Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία ζητούν «λευκή επιταγή» από την ΕΕ για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία ζητούν «λευκή επιταγή» από την ΕΕ για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να παρακολουθεί δημοσιογράφους και με… ευρωπαϊκή «βούλα».

Σε μια προσπάθεια να πιέσει την Κομισιόν ώστε στη νέα οδηγία της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου (European Media Freedom Act – EMFA) να δώσει «λευκή επιταγή» για την παρακολούθηση δημοσιογράφων με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, έχει επιδοθεί τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Στο πλευρό της έχουν ταχθεί ωστόσο μια σειρά από χώρες, με προεξάρχουσα, όπως πιθανόν να ανέμενε κανείς, την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Investigate Europe, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να επιτραπεί η κρατική παρακολούθηση δημοσιογράφων και των συνομιλητών τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης spyware, εάν οι αρχές ασφαλείας το κρίνουν απαραίτητο. Αυτό προκύπτει από έγγραφα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA), που έχουν έρθει σε γνώση των ερευνητικών μέσων Investigate Europe, netzpolitik.org και Follow the Money.

Ο νόμος της ΕΕ για τα μέσα ενημέρωσης, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, σκοπεύει να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης από τον πολιτικό έλεγχο από τις κυβερνήσεις και τους εκδότες.

Όπως εξηγεί το Investigate Europe, είναι απαραίτητο για την ανεξαρτησία του Τύπου οι δημοσιογράφοι να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τις πηγές τους από την παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης από τις κρατικές αρχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου της ΕΕ απαγορεύει ρητά τα καταναγκαστικά μέτρα κατά δημοσιογράφων για την αποκάλυψη των πηγών τους, καθώς και την παρακολούθηση των επικοινωνιών τους και τη χρήση spyware στους υπολογιστές και τα τηλέφωνά τους.

Ωστόσο, στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ διαπραγματεύονται κεκλεισμένων των θυρών, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να αντιστραφεί το άρθρο 4. Η κατασκοπεία δημοσιογράφων και η χρήση λογισμικού κατασκοπείας εναντίον τους θα πρέπει πράγματι να επιτρέπεται – εάν δικαιολογείται από την «εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με την άποψη που προώθησε το Παρίσι.

Ως αντίδραση σε αυτές τις αποκαλύψεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή για το θέμα και ζήτησε να απαγορευτεί η πώληση spyware μέχρι να καθοριστεί με σαφήνεια σε ποιες περιπτώσεις θα επιτραπεί στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά

Είναι ενδεικτικό ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας υποστήριξαν ρητά το γαλλικό αίτημα για εξαίρεση εθνικής ασφάλειας από το άρθρο 4, σύμφωνα με τη γερμανική διπλωματική έκθεση της αρμόδιας ομάδας εργασίας του Συμβουλίου, στις 17 Απριλίου. Κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έφερε αντίρρηση. Ως εκ τούτου, η σουηδική κυβέρνηση, που προεδρεύει επί του παρόντος στο Συμβούλιο, πρόσθεσε μια παράγραφο στην τελευταία έκδοση του σχεδίου νόμου όπου αναφέρεται ότι το άρθρο 4 «δεν θίγει την ευθύνη των κρατών μελών για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας».

Συνεπώς, όπως φαίνεται η γαλλική πρόταση που βρήκε ευήκοα ώτα σε χώρες όπως η Ελλάδα που έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είχε θέσει σε επιτήρηση τουλάχιστον δύο δημοσιογράφους (Μαλιχούδης – Κουκάκης) μέσω της ΕΥΠ, και ενδεχομένως πολλούς άλλους μέσω Predator, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, κατάφερε τελικά να επιβληθεί μέσω της τελευταίας προσθήκης στο σχέδιο νόμου που μεταδίδει το Investigate Europe.

Πηγή: koutipandoras.gr 

 

Documento Newsletter