Έλλειψη προσωπικού και κλινών «γονατίζει» τον Ευαγγελισμό: Ως και 6 μήνες αναμονή για χειρουργείο καρδιάς

Έλλειψη προσωπικού και κλινών «γονατίζει» τον Ευαγγελισμό: Ως και 6 μήνες αναμονή για χειρουργείο καρδιάς

Ασφυξία έχει προκαλέσει σε κλινικές και χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων η έλλειψη κλινών και προσωπικού.

Οι δηλώσεις που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος, αποδομούν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί «σθεναρού» δημόσιου συστήματος Υγείας, ικανού να αντέξει ακόμα ένα πανδημικό κύμα. Από τα λεγόμενά του προκύπτει πως σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας οι non covid ασθενείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κίνδυνο ζωής, ενώ μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μήνες για ένα κρεβάτι ώστε να μπορέσουν να νοσηλευτούν και να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις τους.

«Έχουμε γίνει σοφότεροι όλο αυτό το διάστημα, παρόλα αυτά η πίεση υπάρχει στο σύστημα Υγείας. Και είναι από την άλλη πλευρά. Δεν είναι λόγω των πολλών κρουσμάτων, αυτά είναι διαχειρίσιμα … το πρόβλημα είναι τα non covid περιστατικά. Μια σειρά νοσοκομεία έχουν βγει εκτός, όπως η “Σωτηρία”. Το μεγάλο πνευμονολογικό νοσοκομείο αναφοράς, έχει βγει εκτός. Έτσι, ένα non covid περιστατικό, “πιέζει” τις υπόλοιπες πνευμονολογικές κλινικές του λεκανοπεδίου. Και είναι πολλά. Αυτό δημιουργεί προβλήματα», υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού.

«Στον Ευαγγελισμό όπου είμαι εγώ, 130 κρεβάτια είναι για covid-19 και αφαιρούνται κυρίως από τον χειρουργικό τομέα. Αυτή την στιγμή π.χ. έχει αυξηθεί η λίστα ασθενών που πρέπει να πάνε για χειρουργείο καρδιάς, κατά πολύ, για μήνες, θέλει πάνω από ένα εξάμηνο. Η καρδιοχειρουργική του Ευαγγελισμού χειρουργεί το 10% των καρδιοχειρουργικών περιστατικών της χώρας … κρεβάτια και μονάδες που καλύπτουν περιστατικά covid-19, στερούν την δυνατότητα σε αυτές τις κλινικές η λίστα τους να είναι η κανονική. Επιβαρύνεται, δεν έχει ούτε τις χειρουργικές κλίνες που πρέπει ούτε τα χειρουργικά κρεβάτια μονάδας που χρειάζεται», σημείωσε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Documento Newsletter