιον του ΣτΕ ο νυν υπουργός Επικρατείας, νούμερο δύο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Θυμίζουμε πως μαζί με πολίτες και κατοίκους της περιοχής Μακρυγιάννη στο ιστορικό Κέντρο, η ΕΛΛΕΤ παλεύει όλα αυτά τα χρόνια κόντρα στις διαθέσεις όσων επιθυμούν να βλάψουν το σημαντικότερο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις σημερινές -και πάλι- εμβληματικές αποφάσεις 705/2020 και 706/2020, δείχνει τον δρόμο για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ προστασία του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης, δίνοντας τέλος στην καθυστέρηση της Διοίκησης να προστατεύσει με σαφή και οριστικό τρόπο το μνημείο της Ακρόπολης, παρ’ ότι έχουν παρέλθει 16 χρόνια (2004) μετά την κήρυξη της περιοχής Μακρυγιάννη γύρω από την Ακρόπολη ως αρχαιολογικό χώρο και 52 χρόνια (1968) από το πρώτο πόρισμα-καταπέλτη της UNESCO:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ:

– Το ΤΕΛΙΚΟ ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των νέων οικοδομών ορίζεται από το ΣΤΕ στα 21 μέτρα.

– Γίνεται αναφορά στον μέσο Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.) 2,5 που ορίζεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Αθηναίων, σε αντιδιαστολή με τον Σ.Δ. 3,6 του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 1978.

– Επισημαίνεται εκ νέου (όπως και στην πρόσφατη απόφαση ΣτΕ 2102/2019) ότι παρά την παρέλευση εύλογου χρόνου από την κήρυξη της περιοχής, δεν έχει εκδοθεί ΑΚΟΜΗ το προβλεπόμενο από τον 3028/2002 Π.Δ. για τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων δόμησης

Αποτελεί πλέον μονόδρομο για την Πολιτεία σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, η θέσπιση του προβλεπόμενου Π.Δ., το οποίο ακολουθώντας το πρότυπο των Π.Δ. (ΦΕΚ 1329/Δ/1993 και ΦΕΚ 468 Δ/1987), που αφορούν στην επιτυχημένη και διεθνώς βραβευμένη παρέμβαση της Πολιτείας στην περιοχή της Πλάκας, θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τα εξής:

1. Θεσμοθέτηση ηπιότερων χρήσεων γης της περιοχής νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη ‐ Κουκάκι – Φιλοπάππου με σημειακή τροποποίηση του ισχύοντος Γ.Π.Σ. Αθήνας και συγκεκριμένα τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από «Πολεοδομικό Κέντρο» ‐ χρήση η οποία είναι προδήλως πολεοδομικά

επιζήμια για τον χαρακτήρα της ‐ και κατοχύρωση της χρήσης της «Γενικής Κατοικίας» σε όλη την παραπάνω οριοθετημένη περιοχή, Μακρυγιάννη, Κουκάκι, Φιλοπάππου, όπως αναφέρεται στις παρ. 1 και 2 της Απόφασης ΥΠΕΝ /ΔΝΕΠ/19518/1064, (ΦΕΚ 106/12 Μαρτίου 2019, τευχ.2) και γενικά των περιοχών γύρω από την Ακρόπολη.

2. Θεσμοθέτηση ανώτατου ύψους 17,50μ.-21μ. συμπεριλαμβανομένων όλων ανεξαιρέτως των κατασκευών πάνω από το κτίριο ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ!!!!

