Ελλάδα: Πρώτη στην Ευρώπη σε καθυστέρηση δικών

Ελλάδα: Πρώτη στην Ευρώπη σε καθυστέρηση δικών

Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ της πρώτης θέσης στις καθυστερήσεις από τις 26 χώρες της Ευρώπης, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) Ειρήνη Γιανναδάκη κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΔΔ.

Όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο της ΕΔΔ, οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια προσδιορίζονται μετά από 7 χρόνια, καθώς προτεραιότητα έχουν οι φορολογικές υποθέσεις.

Για τις εκκρεμείς υποθέσεις όπου η πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε:

«Η χώρα μας είναι η πρώτη από 26 χώρες της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, γιατί στη Διοικητική Δικαιοσύνη μεταφέρονται κατά βάση τα προβλήματα λειτουργίας του κράτους.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία.

Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.

Στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι εκκρεμείς υποθέσεις φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά από 103.490 το 2015 σε 91.453 το 2016, από τις οποίες δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί δικάσιμος για 44.000 έναντι 72.000 το 2015.

Αλλά και σ΄αυτό το ζήτημα δεν έγινε καμιά προσπάθεια να θεραπευτούν τα αίτια αλλά μόνο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις

Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 38 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος».

Ακόμη, η πρόεδρος της ΕΔΕ ανέφερε ότι δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό το αίτημα των δικαστικών Ενώσεων να συναντηθούν τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ αναφερόμενη στο νέο παράβολο που επιβλήθηκε στις περιπτώσεις αναβολής εκδίκασης των υποθέσεων («αναβολόσημο») ανέφερε:

«Θεσμοθετήθηκε και η καταβολή παραβόλου όταν το δικαστήριο κρίνει νόμιμο το αίτημα χορήγησης αναβολής, διάταξη που εξυπηρετεί ταμειακές ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ και όχι τον σκοπό του νόμου, δηλαδή την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αναβάλλεται σε ποσοστά που φθάνουν το 60 και 70% επειδή η διοίκηση δεν προσκομίζει τον φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της».

Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη αναφέρθηκε στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος των δικών που την καθιστούν συνεχώς και περισσότερο μη προσιτή στους πολίτες, επισημαίνοντας:

«Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αποτελούν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν πλέον να απευθύνονται στη Δικαιοσύνη. Γιατί η δικαστική λειτουργία αντιμετωπίζει πράγματι σημαντικά διαχρονικά προβλήματα που και αυτή η κυβέρνηση μέχρι σήμερα τουλάχιστον επιδεικνύει αξιοσημείωτη αδράνεια παρά τις κατ΄ επανάληψη και με σχετικά υπομνήματα επισημάνσεις του δικαστικού σώματος που παραμένουν στα συρτάρια αφού ο διάλογος με τις δικαστικές Ενώσεις απουσιάζει.

Γιατί στο όνομα της επιτάχυνσης αλλά και κάλυψης ταμειακών αναγκών του κράτους περιορίζεται διαρκώς το δικαίωμα του για δικαστική προστασία. Γιατί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της δίκης σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων είναι παράγοντες αποτρεπτικοί για να προσφύγει κανείς στη Δικαιοσύνη».

Τέλος, η κυρία Γιανναδάκη ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, «άγνωστοι έκλεψαν το κουδούνι της έδρας του δικαστηρίου» και προσέθεσε: «Μικρή η ζημιά αλλά είναι πιθανόν να προκύψουν μεγάλες».

Τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλης, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου, τονίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι θα καλυφθεί το έλλειμμα δικαστικών υπαλλήλων, ενώ προβλέφθηκαν νέες θέσεις δικαστών οι οποίοι μέσα στο 2017 θα τοποθετηθούν. Επίσης, ανέφερε ότι ήδη στο υπουργείο λειτουργούν πολλές νομοπαρασκευαστικές για τα θέματα της πολυνομίας και της κακονομίας.

Από την ΝΔ χαιρέτησε ο βουλευτής Νικ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι είναι σημαντική για τις επενδύσεις η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ προσέθεσε ότι στο χώρο της Δικαιοσύνης, έχουν γίνει κάποια πράγματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα, καθώς ο αγώνας για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι διαρκής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε λέγοντας, ότι η ΝΔ πάντα ήταν σύμφωνη σε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το αναβολόσημο πρέπει να καταργηθεί, ενώ δήλωσε την συμπαράστασή του στις δικαστικές Ενώσεις για το μισθολογικό ζήτημα (μείωση αποδοχών) και εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει δικαστές δύο ταχυτήτων.

Ακόμα, απευθυνόμενος στους δικαστές ανέφερε: «Είναι δική σας κατάκτηση το γεγονός ότι σταματήσατε την συζήτηση για την αύξηση των ορίων αποχώρησης των δικαστών».

Από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι εάν η Δικαιοσύνη δεν επιταχύνει τους ρυθμούς τους δεν θα έχουμε ανάπτυξη» και προσέθεσε ότι σήμερα ο δικαστής πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος και να είναι ανεξάρτητος από κόμματα και κυβερνήσεις και κατέληξε: «Εμείς έχουμε μία άποψη. Ότι για να είναι ανεξάρτητος ο δικαστής πρέπει να είναι ευτυχισμένος».

Εκ μέρους όλων των Δικαστικών Ενώσεων ο Ευθύμιος Αντωνόπουλος (ΣτΕ) επισήμανε ότι δεν μπορούμε να είμαστε απλοί παρατηρητές της κρίσης που περνάει η χώρα μας, αλλά με τις πράξεις και τις αποφάσεις μας μπορούμε να ενισχύσουμε το κύρος του θεσμού.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, επανέλαβε ότι οι δικηγόροι θα προσφύγουν στο ΣτΕ για το νέο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αναλογία μεταξύ εισφορών και παροχών και ήδη οι νέοι συνταξιούχοι βλέπουν μειώσεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν αφαίμαξη των εισοδημάτων τους.

Ετικέτες

Documento Newsletter