Ελλάδα – Αγγλία: Θέλει να καθαρίσει με… την πρώτη

Ελλάδα – Αγγλία: Θέλει να καθαρίσει με… την πρώτη

Το ντέρμπι του 2ου ομίλου της δεύτερης κατηγορίας του Nations League μεταξύ της εθνικής μας ομάδας και της Αγγλίας, στο οποίο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ο Δημήτρης Κουρμπέλης λόγω τιμωρίας και γι’ αυτό θα ενεργοποιηθεί ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι για τη «γαλανόλευκη».

Είναι η πρώτη από τις τρεις ευκαιρίες που θα έχει πιθανότατα στους επόμενους μήνες για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Ο στόχος είναι δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος, βάσει της αγωνιστικής εικόνας που δείχνει η εθνική μας με «καπετάνιο» τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Τυπική διαδικασία

Με νίκη ή με ισοπαλία οι διεθνείς μας κλειδώνουν την πρώτη θέση στον όμιλό τους, ανεξάρτητα του τι θα κάνουν στην τελευταία αγωνιστική της διοργάνωσης στο Ελσίνκι με αντίπαλο τη Φινλανδία. Η κατάκτηση της κορυφής θα τους οδηγήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στα πλέι οφ για ένα εισιτήριο στο Μουντιάλ, εφόσον δεν εξασφαλίσουν την απευθείας συμμετοχή από την προκριματική φάση. Η εθνική μας μπορεί να τερματίσει πρώτη στον όμιλό της ακόμη κι αν την Πέμπτη ηττηθεί από τα «τρία λιοντάρια». Εάν η Ελλάδα ηττηθεί με ένα γκολ διαφορά, θα έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων στα συνολικά παιχνίδια από τον αντίπαλό της (+7 Ελλάδα, +6 Αγγλία). Αυτό σημαίνει πως με νίκη κόντρα στη Φινλανδία και διατήρηση της διαφοράς (ανάλογα και με το σκορ της Αγγλίας) θα είναι πρώτη.

Με ισοπαλία κόντρα στους Φινλανδούς η Ελλάδα μένει πρώτη, αρκεί να τελειώσει ισόπαλο και το ματς των Αγγλων με τους Ιρλανδούς. Με ήττα της εθνικής μας στην τελευταία αγωνιστική έχει τη δυνατότητα να μείνει πρώτη, αρκεί να ηττηθεί και η Αγγλία με σκορ που να διατηρεί την υπέρ μας διαφορά.

Αν η Ελλάδα ηττηθεί με δύο γκολ διαφορά απέναντι στους Αγγλους, τα «τρία λιοντάρια» θα πάρουν υπέρ τους το δεύτερο κριτήριο ισοβαθμίας, που είναι η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς (+1 η Αγγλία, -1 η Ελλάδα). Ετσι, στην τελευταία αγωνιστική θα περιμένουμε αποκλειστικά γκέλα της Αγγλίας και καλύτερο αποτέλεσμα της Ελλάδας.

 Τα κριτήρια ισοβαθμίας

Τα κριτήρια κατάταξης σε ισοβαθμία στο Nations League είναι τα ακόλουθα: 1. Περισσότεροι βαθμοί στα μεταξύ τους ματς, 2. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς, 3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς, 4. Συνολική διαφορά τερμάτων στον όμιλο, 5. Καλύτερη επίθεση στον όμιλο, 6. Περισσότερα εκτός έδρας γκολ στον όμιλο, 7. Περισσότερες νίκες στον όμιλο, 8. Περισσότερες εκτός έδρας νίκες στον όμιλο, 9. Λιγότεροι πόντοι στον πειθαρχικό έλεγχο στον όμιλο (ένας πόντος για κάθε κίτρινη, τρεις για αποβολή με δεύτερη κίτρινη, τρεις για απευθείας κόκκινη, τέσσερις για κίτρινη που ακολουθεί κόκκινη κάρτα) και 10. Υψηλότερη θέση στο ranking του Nations League.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας έχει συμφωνήσει για την εθνική ανδρών με τον Τόμας Τούχελ, ωστόσο ο Γερμανός προπονητής θα αναλάβει τις τύχες της από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ο Λι Κάρσλεϊ, ως προσωρινός προπονητής θα την κοουτσάρει και στα δύο τελευταία ματς της διοργάνωσης.