3. Μείωση του επιτρεπόμενου Σ.Δ. στην ως άνω περιοχή ‐ με τροποποίηση του ισχύοντος Σχεδίου Πόλης ‐ από 3,60 (Σ.Δ

που κρίνεται ως υπερβολικά υψηλός και πολεοδομικά επιζήμιος για τον χαρακτήρα της) σε 2,5

4. Περιορισμός του μεγέθους των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, μέγιστη δυναμικότητα 100 κλίνες σε συνάρτηση και εξάρτηση από τον κτιριακό όγκο και την μικτή και καθαρή επιφάνεια κτιρίου ανά κλίνη.(περ. 50 δίκλινα δωμάτια). Είναι απαραίτητη η αποτροπή της «ξενοδοχοποίησης» της περιοχής, όπως άλλωστε και των περιοχών Ψυρρή-Μεταξουργείου, οι οποίες προσφάτως απειλούνται και αυτές από την δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχείων τεράστιου μεγέθους (η κλίμακα των οποίων καταστρέφει την φυσιογνωμία των περιοχών αυτών), εάν εφαρμοσθούν οι διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, αίρεται στου Ψυρρή και Μεταξουργείο ο περιορισμός των 100 κλινών/ξενοδοχειακή μονάδα.

Οι θηριώδους κλίμακας ξενοδοχειακές μονάδες προσβάλλουν και καταστρέφουν το ίδιο το αξιοθέατο, τον τουριστικό πόρο πάνω στον οποίο βασίζονται. Η περιοχή Μακρυγιάννη, διαθέτει αρκετά εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ιστορικά και νεοκλασικά κτίρια που καταρρέουν σιωπηλά και τα οποία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και ιδιώτες επενδυτές, θα μπορούσαν -κάποια εξ αυτών- να μετατραπούν σε μικρά ξενοδοχεία (hôtel de charme), συμβατά με την κλίμακα της περιοχής και του μοναδικού ιστορικού τοπίου.

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Στηβ Βρανάκης αναφέρεται στην Καθημερινή της Κυριακής 26/04/2020, στην αλλαγή στρατηγικής του ελληνικού τουρισμού και την ανάγκη να μπει φρένο στον μαζικό τουρισμό: «…χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό αφήγημα με επένδυση στο περιβάλλον, στην πολιτιστική ταυτότητα, στις ανθρώπινες αξίες…» «…Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτές είναι οι αξίες που θεωρούμε οι ίδιοι πολύτιμες. Το περιβάλλον, η κληρονομιά μας, ο πολιτισμός μας, η διατροφή μας, η θρησκεία μας».

ΟΧΙ λοιπόν στον μαζικό τουρισμό και τα παρελκόμενα του, πολλώ δε μάλλον κάτω από την Ακρόπολη!!!

Είναι άξιοι ιδιαίτερης μνείας: ο αποφασιστικός ρόλος της πρώην Προέδρου του ΣΤΕ και σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η συμβολή της Αντιπροέδρου κας Ειρήνης Σαρπ, οι εξαιρετικές εισηγήσεις του εισηγητή κ. Θεόδωρου Αραβάνη και φυσικά της ολομέλειας του ΣΤΕ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ευχαριστεί τον Δήμο Αθηναίων για την θερμή στήριξη και το ομόφωνο ψήφισμά του, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για το ομόφωνο ψήφισμα και την συνεχή στήριξή του, τον Σύλλογο των Αθηναίων που στήριξε έμπρακτα και γενναιόδωρα την προσφυγή μας στο ΣΤΕ τον Μάιο 2019, τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που ανέδειξαν το θέμα και τους περισσότερους από 47.000 πολίτες που υπέγραψαν έως σήμερα στο ψήφισμα AVAAZ για την προστασία του περιβάλλοντος της Ακρόπολης.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους κατοίκους του Μακρυγιάννη – Κουκάκι για την κινητοποίησή τους καθώς και όλη την ομάδα που δούλεψε άοκνα εδώ και ενάμιση χρόνο.

Παραμένουμε στην διάθεση των αρμόδιων φορέων (ΥΠΕΝ,ΥΠΠΟΑ και Δήμος Αθηναίων) και προσφέρουμε την συνεργασία μας μέσω της ομάδας των έγκριτων πολεοδόμων μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να στηρίξουμε επιστημονικά την διαμόρφωση του προς θέσπιση Π.Δ.

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)

-Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο

-Κίνηση πολιτών «ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ S.O.S.»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter