Ελλάδα και Κύπρος στις χώρες της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της παρακολούθησης δημοσιογράφων

Ελλάδα και Κύπρος στις χώρες της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της παρακολούθησης δημοσιογράφων
AP Photo/Francisco Seco, FILE

Η Κύπρος στηρίζει κανονισμό που απασχολεί ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αυτή τη στιγμή και αφορά την παρακολούθηση δημοσιογράφων για λόγους ασφαλείας από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αυτή την είδηση επιβεβαίωσε στον «Φιλελεύθερο» αρμόδια λειτουργός, η οποία εκπροσωπούσε την Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχικές συζητήσεις για το σχετικό νομοθέτημα. Πρόκειται για τον κανονισμό που ρυθμίζει την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης (European Media Freedom Act -EMFA), το κείμενο του οποίου είναι στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, στις καθοριστικές αυτές επαφές συμμετέχουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Παγίδα για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ευρώπη βλέπουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Το επίμαχο άρθρο είναι το υπ. αριθμόν 4, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών δημοσιογράφων (υπολογιστές, προσωπικές τηλεφωνικές συσκευές) για λόγους εθνικής ασφαλείας και εφόσον οι κυβερνητικές υπηρεσίες που κάνουν τις υποκλοπές πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Το θέμα δεν έτυχε ευρείας προβολής, ωστόσο, δημοσιογράφοι ευρωπαϊκών ΜΜΕ, στη βάση πρακτικού που διέρρευσε, πληροφορήθηκαν ότι υπό τον μανδύα της ενδυνάμωσης των ελευθεριών του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου, προωθείται πρόνοια που υπό προϋποθέσεις καταπατά αρχές της ελευθεροτυπίας.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου επικοινώνησε με εκπρόσωπο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιβεβαίωσε τις πιο πάνω πληροφορίες, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η θέση της ισπανικής προεδρίας είναι υπέρ της προσθήκης του άρθρου 4 και η Κύπρος το στηρίζει μαζί με ένα μεγάλο αριθμό χωρών. «Η επεξεργασία αυτού του κανονισμού άρχισε τον Οκτώβριο του 2022 και παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ένας ευρύς κανονισμός που αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των ΜΜΕ. Βρισκόμαστε στην τελική διαδικασία των συζητήσεων με το Ευρωκοινοβούλιο, για να συμφωνήσουμε στο τελικό κείμενο», είπε αρχικά.

Για το αν η Κύπρος τάχθηκε υπέρ του άρθρου που επιτρέπει –έστω υπό ειδικές συνθήκες– παρακολούθηση δημοσιογράφων, είπε: «Τα κράτη-μέλη εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις από την ισπανική προεδρία. Ως Κύπρος στηρίξαμε τη διαπραγματευτική γραμμή της προεδρίας». Σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ του σχετικού κειμένου τον Ιούνιο του 2023.

Ελλάδα και Κύπρος υπέρ παρακολουθήσεων

Η τελική συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει την προσεχή Παρασκευή. Δέον να σημειωθεί ότι εφόσον ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός λάβει έγκριση, θα υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών των κρατών-μελών της ΕΕ. Πηγή του «Φ» από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε ένα τέτοιο κείμενο που θα παραβιάζει αρχές της ελευθεροτυπίας και ότι θα υπάρχουν αρκετές χαλαρώσεις υπέρ του Τύπου.

Η Κύπρος τάσσεται με άλλα κράτη που δρουν εναντίον της Ελευθερίας του Τύπου και σύμμαχο έχει τη κυβέρνηση Μητσοτάκη που με τις υποκλοπές έχει αρνητικό ρεκόρ Ευρώπης, και την περιβόητη θέση 107.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες επτά είναι οι χώρες που θέλουν να περάσει το επίμαχο άρθρο 4 του EMFA για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια: Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Σουηδία και Κύπρος.

Δμοσιογράφος που συμμετείχε στην έρευνα, σχολίασε στη βάση ντοκουμέντων που διέρρευσαν και έτυχαν επεξεργασίας από τα δίκτυα δημοσιογράφων Investigate Europe, Disclose και Follow the Money, ότι «οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Σουηδίας και της Κύπρου, στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον εδραιωμένο νόμο της Ε.Ε. για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι επτά κυβερνήσεις επιδιώκουν ειδικότερα να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση των δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κακόβουλου λογισμικού στους υπολογιστές και τα τηλέφωνά τους, αν οι Αρχές ασφαλείας κηρύξουν αυτό ως μέτρο για την “προστασία της εθνικής ασφάλειας”».

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Αντί για την προστασία από τις υποκλοπές, παζαρεύουν… άλλοθι για κυβερνήσεις

Documento Newsletter