To παιχνίδι της ερχόμενης Πέμπτης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία θα διεξαχθεί στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις πέντε ημέρες μετά την κυκλοφορία τους.

 

Ο Μουζακίτης και το κλαμπ των 17άρηδων

Ο ομοσπονδιακός προπονητής έχει επιλέξει έναν βασικό κορμό που τον δικαίωσε με τις τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στη διοργάνωση, με σημαντικότερη αυτή επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ (2-1). Για τα τελευταία δύο ματς του Nations League ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κάλεσε το μεγάλο ταλέντο του Ολυμπιακού, τον Χρήστο Μουζακίτη, o oποίος, περίπου ενάμιση μήνα προτού ενηλικιωθεί (γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου 2006) επιβραβεύτηκε από τον προπονητή της εθνικής μας για τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του με τα ερυθρόλευκα. Εφόσον ο 17χρονος μέσος πάρει χρόνο συμμετοχής με την Αγγλία ή τη Φινλανδία, τότε θα μπει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί στην εθνική ανδρών προτού κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα των νεότερων ποδοσφαιριστών που έκαναν ντεμπούτο με την εθνική ομάδα:

Κωνσταντίνος Γκίκας 2/3/1930

Ιταλία Β – Ελλάδα 3-0
(17 Ε., 1 Μ. και 29 Η.)

Στέφανος Καπίνο
15/11/2011

Ελλάδα – Ρουμανία 1-3
(17 Ε., 7 Μ. και 28 Η.)

Θωμάς Μαύρος
(16/2/1972)

Ελλάδα – Ολλανδία 0-5
(17 Ε., 8 Μ. και 16 Η.)

Κωνσταντίνος Λινοξυλάκης 13/12/1950

Ελλάδα – Γαλλία Β 0-1
(17 Ε., 9 Μ. και 8 Η.)

Μίμης Δομάζος
2/12/1950

Ελλάδα – Δανία 1-3
(17 Ε., 10 Μ. και 10 Η.)

Λεωνίδας Ανδριανόπουλος 30/6/1929

Βουλγαρία – Ελλάδα 1-1
(17 Ε., 10 Μ. και 20 Η.)

Σωτήρης Νίνης
19/3/2008

Ελλάδα – Κύπρος 2-0
(18 Ε., 1 Μ. και 16 Η.)

Τάκης Χατζηιωάννογλου 22/3/1963

Πολωνία – Ελλάδα 4-0
(18 Ε., 1 Μ. και 21 Η.)

Σπύρος Δεπούντης
19/3/1936

Αίγυπτος – Ελλάδα 3-1
(18 Ε., 5 Μ. και 18 Η.)

Γιάννης Βάζος
26/6/1932

Γιουγκοσλαβία – Ελλάδα 7-1 (18 Ε., 5 Μ. και 25 Η.)

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η ζωή, τα media και η επιχειρηματική δραστηριότητα



Μάρκο Ρούμπιο: Από την άγρια κόντρα με τον Τραμπ στο κατώφλι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Οι «φαρμακερές» ατάκες που έμειναν


Νίκος Πλακιάς: «Παιδιά κάηκαν ζωντανά και προσπαθούν να συγκαλύψουν ακόμη και τώρα…»


ΣΥΡΙΖΑ: Κομματικά όργανα με «τρύπες» και μπαλώματα – Νέες ισορροπίες στην Πολιτική Γραμματεία και debate των «4»


Αν η ντροπή ήταν κόμμα

 

 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter